Sobota 15.6.2024   oslavuje Vít zajtra pozýva na pivo Blanka

6984 podnikov 

Nový minipivovar Kastelán z Oravského Podzámku

http://www.kamnapivo.sk/webtron/novy-minipivovar-kastelan-z-oravskeho-podzamku.html

30. apríl 2013, 06:00
bobo wbm a p. Valápka - Pivovar Kastelán
Nový minipivovar Kastelán z Oravského Podzámku

Na radosť slovenských pivárov sa pre nich v uplynulú sobotu (oficiálne v piatok 26. 04. 2013) otvoril ďalší malý nezávislý pivovar. V Oravskom Podzámku začal s prevádzkou malý reštauračný pivovar Kastelán.

 

Musím poďakovať karči-ke, ktorý "hodil lano", ale taktiež p. Anke Vittekovejp. Milanovi BílikoviPrievalského pivovaru za pomoc pri kontaktovaní sa s jedným z majiteľov zmieneného pivovaru p. Radoslavom Válapkom, ktorému nesmierne ďakujem za rýchlu reakciu na moju požiadavku o rozhovor, resp. informácie o pivovare Kastelán.

 

Rozhovor s p. Valápkom za knp.sk viedol bobo wbm:

1. Kedy a prečo ste začali uvažovať, resp. realizovať myšlienku postavenia reštauračného pivovaru?
Máme radi pivo a táto myšlienka nás napadla práve pri dobrom pive v pivovare Sandorf v Prievaloch a videli sme potenciál miesta umiestniť pivovar pod Oravským hradom.

2. Ako sa bude volať nový reštauračný pivovar?
Pivovar sa volá KASTELÁN, je umiestnený v reštaurácií Hostinec Zámocká 4 v Oravskom Podzámku priamo pod hradnými bránami.

3. O aký typ podniku, reštaurácie pôjde?

Ide o reštauráciu zameranú na turistických ruch a tomu je prisposobená kuchyňa - typické slovenské jedlá a samozrejme i jedlá pre pivných nadšencov. Reštaurácia má kapacitu cca 60 hostí, pričom malebná terasa pojme ďalších 60-70 hostí.

4. Otázky ohľadom pivovaru:
Môžem vedieť dodávateľa technológie?
J.Hradecký s.r.o., Pacov, Česká republika

Aký je objem varne?
500 litrov

Aký je objem a počet ležiackých tankov?
3 ležácke tanky s objemom každý 1000 litrov

Aký je predpokladaný ročný výstav ?
Predpokladaný ročný výstav je 120 hl pričom maximálna kapacita je 360 hl.

Aké typy pív plánujete variť, resp. varíte?
Budeme variť/ navarili sme
- polotmavý ležiak 12
- svetlý ležiak 12

Máte už aj názvy pív, ktoré budete variť?
Polotmavý ležiak má názov Korvín. Svetlý ležiak má názov Thurzo.

Môžem vedieť od akých dodávateľov budete odoberať základné suroviny, chmeľ, sladovnícky jačmeň, pivovarské kvasnice, ...?
Chmeľ a kvasnice sú zo spoločnosti Svoboda-fraňková Praha, slad - Sladovna Bruntál

Plánujete v budúcnosti predaj svojho piva aj v iných zariadeniach, resp. plánujete pivo plniť do fľiaš?
Plníme do 1 litrových PET fliaš a 0,75 litrových sklenených fliaš s pákovým keramickým uzáverom, plánujeme párty KEGy

Budete mať aj svoje "pivné sklo", podpivníky, pomocný propagačný materiál?
Máme vlastné pivné sklo ("krígle s logom"), podpivníky, špeciálne sklo s potitanovaným povrchom a brúseným logom

Máte, alebo plánujete mať aj vlastné logo pivovaru?
Máme vlastné logo

Môžem vedieť meno pána sládka, resp. osoby, ktorá varí u vás pivo?
Karol Bolek

Predpokladám, že ste už urobili skúšobnú várku, kedy to bolo, o aký druh piva išlo?
Prvá várka bola uvarená 01.04.2013 a bol to polotmavý Korvín 12

Kedy bola, resp. bude uskutočnená oficiálna várka?
Prvá várka po otvorení pivovaru bude uskutočnená v tomto týždni.

Kedy približne spúšťate, resp. plánujete spustiť pivovar "na ostro", oficiálne?
Oficiálne otvorenie sa uskutočnilo dňa 26.04.2013 o 16:00 hod.

Ďakujem Vám za rozhovor aj v mene našich čitateľov a prajem tomuto pivovaru veľa dobrého piva!

Daj Boh šťastia!

S pozdravom Peter Bognár

 

Fotoreportáž z otvorenia pivovaru:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niekoľko doplňujúcich informácií od p. Andreja Kulinu, spolumajiteľa pivovaru

Po návšteve niekoľkých pivovarov podobného typu na Slovensku, v Čechách a aj v Japonsku sme sa rozhodli, že to môže byť dobrý nápad, ako spropagovať a zatraktívniť región Oravu a aj Oravský hrad.

Pivovar takéhoto typu má výhodu v tom, že máme možnosť sledovať kvalitu všetkých procesov, ktoré varenie a chuť piva ovplyvňujú. Dohliadame na to, aby všetky použité suroviny boli v tej najvyššej možnej dostupnej kvalite a aby naši hostia odchádzali s tým najlepším pocitom, že sa k nám chcú ešte vrátiť. Pri výbere výrobcu technológie sme oslovili viac spoločností, kde najprofesionálnejšie k nám pristúpili v Českej republike. Výroba našej technológie trvala 5 mesiacov od objednania. Všetko je tu robené na mieru.

Budova, v ktorej je pivovar umiestnený je v pamiatkovo chránenej zóne. Aj preto sme sa museli trošku prispôsobiť rozmerom, ktoré sme mali k dispozícii. Ale možno práve toto robí náš maličký pivovar jedinečným.

Naša predstava pre začiatok, je variť cca 1.000 litrov piva - ležiak plzeňského typu - mesačne. Postupne vieme zvyšovať kapacitu až do 3.000 litrov mesačne.

Zamestnaný tu bude jeden človek pre varenie piva, ostatné činnosti zastreší prevádzka hostinca.

Na jeden mesiac bol u nás sládek z Českej republiky, ktorý zaúčal a školil náš personál - ako vyrobiť naozaj dobré pivo.

Samozrejme bude pre hostí možnosť kúpiť si pivo aj so sebou v rôznych baleniach (sklenené fľaše, plastové fľaše, párty súdky).

Máme záujem propagovať v našej prevádzke aj ďalšie uznávané Slovenské výrobky. Už sme v jednaní s prvotriednym výrobcom kávy, ktorý získal veľa celosvetových ocenení a bol zaradený do top 10 v Európe. Takisto so sľovenským výrobcom exkluzívnych radov destilátov, každoročne oceňovaných na rôznych medzinárodných výstavách a aj ako najlepšia pálenica na Slovensku.

Veríme, že naše nadšenie nikdy neopadne a že ľudia podporia myšlienku dobrých a kvalitných slovenských výrobkov.

Fotogaléria z pivovaru, techológia:

 

 

 

 



Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále