Piatok 26.4.2024   oslavuje Jaroslava zajtra pozýva na pivo Jaroslav

6984 podnikov 

Rozhovor: Pivovar Hop Grup z Nitry

http://www.kamnapivo.sk/webtron/Rozhovor-pivovar-hop-grup-z-nitry.html

15. november 2014, 05:55
bobo wbm, Foto: Hop Grup Nitra
Rozhovor: Pivovar Hop Grup z Nitry

Ako sa zdá, homebrewing na Slovensku je liahňou malých zaujimavých remeselných a nevšedných pivovarov, ale hlavne je zásobovateľom noviniek a zároveň aj inšpiráciou pre ostatné pivovary, hlavne veľké. Jedným z takýchto, vznikajúcich je aj pivovar v Nitre -

 

Hop Grup Pivovar Nitra.

 

Náš portál bol poväčšine vždy medzi prvými, ktorý priniesol informácie, články o nových, vznikajúcich, či vzniknuvších malých pivovarov na Slovensku. Za portál knp vyspovedal trojicu pánov pivovarníkov bobo wbm.
 

 

 

Hop Grup Pivovar Nitra je zatiaľ len malý, no za to ambiciózny projekt v počiatkoch, ktorý po dlhej dobe rozmýšľania, čítania, navrhovania a špekulovania nabral obrátky pred rokom. Za všetkým stojí partia troch celoživotných kamarátov, Denis, Robo, Tono, no pivo majú v záujme robiť tak aby za ním stál každý, kto ho pije. Sú presvedčení, že pivo sa dá robiť aj ináč, ako je zaužívané a preto sa pri dizajne ich pív snažia vychádzať vždy len z tých najkvalitnejších surovín.


bobo – skúste popísať ako ste sa po prvý krát stretli s pivom, pri akej príležitosti, ako ste ho vtedy vnímali, vedeli ste o ňom viac...
(Tono)
Prvý stret s pivom? No ja si to pamätám dodnes celkom presne. Mal som vtedy ešte len 17 rokov, a všetci traja sme spolu končili akurát maturitný ročník. Sedeli sme na jednej celkom frekventovanej terase v Nitre a pri snahe zapadnúť som zase raz len smutne pozeral do môjho pohára lahodne načapovaného piva cez trubky ktoré boli naposledy čistené v teenagereských rokoch Krista. Dlhú dobu som nechápal čo na tom kto vidí, ale Denis len zakrútil hlavou pri pohľade na mňa a strčil mi do ruky myslím fľaškového Gambrinusa, no a mne to otvorilo oči a celkom aj zachutilo. (smiech)
(Robo) Potom sme krátko na to pokračovali všetci traja štúdium na vysokých školách v Brne, no a to pivo tam... to bola pre nás vtedy iná kategória. Pšeničné pivo u Pegasa, medový špeciál U Richarda...
(Denis) A ten problém vždy bol, že človek sa sem vrátil na sviatky, Vianoce, Veľkú noc, a zrazu vlastne ani nebolo kam vybehnúť na pivo. Ťažko mohlo pivo, ktoré niekedy aj mesiace sedí v kegoch niekde na sklade, súperiť s čerstvosťou piva ktoré pomaly priamo pred vami aj vyrobia.

 


bobo – pri akej príležitosti, resp. ako ste došli k tomu, že budete variť pivo,...
(Robo) Postupne sme o tom tak začali snívať, pri každom pive na ktorom sme spolu sedeli sa tieto idei zintenzívňovali. Skutočne, asi 3 roky sme sa o týchto veciach iba rozprávali. Veľa sme tiež čítali, hľadali informácie o technológiách, postupoch...
(Tono) ...hlavne sme hľadali iba také informácie, ktoré nás utvrdia v našich naivných predstavách, aké je to jednoduché a ľahké dať dokopy pivovar, začať vyrábať a realizovať nápady a tešiť ľuďí. (smiech) No, ale bez riadne naivnej predstavy by sme sa do celej veci asi nikdy ani nepustili.
(Denis) Hlavným katalyzátorom celého nášho snaženia bol jeden maličký pivný festival tu v Nitre. Mali sme už celkom dobrú predstavu, ako by sme asi realizovali naše technológie, no ale čo bola tá hlavná iskra? To sme zatiaľ ešte nikomu nepovedali. Paradoxne, Tono posilnený troškou odvahy z piva povedali pár dievčatám, že ideme dávať dokopy pivovar. Uff... no to sa už nedalo vycúvať a vyzerať hlúpo, tak ďalší týžden sme založili eseročku a išlo sa naplno do toho. (smiech)

 


bobo – a aspoň z tých dievčat nakoniec niečo bolo?
(Tono) Žiaľ nie, ale máme pivovar! ….teda takmer máme!

 

bobo – ako máte podelené úlohy?
(Tono)
Denis sa u nás stará o chuťovú stránku veci, Robo dal dokopy všetku automatizačnú techniku na našej varni, či fermentačných tankoch, no a ja tak kecám do všetkého okolo toho, a mám na starosti technologickú časť pivovaru a samozrejme boj s úradníkmi. No, ale je okolo nás strašné kvantum ľudí, ktorí nám pomáhajú, radia a hlavne drźia prsty. Lebo bez toho by nám to len ťaźko išlo.

 

bobo - kedy a prečo ste začali uvažovať, resp. realizovať myšlienku postavenia malého remeselného pivovaru?
(Robo)
Pustili sme sa do toho v auguste minulého roka, s tým, že veľkú väčšinu technológii sme si navrhli, poskladali, alebo vyrobili sami, poznáme každý kúsok nášho pivovaru do posledného šróbu, posledného vlákna medenného kábla. Trvá to takto ale dlho, no vychádza nás to lacnejšie ako kúpiť hotové riešenia niekde v „supermarkete“. Sme ale presvedčení, že iba takto nám bude umožnené robiť skutočne nezávistlé pivo bez kompromisov, ak si to všetko zafinancujeme z vlastných peňazí. Iba takto nám nehrozí, že budeme musieť používať menej kvalitné suroviny, aby sme nahrabali peniaze na ďaľšiu splátku, ináč nám banka zoberie strechu nad hlavou.
(Denis) Naozaj v tejto veci nie sme pre peniaze, budeme šťastní, ak si jedného dňa pivovar zarobí na seba. Áno, rozumieme, ak si niekto myslí , že sme sa zbláznili, stretávame sa s tým často. (smiech)

 

 

 

 


bobo - kedy plánujete spustiť pivovar "na ostro"?
(Tono)
Je to pre nás zatiaľ ťažké odhadhnúť, byrokratický proces prekvitá aj na našom dvore. Keďže už ale všetky technológie máme, tak vyrábame testovacie várky, ktoré zatiaľ rozdávame a zbierame názory. Veci ale sťažuje aj to, že sa snažíme v areáli Slovenského Poľnohospodárskeho múzea (časť Agrokomplexu) zachrániť jednu budovu, do ktorej sme sa žiaľ zamilovali. Mali by sme v úmysle zriadiť do polky budovy menšie múzeum pivovarníctva no a v tej druhej potom my ukážeme na našich technológiách ako taký varný proces prebieha v modernom prevedení. No, ale strašne dúfame, že v prvom štvrťroku 2015 nám pôjde karta a každú, aj tú najabsurdnejšiu pečiatku budeme mať.

 

bobo - aký je objem varne, aký je objem a počet ležiackých tankov, aký je predpokladaný ročný výstav, ... ?
(Robo) Zatiaľ, teraz na testovanie máme 1hl varňu, ktorú vďaka tomu, že sme si ju vyskladali sami, tak ju vieme modulárne rozširovať a zväčšovať, preto pre nás nebude problém ju dorobiť na 3hl, aby sme vedeli naplniť na jeden krát naše 260L fermentačné tanky. Ročný výstup máme v predstave tak 120hl.

 

 

 

 


bobo – budete mať aj svoje "pivné sklo", podpivníky, pomocný propagačný materiál?
(Tono)
No, to už všetko máme, my sme totiž dizajn týchto vecí riešili veľmi dávno, ani vo sne nás v našej mladíckej naivnosti (22r.) nenapadlo, že najviac času nám zaberú záležitosti ako EIA zisťovacie konanie, alebo projektová dokumentácia k zmene účelu stavby...

 


bobo – aké typy pív plánujete variť, resp. varíte?
(Denis)
Neviažeme sa komformitou pivných štýlov, ak nás napadne niečo zaujímavé, alebo bláznivé čo by mohlo fungovať, tak ideme do toho. Snažíme sa do každého piva vložiť nejaký fígeľ, preto napríklad náš Coffee Stout – Black out „Bľakot“ varíme s kávou zo slovenskej pražiarne Green Plantation. Do letného sviežeho pšeničného piva, ktoré je nadizajnované na nedeľné kosenie trávnika Fresh&CO. „Friško“ pridávame čerstvú pomarančovú kôru a štipku koriandru a našu zatiaľ vlajkovú loď štýlu american amber ale s názvom The One „Oné“ ľúbime kvôli jantárovooranžovej farbe, ktorá pripomína východ slnka na kalifornskom pobreží o 5:48 miestneho času v deň slnovratu, ak paradoxne zrovna nie je zamračené.

 

 

bobo – plánujete v budúcnosti po "zoficialnení" predaja svojho piva aj v iných zariadeniach, resp. plánujete pivo plniť do fľiaš?
(Robo)
Ide nám hlavne o kegy a fľašky ktoré potom pôjdu do podnikov. Grilovať a variť vieme síce naozaj prvotriedne, Denis je v týchto chuťových záležitostiach vážna jednička. Vlastnú reštauráciu ale
neplánujeme. Každý kto bude chcieť jedlo od nás, bude musieť jednoducho prísť na varenie piva, pretože keď si automatizačné prvky robia to čo majú, my v tomto časovom priestore vonku grilujeme pre hostí.

 

Za rozhovor ďakuje bobo wbm.

 

Daj Boh šťastia tomuto pivovaru!

 

Pre úplnosť, veľa iného sa dozviete na ich web stránke http://www.hopgrup.sk/ , resp. na facebooku , alebo píšte na ahoj@hopgrup.sk .

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále