Jeden deň na Salóne Piva - Jeseň 2021
Jesenný bratislavský Salón Piva (13. - 15. 10. 2021) konečne po dlhšom čase v priestoroch, ktoré vnímam, že sú jeho vhodným a tradičným miestom, teda v Starej tržnici.
Jesenný festival piva som stihol navštíviť vo štvrtok. V skratke, je fajn, že sa vôbec uskutočnil, je fajn, že sa uskutočnil v priestoroch Starej tržnice, je fajn že horný priestor bol vyhradený na sedenie a dolný na státie, je fajn, že ste si nemuseli umývať poháre sami a fungoval "výmenný systém", je fajn, že sa ho zúčastnilo len taký počet pivovarov, ktoré si nepreberali konzumentov, je fajn, že pivovary ponúkli aj novinky, je fajn, že väčšina pivovarov mala vo svojich stánkoch majiteľov, resp. sládkov, je fajn, že sa našli aj takí, ktorí po zistení, že ich pivo má "nejaký problém" pivo neponúkali na predaj, že sa zrušili "žetóny"...
Na druhú stranu sa mi nepozdávalo, že viaceré pivovary mali v ponuke "zbytočne" veľa svojich pív (dokonca pivá, ktoré neboli práve v najlepšej kondícii, či boli nedotiahnuté) a klasikou bola aj cenotvorba, ktorá niekedy odradila aj tých, ktorí dajú aj posledný groš za dobré pivo.
Tentokrát som sa skôr zameral a bol zvedavý na produkciu slovenských pivovarov, hlavne na ich ležiaky (pokiaľ ich mali v ponuke), celkom som odolal fajn ponuke pív poľských Stu Móstow, rumunskénu pivovaru Bereta TM, chorvátskemu The Garden Brewery, či viacerým pivám z českých a moravských pivovarov. Celkom mi je ľúto, že som nejako nestihol niečo od Wywaru, Damiána, či pivo od Božimok, resp. iných aj zahraničných pivovarov, ale na to je potrebných viac dní, ideálne všetky tri. Nakoniec sa mi počas siedmych hodín podarilo ochutnať tieto pivá, takto som ich vnímal, takto ich hodnotím.
Remeselný pivovar Hellstork
- Wildstor Der Trug (Mix Fermentation, 3.9% alk.) základom tohto špeciálu bolo pivo v štýle Berliner Weisse s pridaním malín odležané v sude osem mesiacov.
Vcelku čisté v profile "kyseláča" s jemnou kyselkavou chuťou po nedozrelých lesných malinách, červených ríbezliach, stopa po jogurte, zrniečkách malín, ľahké telo, stredne sýtené, pitelnosť dobrá. (7.5, 3, 3, 14, 3, 2, 6.5) 39 - 78 - 7.8/100
- Wildstork Poison Thoughts & Poison Hands (Wild Beer/Ale, 5.2%) kyslé ale s pridaním neuveriteľného množstva sliviek (tipujem myjavských :) ), ležané 16 mesiacov v sude.
Vo vôni pôsobí ako mix alkoholu s kyslým slivkovým kompótom, mierne po drevenom sude, funky, či brettkách. V chuti veľmi ľahké telo, po mixe tmavého lesného ovocia, slivkových kôstiek, po drevenom sude po víne, kyslasté, mierne sýtenie. Pitelnosť skôr pre skúsenejších identistov. (7, 3, 3, 14.5, 2.5, 2, 5) 37 - 74 - 7.4/10
Banskobystrický pivovar - Urpiner
- Urpiner Pažravá 12 (Svetlý ležiak 12°) ležiak pripravený pre Salón Piva, dry hopping chmeľom Amarillo
Celkovo pôsobilo nevyvážene, aj keď pitelnosť bola celkom dobrá, prejav studeného chmelenia bol na nízkej úrovni. Vo vôni mierny, v prípustnej miere diacetyl, ktorý pravdepodobne bránil rozvinutiu chmeľovej vône. Sladovo-chlebnaté telo s nasládlým charakterom, kvasinky a decentou trávnato-živičnou horkosťou. Nič vynímočné, ani prepadák. (6, 3, 3, 11, 2, 2, 5) 32 - 64 - 6.4/10
Pivovar Hvezdoň
- Nealko IPA (Nealko ale) podľa informácií je to ich prvý pokus s nealko pivom/ejlom.
Výraznejšia ovocná aróma po citrusoch, grepe spojená s vôňou po kvasinkách. V chuti sa prejavovala chuť sladiny, nasládlé, ale aj trochu ako saponát, mydlo. Horkosťou po kôre grepu, živice, dlhší záver. Telo stredne plné, sýtenie stredné až vyššie. Pitelnosť vcelku dobrá, ako test odolnosti, resp. pitelnosti bežnej klientely ho vnímam pozitívne (ale na SP by som ho nebral), cesta naznačená je dobrá, len ho vyšperkovať. (7, 2.5, 2, 13, 2, 2, 5) 33.5 - 67 - 6.7/10
- Sv. Jakub (English Pale Ale, 11°)
Bezproblémovo piteľný ejl s britským charakterom, vo vôni jemne karamelový s náznakmi vône orieškov a chmeľovej zemitosti, nenásilné, vybalansované. V chuti ľahký sladovo-karamelový základ so zemitou, ale aj mierne trávnatou chmeľovou horkosťou, mierne orieškové, všetko v decentnej intenzite, celkom prepojené. Jednoduché, čísté v profile, niet čo vytknúť. Pitelnosť dobrá, myslím, že vyznavači tohto štýlu budú spokojní. (7, 3, 3, 15, 3, 2.5, 6) 39.5 - 79 - 7.9/10
- Skaut (Oatmeal Milk Stout, 11°, 3.7% alk.) taká slovná hračka, slovenské poňatie ľahkého stoutu :)
Výraznejšia aróma po presse s trochou kyselinky po tmavom lesnom ovocí. V chuti skôr pocit ľahšieho tela, kávovina, trochu pražený jačmeň, telo na hrane vodnatosti, sýtenie stredné až nižšie, kávovinový dojazd uhladzuje, dopĺňa veľmi jemná mliečna chuť, hladké. Horkosť po praženom jačmeni, chmeľová v homeopatickom množstve. Pitelnosť dobrá, v podstate plní účel, bez nejakých chýb, je fajn. (7.5, 3, 3, 14, 2.5, 2.5, 6) 38.5 - 77 - 7.7/10
Pivovar Masarykov Dvor
- Ležiak 12° (Svetlý ležiak, 12°, 5.0% alk.), tento ležiak som ochutnal začiatkom marca tohto roka, tak som bol zvedavý ako chutí čapovaný.
Veľmi decentnú kvetinkovo trávnatú chmeľovú horkosť prekrývala vôňa po starom masle (diacetyl), kukurici, tiež tu boli cítiť náznaky po jablku (acetaldehyd). V chuti sladový základ, mierne ovocné tóny, náznaky chute po mokrom kartóne, kove. Telo stredne plné, sýtenie stredné. Chmeľová horkosť kvetinkovo-trávnatá, dostatočná. V tomto prípade verím, že väčšina s týmto ležiakom s radou chýb bola na Salóne spokojná, ja nie, myslel som, že na Salóne sa prezentujú pivovary tými najlepšími pivami/várkami. Toto nebol ten prípad. Aj keď by sa tento ležiak dal vypiť, prečo to robiť?, veru pred cca pol rokom bol lepší. (4.5, 3, 3, 10, 2.5, 2, 4) 29 - 58 - 5.8/10
Pivovar Smadna tava
- HL svetlý ležiak 11° (Svetlý ležiak plzeňského typu, 11°, 4.5% alk.)
Výraznejšia prítomnosť diacetylu, viac ako by pri tomto pivnom štýle bolo prijateľné, sladkastú sladovú chuť dopĺňa chuť kukuričných pukancov a veľmi mierna trávnato-bylinná horkosť, telo stredne plné až ľahšie, stredne sýtené. Tak to by bolo o priemernom slovenskom ležiaku asi všetko, nebyť problému, ktorý bol jasne vo vôni ale aj mierne badateľný v chuti (tak toto nebola chyba samotného piva), bola prítomná bakteriálna infekcia pravdepodobne spôsobená nedostatočnou sanitáciou sudu, pivného vedenia, resp. výčapu. V tomto prípade nízke hodnotenie ide na vrub zodpovedných (buď nekontrolujú, čo predávajú, alebo sú už rezistentní k tejto chybe) za tento prehrešok voči pivu, ale aj zákazníkom. (3, 3, 3, 6, 2.5, 1.5, 3) 22 - 44 - 4.4/10
- Hlohovecký ležiak 12° (Svetlý ležiak, 12°, 4.5% alk.) po predchádzajúcom pivu, som si zvolil iné na porovnanie, či aj tu sa bude prejavovať spomínaná chyba...
...no, našťastie sa neobjavila. Tak k tomuto ležiaku, vo vôni mierne vyšší diacetyl, tak obľúbený u slovenských a hlavne českých sládkov variacich svetlý ležiak, dokonca to naučili aj veľkú časť konzumentov, nuž, asi "to tak má byť" (samozrejme, diacetyl je prirodzeným produktom pri príprave piva, ale ocáť, pocáť, ako hovorila môja učiteľka slovenského jazyka). Vo vôni decentná kvetinková, príjemnejšia aróma, len ten diacetyl jej nedá výraznejšie vyniknúť. V chuti sladový základ s ľahším karamelom, náznak po mede a tak trochu aj oxidácia. Telo stredne plné, sýtenie stredné, záver decentne horkasý, dlhší. Z pohľadu bežného konzumenta dobre pitelný ležiak, z môjho priemerne s chybami, ktoré nie sú nejako výrazné. (5.5, 3, 2.5, 10.5, 2.5, 2, 4) 30 - 60 - 6.0/10
Simeon Remeselný pivovar Piešťany
- Simeon 12° Pilsner (Svetlý ležiak plzeňského typu, 12°, 4.8% alk.)
Vo vôni nasládlé, vôňa neprekvasenej mladiny, veľmi jemná korenistá aróma, náznaky vône po varenej zelenine, ale aj kontaminácie. Farba tmavšia zlatisto-jantárová, zahmlená. Chuť po mladine, surovom obilí, DMS, sladkasté, začínajúca oxidácia, v pozadí sa objavuje mierna kyslosť po začínajúcej bakteriálnej kontaminácie, . Telo stredne plné, stredne sýtené, skôr sladkastý záver s miernou zatuchlinou. Viacero chýb, ktoré v tomto pivnom štýle sú neodpustiteľné. (4, 1.5, 2.5, 10, 2, 1.5, 3.5) 24 - 48 - 4.8/10
Nilio Brewery
- Yuzu Samurai (Nealkoholické pale ale, ?% alk., ochutené),... hodnú chvíľu obrancovia hradu váhali, či na mňa zaútočia novým samurajom, tak som im pomohol, šiel som mu priamo v ústrety...
Vôňa neprekvasenej sladiny (pri tomto pivnom štýle, viacmenej prirodzenej vlastnosti) bola tentokrát celkom dobre prekrytá ovocnou arómou exotického yuzu. Yuzu je vďačné ovocie, používa sa o ostatných troch, štyroch rokoch (aj u niektorých SK pivovarov) pre svoju sviežu vôňu a chuť. Aj tu yuzu splnila účel, pomohla prekryť prirodzené vlastnosti málo prekvasenej sladiny, vo vôni teda náznaky po sviežich citrusoch (mandarínke, grepe). Zlatisto-jantárová farba tekutiny, ktorá bola zahmlená, pena snehobiela stredne vysoká, stredne hustá, zanecháva stopu. V chuti v prvom momente sladina, ktorú rýchlejšie vystrieda výraznejšia ovocná, mierne kyslasto-horká, svieža chuť pridaného ovocia yuzu (pyré?). Mierny náznak po kove. Telo stredne plné, stredne sýtené, záver ovocný bez badateľnej chmeľovej horkosti. V každom prípade dobrý pokus o ľahké, nealkoholické pivo/ejl, je osviežujúce, dobre pitelné, bez prekážok. Dnes to Samurai v ruka v ruke s Mr. Yuzu zvládol. (8, 3, 2.5, 15, 3, 2.5, 6) 40 - 80 - 8.0/10
Wild Creatures (ČR)... a Fish&Chips od street food Poľná kuchyňa. Stanovisko mali počas Salónu Piva pred Starou tržnicou, vybral som si ich na odprúčanie Peťa Hudáka. Fish&Chips bolo čerstvo pripravené, teda rybací filet čerstvo vysmažený v pivnom cestíčku, filet (neviem presne identifikovať druh ryby, som neznalec, ešte tak pstruha od kapra, či sumca zvládnem) bol šťavnatý, obal hrumkavý, podľa popisky na tabuli nepodávali ho v plnej "zostave", chýbalo hráškové pyré, podľa popisu jedlo bolo podávané s domácou majonézou (chutná, s vyšším pomerom kyslosti), ktorá dobre ladila, citrón je samozrejmosťou. Hranolčeky čerstvo fritované, našťastie nie presolené, ako to často vídam, len "chytil" som väčší pomer malých kúskov, ktoré boli suché. Celkovo fajn, tak za 4/5 odhliadnúc od neskorších problémov s trávením, asi niečo s tým olejom nebolo celkom v poriadku.
- Wild Creatures Rose of Portugal Grape Wild (Wild Ale s hroznom, 14°, 6.7% alk.)... ďalšia verzia spontánne fermentovaného piva s pridaním šupiek hrozna odrody Modrý Portugal, odležané v dubovom sude.
Celkom jasná aróma po dubovom sude s ľahkým funky charakterom, ovocnou vôňou po kyslých čerešniach, červenom bobuľovom ovocí, vystupujúci vyšší alkohol, náznaky riedidla. Ružová farba tekutiny, mierne zahmlená, s naružovatelou nízkou, redšou penou, krátka trvácnosť peny. V chuti prevláda vínový charakter s chuťou po jahodách, čerešniach, červenom bobuľovom ovocí, ovocná kyselina strednej až vyššej intenzity, alkoholové. Telo ľahšie, nižšie nasýtené, dlhý kyslastý záver s miernym funky nádychom. Horkosť skoro nebadateľná, ak, tak po trieslovine (veľmi stopovo). Diskutabilná pitelnosť, pre vyznavačov wild sour fajn, bez nejakých väčších chýb, resp. tolerovateľných senzorických vlastností prislúchajúcich tomuto pivnému štýlu. Pre bežného konzumenta veľmi ťažko pitelné. Z môjho pohľadu nie je to pivo na každý deň, pre každé hrdlo, dá sa, len musíte naň byť pripravený, osobne mi prekážal dosť citeľný prejav vyšších alkoholov (riedidlo, odlakovač), ale aj ostrejšia kyslosť, čo pri wild ale veľmi nemusím. Chápem zložitosť výroby, jej nákladovosť, aj jedinečnosť tohto piva, ale jeho cena nie je lákadlom (7, 3, 3, 14, 2.5, 1.5, 6) 37 - 74 - 7.4/10
Pivovar Čierny kameň
- Coco Sofi (Hazy IPA/NEIPA, 6.2% alk.)... aj cez snahu ochutnať aj iné pivá z tohto pivovaru, nepodarilo sa, je to dôvod ísť ich ochutnať priamo do Stredných Revúc na Liptove...
Nasládla vôna exotického (mango) a kôstkového (zrelá broskyňa) ovocia, náznaky citrusov (grep) s dominantnejšou arómou po kokose. Svetlejšia jantárovo-pomarančová farba tekutiny, ktorá bola zakalená. Pena bielej farby, stredne vysoká s dobrou retenciou, zanechala mierne stopy. V chuti šťavnato ovocné po exotickom a citrusovom ovocí s už decentnejším prejavom kokosu, nasládla, chute sú previazané. Horkosť primeranej intenzity po kôre citrusov, upravuje zmienenú nasládlosť. Telo stredne plné, šťavnaté, sýtenie stredné až vyššie, lepkavé, mierne ihličkuje, celkom svieže a podporuje pitelnosť, ktorá je dobrá. Čistý profil, niet čo vytknúť, hádam mierne vyšša intenzita arómy kokosu, ale je tu predpoklad zaokrúhlenia vône,... na druhú stranu, veď je to Coco. (8, 3, 3, 15.5, 3, 3, 6.5) 42 - 84 - 8.4/10
Just Relax Brewery
- Mango Fruit NEPA (session fruit ale, ochutené ale, 4.2%)... nový kočovný pivovar je projektom pánov z bratislavskej pivotéky 100 pív. Pivá boli varené v spolupráci s Pivovar Čierny kameň. Škoda, že som neochutnal ich Piňa colada, vraj bola veľmi dobrá,... ale nedá sa predsa všetko a naraz :).
Stredná intenzita ovocnej kyslastej arómy, trochu po mangu, chmeľová ťažko identifikovateľná. Svetlejšia zlatistá farba tekutiny, zahmlená, v podstate bez peny, resp. bola veľmi nízka, riedka a okamžite ustúpila na kraj pohára, vytvorila úzky prstenec. V chuti výraznejšia ovocná kyselinka s jasnou prítomnosťou chute manga. Telo ľahšie, tenšie, sýtenie mierne, dlhší ovocný záver. Celkom príjemné letné pitie. (7, 3, 2, 13, 2, 2, 6) 35 - 70 - 7.0/10
Galantský remeselný pivovar Galgan
- GAlager Tmavý ležiak 13° (Tmavý ležiak, 13°, 4.8% alk.)
Decentá kávovinová stopa vo vôni je doplnená jemnou karamelovou stopou, dobre prepojené aj s veľmi stopovou chmeľovou arómou po kvetinkách, bylinkách, mierne zemité tóny. Farba tekutiny tmavšia mahagónovo hnedá s mahagónovým odleskom, pena béžovej farby je stredne vysoká, rýchlejšie opadla, zanecháva mapy. V chuti dobre vybalansovaná sladová časť, jemne horkastá sladová kávovinová/čokoládová s veľmi jemnou karamelovou chuťou, pôsobí uhladene, dobre prepojená s vôňou. Telo ľahšie, ale nie vodnaté, sýtenie stredné, celkom uhladené, horkosť skôr po praženom jačmeni/slade (nie drsná, trávnatá ako v ich iných pivách, ktoré som ochutnal) čo v tomto prípade podporuje dobrú pitelnosť. V náznakoch mi pripomína tak trochu stout. Pekný tmavý ležiak, ktorý sa dobre pil. Príjemné prekvapenie. ( 8, 3, 3, 14, 3, 3, 6) 40 - 80 - 8.0/10
Unorthodox Brewing
- El Mariachi Margarita Gose (Ochutené Gose, 4.5% alk.)... nedopatrením som "zrušil" fotografiu tohto piva, ak aspoň tabulečka zo štvrtka večera. Škoda, že som nestihol bret ipu Wrath of God.
Vo vôni sa prepletá výraznejšia aróma po limetke s nádychom soli, svetlo žltá, až slamová farba tekutiny, mierne zahmlená, pena takmer žiadna, teda veľmi rýchlo opadla. V chuti obdobne ako vo vôni, veľmi ľahký sladový základ s výraznejšou kyselinkou, decentným prejavom soli, na gose mi príde kyslejšie. Horkosť minimálna. Telo ľahké, nie vodnaté, sýtenie stredné, až nižšie. Pitelnosť stredná. (8, 3, 2.5, 14, 2.5, 2, 6) 38 - 76 - 7.6/10
Kočovný pivovar Parom
- IPA a či NEIPA (NEIPA, 13°, °5% alk.)... ide o spoluprácu so Šilker´s Brew, ale nenašiel som to uvedené v popiske pri výčape.
Príjemná, previazaná, ovocná šťavnatá aróma po kôstkovom (broskyňa, je dominantnejšia), exotickom (ananás) a citrusovom (grep, viac však cítiť mandarínku) ovocí. Svetlejšia zlatistá farba tekutiny, zakalená. Pena svetlobéžovej farby, stredne vysoká, hustejšia, zanecháva mapy. V chuti vyrovnaná sladovosť s ovocnou zložkou, pôsobá uhladene a popri tom šťavnato ovocne. Telo stredne plná, sýtenie stredné. Horkosť je v homeopatickej intenzite, chmeľová po kôre citrusov, vhodná. Pitelnosť dobrá, pekne spracovaná NEIPA, v štýle. (8, 3, 3, 15, 3, 3, 7) 42 - 84 - 8.4/10
Pivovar U Ábela
- Ď Ábel 19° (Baltic Porter, 19°, 9% alk.)... bol mojím záverečným pivom na jesennom SP.
Vo vôni sladkasté tóny sušeného ovocia, slivky, hrozienok s ľahším karamelovým tónom, tmavou melasou, trochu kávovinové po praženom slade a s vystupujúcim alkoholom. Farba tekutiny tmavo-mahagónová, až tmavohnedá, vyššia pena tmavšej béžovej farby, hustejšia, tvorená drobnými bublinkami, trvácna. V chuti sladovo-karamelové, chuť tmavej trstinovej melasy, pripáleného cukru s miernou stopou po sušenom a tmavom bobuľovom ovocí (ríbezle, černice). Telo skôr ľahké, na hrane vodnatosti, sýtenie stredné až vyššie, horkosť po pražených sladoch, alkoholová hrejivosť sa postupne otvára, je v udržateľnej hodnote, intenzite. Celkom dobre zvládnutý štýlovo, len by to chcelo pevnejšie telo, možno o niečo nižšie sýtenie, inak fajn. (8, 3, 3, 14.5, 2.5, 2, 6) 39 - 78 - 7.8/10
Poznámka, ako hodnotím pivá:
1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)