Utorok 27.10.2020   oslavuje Sabína zajtra pozýva na pivo Dobromila

6968 podnikov 

Pivné potulky po Slovensku 2020 8. Žilina Salón Piva 3.

http://www.kamnapivo.sk/webtron/pivne-potulky-po-slovensku-2020-8-zilina-salon-piva-3.html

26. september 2020, 07:40
bobo
Pivné potulky po Slovensku 2020 8. Žilina Salón Piva 3.

Tretia časť poznatkov zo žilinského Salónu Piva. V tom čase ešte nebolo jasné (všeobecne asi najťažšie obdobie pre väčšinu), či to nakoniec nebude predposledný Salón Piva, totiž košický sa presúval z pôvodne avizovaného miesta v Kunsthalle (11. - 12. 09.), ale nakoniec sa "rozpustil" v akcii Košice Street Food Festivale pri kine Úsmev (11. - 13. 09). Taktiež bol otázny SP v Bratislave, ktorý bol presunutý z apríla na október -  Back to the Lager.

 

V každom prípade však festival v Žiline bol takou malou nádejou, že aj pri prísnych opatreniach je možné, aj keď v menšej miere takéto akcie uskutočňovať. Myslím, že aj to je cesta v najbližšej 

budúcnosti (aj s ohľadom na meniacu sa situáciu) skôr organizovať rozsahom menšie akcie s lokálnym dosahom, s regionálnými pivovarmi spestrenými ponukou špičkocých slovenských pív (priestor pre miestne pivotéky, distribútorov). Mám taký dojem, že sa to v Žiline podarilo, príjemný a hlavne vhodný priestor, dostatočná pestrosť pív a pivných štýlov a v neposlednom rade aj ponuka jedál (hlavne tých, ktoré "pasujú" k pivu).

 

 

Stánok pivovaru Flámm (Rajecké Teplice)

 

 

Summer Ale (Session ale, 8°) vo vôni dominuje aróma surového obilného zrna, veľmi nebadane sa prejavuje aj prítomnosť chmeľovej bylinnej, ale aj trávnatej arómy, jasná prítomnosť diacetylu. Farba tekutiny zlatistá, skoro číra. Pena vyššia, strednej retencie, vyhovujúca. V chuti dominuje už spomínaná obilná stopa a taktiež chuť po maslových pukancoch. Horkosť je strednej intenzity a je trávnatá. Telo veľmi ľahké, až na pokraji vodnatosti čo pri 8° Plato je vcelku prijateľné. Menej prijateľná je nevyváženosť a dominanta pocitu nepríjemnejšej horkosti. Piteľnosť je slabšia, práve zo spomínaného dôvodu.Inak dnes len (5, 3, 3, 10, 1, 1, 3) 26 - 52 - 5.2/10  

 

Aspoň malá útecha v podobe chlebíkov so škvarkovou masťou (5/5).

 

 

Stánok račianského pivovaru U Ábela (Bratislava)

 

 

HEPA (AIPA, 14°, 6.2% alk.) na úvod jedna poznámka, zažil som už hepu v podstatne lepšej kondícii. Vôňa javila výraznejšiu stopu oxidácie, teda nasládlé tóny po mede, pozostatky chmeľovej arómy po bylinách, tráve. Farba tekutiny jantárová, číra, skoro iskrivá. Pena stredne vysoká, jemné bublinky bielej farby, trvácna. V chuti dominovala nasládla medová stopa s prídavkom karamelu, horkosť trávnatá, mierne zvieravá, nepríjemná, veľmi malá prítomnosť citrusovej horkosti. Telo stredne plné, sýtenie stredné, dlhotrvajúci ťažší, lenivý záver spôsobený oxidačnými znakmi starého piva. Hmm, fakt by ma zaujímalo prečo viacero slovenských pivovarov, resp. predajcov ponúka na festivaloch chybné pivá,... myslím, že odpovedí je viacero, jedna je najpravdepodobnejšia, cit.:"veď sa to tu vypije a čo by som s tým mal robiť, vyliať?" (pozn.: nie je to odpoveď zodpovedných v tomto pivovare, ale je reálna :(. Takže, piteľnosť je minimálna, skôr ide o nepiteľný produkt, dnes hepa neočarila, skôr je to unavená "bapka" (5, 3, 3, 10, 1.5, 1, 3) 26.5 - 53 - 5.3/10  

  

 

Stánok Hotela a pivovaru Victoria (Martin), resp. Turčiansky pivovarnícky dom Victoria

 

 

Ak ste i chceli zahnať hlad, alebo pochutiť si na špecialitách, tak tento stánok vás iste uspokojil, vlastne ani inde na feste nebola ponuka jedál vhodných k pivu, neodolali sme a skúsili jaternice (s ryžou), nuž boli lahodné, ako od babičky (ale vrtkej), pravá zabíjačková oslava chutí, decentne korenené, jemne pripečené črievko (5/5). Jedna porcia nestačila, aj by som tie jaterničky jedol celý večer, len kotlíkový guláš pri druhej "duple" jaterníc ma nenechal zaváhať, jasné, znovu dobrá voľba, hustý s kopou mäkkého mäsa, dobre dochutený, páni od varešky to fakt vedia (5/5). Jedine veľmi ľutujem, že som nestihol pečené prasiatko, to musela byť lahôdka (aspoň foto).  

 

 

 

 

Z ponuky pív som si vybral Victoria Weizen (Hefe Weizen, 13°, 4.8% alk.?), znovu dobrá voľma, náramne chutila so spomínanými jaternicami :).

 

 

Ľahká svieža jemne kyselkavá aróma po pšenici zladená s jemnou nasládlou arómou po banánoch a ľahkou fenolovou pikantnou korenitosťou klinčekov, pekne prepojené. Farba tekutiny svetlozlatistá, zakalená. Pena stredne vysoká, snehobielej farby tvorená drobnými bublinkami, dobrá retencia, zanecháva čipku. V chuti priama sladová linka s ľahkou pikantnou stopou, ktorú prekrýva nasládlá chuť po banánoch, jemne kvasnice, decentná chmeľová horkosť. Chmeľové aróma je v úzadí, ľahko kvetinkovo-bylinná stopa. Telo stredne plné, až plnšie, sýtenie stredné, optimálne, svieže, jemne ihličkuje na špičke jazyka, záver vyrovnaný. Dobre piteľný pšeničák, pripomína mi bavorský štýl hefeweizenu. (8, 3, 3, 17.5, 3, 3, 7)  44.5 - 89 - 8.9/10   

 

 

Stánok Československá pivotéka (Bratislava) v ponuke mali desať čapovaných pív.

 

 

Bol som zvedavý aj ako chutia čapované pivá z pivovaru Baťák (o návšteve pivovaru v dohľadnej dobe iste niečo napíšem), stihol som dve pivá Ležiak 12°, vo vôni dominoval diacetyl, bolesť nie len slovenských svetlých ležiakov, bol viac ako na hrane akú viem akceptovať, farba svetlozlatistá, číra tekutina. Pena stredne vysoká, bielej farby, trvácna. V chuti sladové, mierne chlebnaté s nepriroddzenou chuťou po mydle, parfémová chuť, horkosť jemná po kvetinkách. Telo stredne plné, stredne sýtené. Nevyvážené a s technologickými chybami, som fakt zvedavý na pivá v pivovare, teda v pivovarskej reštaurácii v Partizánskom, dnes tento ležiak ma nepresvedčil, takže len (4.5, 3, 3, 9, 2.5, 1, 3) 26 - 52 - 5.2/10  

Skúsil som aj ich Weissbier (12°?, 5% alk.?), nuž to už bola iná liga, príjemný "pšeničák" mal zladenú vôňu po banánoch (estery) a klinčekoch (fenoly) sľahkým sviežim závanom kyselkavosti. Svetložltá, až slamová farba tekutiny, jemne zakalená. Pena stredne vysoká, snehobielej farby, trvácna. V chuti obdobné ako vo vôni, telo ľahšie, ale nie vodnaté, sýtenie stredné, jemne pikantné, svieže, jemne kyslastý záver. Horkosť po chmeľoch minimálna, ale prítomná, teda OK. Dobre a ľahko piteľné, osviežujúce. Toto áno (7.5, 3, 3, 17, 3, 3, 7) 43.5 - 87 - 8.7/10

 

Damián Beer & Ale / Damián Gypsy BreweryLager Citra (India Pale Lager, 11°, 4.7% alk.) Príjemná, zladená vôňa po pridanom chmeli, teda decentná vôňa po kôre citrusov prepojená s miernou arómou po živici a ľahkou sladovou vôňou, vyrovnané. Farba tekutiny svetlejšia ylatá, skoro číra. Pena biela, stredne vysoká, trvácna. Chuť naväzuje na vôňu, očakávanie je potvrdené, teda ľahšia sladová linka je prepojená s chmeľovou horkosťou strednej intenzity po kôre citrusov, nič rušivé, previazané. Telo stredne, až menej plné, sýtenie stredné, optimálne, podporuje piteľnosť. Príjemné pitie, bez technologických chýb. (7.5, 3, 3, 17, 3, 2.5, 7) 43 - 86 - 8.6/10   

 

Pozn.1: pri týchto ostatných troch pivách som foto niekde zapotrošil, resp. nedopatrením zmazal, ak ich nájdem, iste ich doplním.

 

Pozn.2: článok som stihol dopísať na ceste vlakom do Bratislavy na homebrewársku súťaž Bratislavský hrncovar 2020 tesne za Žlinou :).

 

 

Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

 

 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále