Starosloviensky pivovar - ďaľší pivovar v Bratislave

Na úvod musím poďakovať za tip bratislavským pivným fanúšikom "pivko" a "raz", ktorí mi koncom minulého týždňa "hodili lano", (ďakujem) na všeobecné príjemné prekvapenie, že v Bratislave sa otvára ďaľší malý remeselný pivovar. Takže sa to pekne zahusťuje :), po lastovičke v podobe Minipivovaru Richtár Jakub, Bratislavskom Meštianskom Pivovare (dve prevádzky, na Drevenej a Dunajskej), Patrónskom Pivovare a Zámockom Pivovare sa hlási Starosloviensky Pivovar.
Ako prví sme oslovili majiteľa a sládka Staroslovienského pivovaru p. Juraja Gajdoša o zodpovedanie otázok, ktoré iste budú zaujímať širokú pivársku verejnosť.
knp: Kedy a prečo ste začali uvažovať, resp. realizovať myšlienku postavenia minipivovaru?
p. Gajdoš: Ako by som začal. Varím pivo približne 4 roky a myšlienka, že by som založil vlastnú malú reštauráciu s minipivovarom, s tou sa potýkam asi rok a pol a v podstate v októbri minulého roka som sa dohodol s jednou českou firmou na výrobe takéhoto minipivovaru. Varňu som si zobral už v októbri, spilky a tanky mi priniesli v polovici februára. No, prvú várku som už od netrpezlivosti urobil hneď na druhý deň ako som si priniesol varňu :-), dal vykvasiť a potom som ich dával do keg sudov. Oficiálna prvá várka sa robila vo februári.
V domácich podmienkach som začínal robiť pivo plzeňského typu, myslím si, že asi ako každý domovarník som sa snažil najprv napodobniť plzeňské pivo. V podstate každý mesiac som varil pivo a vyskúšal som skoro všetky druhy piv, nakoniec som zakotvil pri pive mníchovského typu. Kedže som párkrát bol aj v Nemecku a navštívil niekoľko minipivovarov, tak som sa rozhodol ísť nakoniec touto cestou.
Máme síce otvorené len od 1. 5. 2012, ale je neskutočné ako rýchlo sa o nás dozvedeli pivní nadšenci, boli z toho príjemne prekvapení, aspoň podľa toho, ako sme sa rozprávali, dúfajme že neklamali :-).
Osobne som rád, že sme do Bratislavy priniesli takúto alternatívu. Na Slovensku som navštívil skoro všetky minipivovary a všetky sú na úžasnej úrovni s výbornými pivami a reštauráciou, škoda že ich je na Slovensku stále tak málo.
knp: Ako sa nazýva Váš minipivovar? (názov, adresa, tel. čísla,...)
p. Gajdoš:
Starosloviensky pivovar
Škultétyho 5
83103 Bratislava
tel. č.: 0917 339 656
web: www.staroslovienskypivovar.sk
e-mail: info@staroslovienskypivovar.sk
knp: O aký typ podniku (reštaurácia, pub, bistro,...) pôjde? (kapacita, typ kuchyne, klientela,...)
p. Gajdoš: Vecou, ktorou sa chceme odlíšiť od ostatných, resp. na ktorej mne osobne záleží je priniesť do Bratislavy slovenskú kuchyňu. Ako ste si určite aj vy všimli v našom jedálnom lístku, máme ho rozdelený na pivárske menu a staroslovienske menu. Syry a bryndzu nám dovážajú priamo zo Zvolenskej Slatiny každý týždeň. Myslel som si, že to chvíľu potrvá kým ľudia prídu na slovenskú kuchyňu. V Bratislave si dať halušky, tradičný demikát, žinčicu či zemiaky s ovčím syrom bolo nemožné. Ale bol som milo prekvapený, že zatiaľ idú viac slovenské jedla ako tie pivné. V reštaurácii je počet miest 65.
Varňa pivovaru (foto: Michal Pápeš)
knp: Aká je objemová kapacita varne?
p. Gajdoš: Pivovar má objem varne 100l
knp: Aký je objem a počet ležiackých tankov?
p. Gajdoš: Momentálne zariadenie pivovaru tvorí 2x spilka s objemami po 350l a 4x ležiacke tanky po 350l.
knp: Aké typy pív plánujete variť, resp. varíte?
p. Gajdoš: Názov piva: Pressburg 12,4 st.
Druhovo je zaradené ako Mnichovské, sladové s karamelovým nádychom
knp: Máte už aj názvy pív, ktoré budete variť?
p. Gajdoš: Názov našich pív je Pressburg
knp: Môžem vedieť od akých dodávateľov budete odoberať základné suroviny, chmeľ, sladovnícky jačmeň, pivovarské kvasnice, ...?
p. Gajdoš: Pivo sa vyrába zo sladov: česky, mníchovsky, cara munch, maličko čierny, kvôli farbe - sladovňa Bruntál. Na chmelenie používam Žatecký poloranný červeňák a premiant, chmeľ beriem priamo zo Žatca. Používané kvasinkysú spodné, nemecké W34/70, tiež mi ich posielajú zo Žatca.
knp: Budete mať aj svoje "pivné sklo", podpivníky, pomocný propagačný materiál?
p. Gajdoš: Pivné sklo, používame pivný pohár kufstein, podpívniky budeme mať vlastné.
knp: Máte aj logo pivovaru?
p. Gajdoš: Áno
knp: Môžem vedieť meno pána sládka, resp. osoby, ktorá varí u Vás pivo?
p. Gajdoš: Sládkom a zároveň väčšinovým majiteľom pivovaru som ja.
knp: Aké typy pív plánujete variť, resp. varíte?
p. Gajdoš: Momentálne varíme iba jeden druh piva spomínaný Pressburg, ale v budúcnosti chcem robiť rôzne druhy špeciálov a určite budeme mať ako druhé pivo polotmavé, na ktorom teraz pracujem. Ale to je otázka, tak od nového roku.
Ďakujem, želám novému remeselnému pivovaru len "Daj boh šťastia!" bobo