Štvrtok 17.7.2025   oslavuje Bohuslav zajtra pozýva na pivo Kamila

6980 podnikov 

Starosloviensky pivovar - ďaľší pivovar v Bratislave

http://www.kamnapivo.sk/webtron/starosloviensky-pivovar-dalsi-pivovar-v-bratislave.html

4. máj 2012, 13:30
bobo, foto: Michal Pápeš - facebook
Starosloviensky pivovar - ďaľší pivovar v Bratislave

Na úvod musím poďakovať za tip bratislavským pivným fanúšikom "pivko""raz", ktorí mi koncom minulého týždňa "hodili lano", (ďakujem) na všeobecné príjemné prekvapenie, že v Bratislave sa otvára ďaľší malý remeselný pivovar. Takže sa to pekne zahusťuje :), po lastovičke v podobe Minipivovaru Richtár Jakub, Bratislavskom Meštianskom Pivovare (dve prevádzky, na DrevenejDunajskej), Patrónskom PivovareZámockom Pivovare sa hlási Starosloviensky Pivovar.

 

Ako prví sme oslovili majiteľa a sládka Staroslovienského pivovaru p. Juraja Gajdoša o zodpovedanie otázok, ktoré iste budú zaujímať širokú pivársku verejnosť.

 

knp: Kedy a prečo ste začali uvažovať, resp. realizovať myšlienku postavenia minipivovaru?

 

p. Gajdoš: Ako by som začal. Varím pivo približne 4 roky a myšlienka, že by som založil vlastnú malú reštauráciu s minipivovarom, s tou sa potýkam asi rok a pol a v podstate v októbri minulého roka som sa dohodol s jednou českou firmou na výrobe takéhoto minipivovaru. Varňu som si zobral už v októbri, spilky a tanky mi priniesli v polovici februára. No, prvú várku som už od netrpezlivosti urobil hneď na druhý deň ako som si priniesol varňu :-), dal vykvasiť a potom som ich dával do keg sudov. Oficiálna prvá várka sa robila vo februári. 

 

V domácich podmienkach som začínal robiť pivo plzeňského typu, myslím si, že asi ako každý domovarník som sa snažil najprv napodobniť plzeňské pivo. V podstate každý mesiac som varil pivo a vyskúšal som skoro všetky druhy piv, nakoniec som zakotvil pri pive mníchovského typu. Kedže som párkrát bol aj v Nemecku a navštívil niekoľko minipivovarov, tak som sa rozhodol ísť nakoniec touto cestou.

 

Máme síce otvorené len od 1. 5. 2012, ale je neskutočné ako rýchlo sa o nás dozvedeli pivní nadšenci, boli z toho príjemne prekvapení, aspoň podľa toho, ako sme sa rozprávali, dúfajme že neklamali :-).

 

Osobne som rád, že sme do Bratislavy priniesli takúto alternatívu. Na Slovensku som navštívil skoro všetky minipivovary a všetky sú na úžasnej úrovni s výbornými pivami a reštauráciou, škoda že ich je na Slovensku stále tak málo.

knp: Ako sa nazýva Váš minipivovar? (názov, adresa, tel. čísla,...)

 

p. Gajdoš:

Starosloviensky pivovar
Škultétyho 5
83103 Bratislava
tel. č.: 0917 339 656

web: www.staroslovienskypivovar.sk
e-mail: info@staroslovienskypivovar.sk

knp: O aký typ podniku (reštaurácia, pub, bistro,...) pôjde? (kapacita, typ kuchyne, klientela,...)


p. Gajdoš:
 Vecou, ktorou sa chceme odlíšiť od ostatných, resp. na ktorej mne osobne záleží je priniesť do Bratislavy slovenskú kuchyňu. Ako ste si určite aj vy všimli v našom jedálnom lístku, máme ho rozdelený na pivárske menu a staroslovienske menu. Syry a bryndzu nám dovážajú priamo zo Zvolenskej Slatiny každý týždeň. Myslel som si, že to chvíľu potrvá kým ľudia prídu na slovenskú kuchyňu. V Bratislave si dať halušky, tradičný demikát, žinčicu či zemiaky s ovčím syrom bolo nemožné. Ale bol som milo prekvapený, že zatiaľ idú viac slovenské jedla ako tie pivné. V reštaurácii je počet miest 65.

 

Varňa pivovaru (foto: Michal Pápeš)

 

knp: Aká je objemová kapacita varne?

 

p. Gajdoš: Pivovar má objem varne 100l

knp: Aký je objem a počet ležiackých tankov?

 

p. Gajdoš: Momentálne zariadenie pivovaru tvorí 2x spilka s objemami po 350l a 4x ležiacke tanky po 350l.

knp: Aké typy pív plánujete variť, resp. varíte?

 

p. Gajdoš: Názov piva: Pressburg 12,4 st.
Druhovo je zaradené ako Mnichovské, sladové s karamelovým nádychom

knp: Máte už aj názvy pív, ktoré budete variť?

p. Gajdoš: Názov našich pív je Pressburg

knp: Môžem vedieť od akých dodávateľov budete odoberať základné suroviny, chmeľ, sladovnícky jačmeň, pivovarské kvasnice, ...?

 

p. Gajdoš: Pivo sa vyrába zo sladov: česky, mníchovsky, cara munch, maličko čierny, kvôli farbe - sladovňa Bruntál. Na chmelenie používam Žatecký poloranný červeňák a premiant, chmeľ beriem priamo zo Žatca. Používané kvasinkysú spodné, nemecké W34/70, tiež mi ich posielajú zo Žatca.

knp: Budete mať aj svoje "pivné sklo", podpivníky, pomocný propagačný materiál?

 

p. Gajdoš: Pivné sklo, používame pivný pohár kufstein, podpívniky budeme mať vlastné.

knp: Máte aj logo pivovaru?

p. Gajdoš: Áno

 



knp: Môžem vedieť meno pána sládka, resp. osoby, ktorá varí u Vás pivo?

 

p. Gajdoš: Sládkom a zároveň väčšinovým majiteľom pivovaru som ja.


knp: Aké typy pív plánujete variť, resp. varíte?

p. Gajdoš: Momentálne varíme iba jeden druh piva spomínaný Pressburg, ale v budúcnosti chcem robiť rôzne druhy špeciálov a určite budeme mať ako druhé pivo polotmavé, na ktorom teraz pracujem. Ale to je otázka, tak od nového roku.

 

Ďakujem, želám novému remeselnému pivovaru len "Daj boh šťastia!" bobo

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále