Streda 11.12.2024   oslavuje Hilda zajtra pozýva na pivo Otília

6984 podnikov 

Ki Ci Fras fest 2020 Prešov, deň druhý

http://www.kamnapivo.sk/webtron/ki-ci-fras-fest-2020-presov-den-druhy.html

10. október 2020, 20:25
bobo
Ki Ci Fras fest 2020 Prešov, deň druhý

... pokračovanie...

 

Ak si chcete okoštovať na feste čo najviac pív, musíte si rozložiť sily :), na prešovskom Ki ci fras feste sa mi podarilo ochutnať dvadsiatku pív. Teraz predstavím svoje hodnotenia ďalších štyroch, o ktorých si myslím, že znesú najvyššiu mieru kritiky. Tak, ako som spomenul v predchádzajúcom článku, nezaradil som pivá, ktoré hodnotím ako dobré, len neprekračujú hranicu všednosti, resp. majú chyby a myslím si, že by nemali byť ponúkané, prezentované na akomkoľvek feste, tobôž nie na festivale remeselných pív. Takže pivá, ktoré dnes predstavím, majú 7.5/10 a viac bodov (*).

 

V piatok som prišiel o niečo neskôr (po sedemnástej hodine  :), takže fest už celkom fičal. Ponuka pív sa mierne obmenila. Čapovali sa pivá z pivovarov Hej Rup, Padre Brewing Company, Potmehúd, Herrenwald, Čierny Kameň, Krúžok, Squark, Kešov sídliskový pivovar, Fólkvang Brewery, Martins a domovaričské pivá od Pi het! 

 

 

2. deň, piatok

 

 

Pi het! Mango Marakuja II. (Catharina sour, 11.5°, 4.6% alk.) Aj v piatok som začal so sourom od domovarníkov, bola to druhá várka, sud ejlu s mierne pozmenenou receptúrou, resp. hodnotami Plato a alkoholu, ale to je celkom prirodzený jav, ak varíte pivo v domácich podmienkách (veľa krát aj v malých pivovaroch sa várka od várky líšia, niekedy menej, niekedy viac). Myslím si, že všerajšie bolo o pár "chlpovi" lepšie, ale aj tak je úžasné, že sa obe várky na seba veľmi podobali. Takže dnes vo vôni sa mi videlo viac aromatické po exotickom ovocí, marakuji, ale bolo cítiť aj stopy po kvasinkách, aj keď len vo veľmi malej miere. Farba boila viac výraznejšie žltá a veľmi zakalená, až "bahnistá", bolo veľmi čerstvé. Pena nízka, rýchlejšie opadla. V chuti taktiež výraznejšie, jogurtovo-kyselkavejšie s pocitom prítomnosti citrónu, v pozadí sa objavuje aj mango, marakuja. Žiadna prítomnosť horkosti po použitom chmeli. Telo ľahšie, svieže, jemne sýtené, v závere sa otvára viac kyselinka, ale príjemná. Nuž, fajn sour, ktorý by som si vedel predstaviť, že ho v lete uvarí niektorý malý pivovar a s úspechom predá celú várku, ani nebude vedieť ako :), dnes podľa stavu hodnotím bodovo nasledovne (8.5, 2.5, 2.5, 17.5, 3, 3, 7) 44 - 88 - 8.8/10   

 

 

Hej Rup Slánsky trejl (Summer ale, 11°, 5% alk.) pravdepodobne ďalšia várka ejlu, ktorý som koštol minulý rok, bol kúpený a nafľaškovaný v Beer Station v Košiciach. Vo vôni ľahšia citrusová linka s jemne kvetinkovou chmeľovou stopou, ktoré sú previazané s jemnou obilnou sladovosťou, pôsobí uhladene. Svetlejšia jantárová farba tekutiny, ktorá je skoro číra. V chuti ľahký sladový základ so stopami po surovom nesladovanom obilí, resp. sladinke, toto je doplnené chuťou po kôre citrusov, ale len decentne. Horkosť strednej intenzity s vystupujúcou trávnatou horkosťou, ktorá tak trochu zatieňuje spomínané citrusy. Telo stredne plné, až ľahšie stredne sýtené, záver suchší s dlhším dojazdom trávnatosti. No, až na tú trávnatú stopu celkom dobre piteľný letný ejlík, osobne mi prekáža trávnatá stopa po chmelení, je to však "problematika" výberu chmeľu, jeho dávkovania v množstve, čase a spôsobe (napr. častý problém pri dry hope, whirpoole). Dnes (7, 3, 3, 15, 2.5, 2, 6.5) 39 - 78 - 7.8/10     

 

 

Padre Gypsy Yuzu (Saison, ochutený saison, 6.2% alk.), zopár krát som spomenul, že Padre vie saisony, potvrdzuje to aj týmto saisonom ochuteným s ovocnou šťavou yuzu. Zavriete oči a je vám hneď jasné, že toto pivo/ejl má tipické znaky belgického saisonu, pri tomto aj obohatené o sviežu mierne nakyslastú arómu pridaného exotického ovocia pripomínajúca niečo medzi limetkou a mandarínkou, to všetko dopĺňa ľahká pikantná fenolová korenitosť, celé to do seba celkom dobre zapadá. Farba tekutiny svetlo zlatá, mierne zahmlená. Pena stredne vysoká, jemnejšej štruktúry so strednou retenciou. V chuti v prvom momente cítiť korenitosť (fenoly), ktorá postupne prechádza k ovocno-kyselkavej chuti po yuzu. Telo stredne plné, stredne sýtené, mierne mi prekážala vystupujúca trávnatá horkosť, záver však patrí jednoznačne "saisonu", jemne korenisté, svieže. Dobre piteľný, svieži saison, tak (8.5, 2.5, 2.5, 17, 2.5, 2.5, 6.5) 42 - 84 - 8.4/10      

 

Výborné na začiatku, ešte lepšie na záver, tak by som označil Imperial stout od projektu "Pi het!" aj s takým prekvapkom, ktoré asi Prešov ešte nezažil :). Totiž tento výborný imperial stout ste si mohli vychutnať "čistý", alebo podávaný so zmrzlinou, na výber boli vanilková a tiramisu, jasné ochutnal som všetky :).   

 

 

Pi het! Imperial Stout (Imperial Stout 24.4°, 8.0% alk.) Príjemná a zároveň jasná vôňa, tak ako si predstavujem dobrý IS, teda bohatá, komplexná aróma pochádzajúca z pražených zŕn jačmeňa, po tmavej horkej čokoláde, sladová, príjemné ovocné estery, hlavne po sušenej slivke. Chmeľová aróma na nízkej hodnote. Veľmi jemná stopa po alkohole. Tmavohnedá, až čierna farba tekutiny, nepriehľadná, po nasvietení rubínový odlesk. Pena mierne vyššia béžovej farby, pevnej kozistencie, s dobrou retenciou. V chuti prevládali ovocné estery po sušenej slivke, ale aj mierne po portskom víne, sladová linka s miernou chlebnatosťou, keksíkom v primeranej intenzite, vyvažuje ovocný charakter. Čistý profil, dobre ukrytý alkohol. Stredne, až plnšie telo, stredne sýtené (prijal by som aj nižšiu intenzitu, podľa mňa ešte "mladý" IS, dal by som mu ešte taký pol rok), olejovité, hladké, pri čapovaní sa prejavoval lavínový efekt. Vyrovnaný IS, toto si môžete popíjať po jednom malom dúšku a vychutnávať, vychutnávať,... nič iné ako kalap dolu a obe ruky hore, excelentné. 

(9.5, 3, 3, 19, 3, 3, 8) 48.5 - 97 - 9.7/10 

 

 

Skúsil som aj Pi het! Imperial Stout podávaný so zmrzlinou (Fajna zmrzlina, Prešov - Sekčov), s vanilkovou bol celkom fajn, ale pôsobilo to ako celok veľmi presladene, lepšie, vyrovnanejšie pôsobil so zmrzlinou tiramisu (dodala viac "kávy"), ale "čistý" je predsa len lepší :).  

  

 

Úvaha 

Na záver, ak budem hodnotiť úroveň pív, niečo potešilo, niečo ma sklamalo. Potešilo, a tak trochu je to na zamyslenie, že podľa mňa najlepšie pivá na tomto feste predviedli páni z domovaričskej scény. Zároveň mi vnukli otázku, prečo svojimi pivami zatienili, podľa mojej mienky rad pív z profi pivovarov. Odpoveď nie je jednoduchá, ba môže ich byť niekoľko a všetky môžu byť pravdivé, alebo nie. Jednou odpoveďou môže byť aj fakt, že domovariča "netlačí ekonomika" a ani obmedzenia "či je na to konzument pripravený", necítia obmedzenia, môžu akokoľvek experimentovať, plniť si sny o ideálnom pive/ejly. Práve tu môže byť ten bod, keď "malý" remeselný pivovar, resp. sládek, majiteľ pivovaru, investor,... musí veľmi rozmýšľať s akým pivom (štýlom) sa bude na feste prezentovať, či to ekonomicky potiehne. Preto sa dosť často sa stáva, že túto dilemu neprezieravo rozriešia tým, že ponúkne napríklad aj nie celkom vydarené pivá, (tak aby sa ich "zbavil"), resp. pivá, ktoré nie sú riadne ošetrené, či pivné experimenty (na ktoré konzument nie je pripravený). Zároveň to súvisí aj s typom pivného festivalu, iné je "mejstrím fest" s prevahou ležiakov, púte, trhy ... a iné je čo očakávajú konzumenti od remeselného pivovaru a feste profilovanom ako "craft", kde sa očakáva okrem pestrosti pivných štýlov aj vysoká kvalita a bezchybnosť ponúkaných pív.

Preto sa v mojom článku neobjavili pivá z vyššie menovaných pivovarov, aj keď niektoré neboli vôbec zlé, skôr však priemerné (možno ich spomeniem pri inej príležitosti, v inom článku). 

 

Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

(*

Excelentné, vzorové: 8.9/10 až 10/10 bodov

Vynikajúce               : 7.5/10 až 8.89/10 bodov

Dobré                      : 5.9/10 až 7.49/10 bodov

Uspokojivé               : 4.2/10 až 5.89/10 bodov

S chybami                : 2.6/10 až 4.19/10 bodov

Problematické          :   1/10 až 2.59/10 bodov                        

 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále