Ako čapovať plzničku a tak ...
http://www.kamnapivo.sk/webtron/ako-capovat-plznicku-a-tak.html
20. marec 2012, 06:00
yulia.zabneva
„Za smotanovou penou bez bubliniek, dokonalou rezkosťou, správnou teplotou a vynikajúcim pivom v čistom pohári je totiž obrovská drina, roky skúsenosti a zmysel pre detail,“ vysvetľuje najlepší slovenský výčapný Peter Škripko z košickej reštaurácie Camelot. Podľa neho byť najlepší, znamená neustále študovať, cestovať, degustovať, porovnávať a... nebáť sa „plytvať“ pivom. Pred zrakom hostí z každého piva totiž Peter Škripko „odpúšťa“ do odpadu aj niekoľko mililitrov, čo sa v praxi bežných krčmárov veľmi nenosí. A veď práve to, ako sa pivo načapuje odzrkadľuje snahu a umenie sládeka, ktorý pivo navaril a hosť by si ho mal vychutnať. Hoci len tak od smädu.
Ako teda obľúbený zlatý mok správne čapovať?
„Čapujeme tankovou technológiou, teda nepridávame pivu žiaden ďalší plyn a pivo tak obsahuje bublinky oxidu uhličitého v prirodzenej forme, vzniknuté kvasením,“ prezrádza výčapný s osemnásťročnými skúsenosťami. Vo svojej prevádzke, okrem základného a najrozšírenejšieho spôsobu čapovania, klasickej hladinky s plnou rezkosťou a 3,5-centimetrovou penou v krigli, zaviedol aj ďalšie dva, prebraté z českej výčapníckej školy.
Ide o spôsob, ktorému Česi hovoria „šnyt“, teda pivo s vysokou penou, nenačapované až po okraj pohára. „Je to miera neurčitá a záleží len na dobrej vôle výčapného, koľko vám toho piva a peny dožičí. Spoznať takého majstra je naozaj luxus.“
Pri šnyte si dokonale vychutnáte mokrosť peny a tiež decentnejšiu rezkosť. Pije sa také pivo na jedenkrát, maximálne na dva. Druhou špecialitou je Mlieko – plný pohár čistej a dokonalej peny. Takéto pivo je veľmi lahodné a ... najlepšie sa pije priamo pri výčape, kedy je najčerstvejšie. „Pre vaše ústa je to studené pohladenie, ktoré majú radi skutoční znalci a hostia, ktorým prekážajú bublinky,“ odhaľuje pivné tajomstva vicemajster sveta v čapovaní piva. Ak najbližšie pôjdete s kamarátmi či kolegami na pivo, skúste si viac všímať takýchto „nalepencov“, možno spoznáte ozajstných pivových guru.
Počas dlhoročnej praxe Peter Škripko ochutnal stovky rôznych pív, ale za najlepšie na svete považuje svoje obľúbené - Pilsner Urquell. Mimochodom, ležiaky, kam patrí aj toto pivo sú vo svete najobľúbenejšími a tvoria až 70% celkovej produkcie piva. Z času na čas však zhreší aj majster a za poctivými pivami zájde inam, zväčša do malých pivovarov, kde „pivo varia s láskou a nadšením, kde ho nepasterizujú a uprednostňujú prvotriedne suroviny.“
K pivu však neodškriepiteľne patrí aj jedlo, teda aspoň drobné „zajedačky“. Utopenec, nakladaný hermelín či pivné syry sú bežnou záležitosťou. Ku zlatému moku sa veľmi dobré hodí Rakúsko-uhorská kuchyňa, jedlá výrazných kyslých chutí po octe, ako napríklad tlačenka, rezeň s kyslou uhorkou či „všetky jedlá s kyslou kapustou, ostré korenisté a pikantné jedlá. Každý by si mal nájsť svoju obľúbenú kombináciu a nebáť sa trochu zaexperimentovať, napríklad tmavé pivo s dezertom,“ uzatvára Peter Škripko, ktorý svoje výčapné majstrovstvo predvádzal na nedávnom krste špeciálnej edície receptov Z mojej kuchyne od Jaroslava Žideka. Práve v tejto knihe nájdete dvadsať originálnych receptov jedál snúbiacich sa s pivom.
20.3.2012 06:00 | yulia.zabneva
[Zdroj: style.hnonline.sk]