Piatok 29.3.2024   oslavuje Miroslav zajtra pozýva na pivo Vieroslava

6984 podnikov 

Šumná vrana 2014 - Košice

http://www.kamnapivo.sk/webtron/sumna-vrana-2014-kosice.html

26. jún 2014, 10:10
bobo wbm
Šumná vrana 2014 - Košice

Vážení priatelia, domovariči piva,

oznamujem Vám, že Košická domovaričská divízia

a hlavný organizátor Peter “bobo” Bognár

obnovujú degustačnú súťaž doma uvareného piva


Šumná vrana 2014

 


1. Súťaž sa bude konať v sobotu 20. septembra 2014 (sobota, od 9:00 hod.)

2. Súťaž bude mať tentoraz dve kategórie:
- Witbier-Blanche, podľa BJCP - 16A.
- American Rye Beer, podľa BJCP - 6D.

3. Súťažné vzorky pív budú hodnotiť degustačné komisie, (pivovarnícki odborníci, degustátori ratebeer, BJCP, Biela vrana, fanúšikovia skutočného piva). Hodnotenie vzoriek bude v štýle BJCP. Pripúšťa sa rovnosť bodov, v tom prípade môže byť udelených viacero rovnakých miest. Minimálny počet súťažných vzoriek vo vyhlásenej kategórii je 5, ak sa prihlási menší počet, organizátor môže niektoré miesto nevyhlásiť.

4. Súťaže sa môžu zúčastniť všetci slovenskí domáci variči piva, ktorí v deň súťaže dovŕšili minimálny vek 18 rokov. Jeden domovarič piva môže prihlásiť maximálne 1 súťažnú vzorku piva do vyhlásenej kategórie, o ktorom prehlasuje, že ho sám (resp. s inou osobou, osobami, ktorú uvedie) varil.

5. Štartovné je darom, jedna súťažná vzorka – 3€ (členovia Sekcie homebrewingu polovicu) musí byť doručený najneskôr do 20. septembra 2014 do rúk organizátora - Peter Bognár, Partizánska 1, 040 01 Košice, 0908 990 376. Z darov budú hradené náklady na nákup diplomov a spotrebného materiálu.

6. Prihlásená vzorka piva musí mať minimálny celkový objem 1l a musí byť v sklenených obaloch napr. 2 x 0,5l, 3 x 0,33l. Každý obal vzorky piva musí obsahovať štítok s názvom piva, výrobcu a zaradenie do kategórie. Fľaše nemôžu mať trvalo upevnený štítok, ten musí byť pripevnený na fľaši gumičkou, štítok je súčasťou prihlášky. Organizátor uvíta, ak súťažiaci priloží k súťažnej vzorke etiketu označujúcu prihlásené pivo. Nepripúšťa sa označenie na korunkovom uzávere. Prihlásená vzorka piva musí mať uvedený spôsob prípravy (základné suroviny, sladové výťažky, ich kombinácia, brew kit). Pokiaľ tieto podmienky nebudú splnené, organizátor má právo súťažné vzorky zo súťaže vylúčiť.

7. Súťažiaci musí vyplniť a zaslať organizátorovi prihlasovací formulár – prihlášku. Vyplnenú prihlášku a súťažné pivo je potrebné doručiť najneskôr do 14. septembra 2014 na adresu organizátora, pebox@azet.sk resp. do reštaurácie Camelot, Kováčska 19, Košice. Po uvedenom termíne organizátor nebude prijímať prihlášky, ani súťažné vzorky pív.

8. Odmeny: Za 1., 2. a 3. miesto - diplom s vyznačením umiestnenia a bodového ohodnotenia, za 4. až x miesto (viac ako 59,00 b) - diplom s bodovým ohodnotením.

9. Bodové ohodnotenie:
Zlatá šumná vrana (1. stupeň) - excelentné pivo ( 89, 00 - 100 bodov)
Strieborná šumná vrana (2. stupeň) - vynikajúce pivo (75,00 - 88,99 bodov)
Bronzová šumná vrana (3. stupeň) - dobré pivo (59,00 - 74,99 bodov)

9. Organizátor si vyhradzuje právo na zmenu pravidiel v prípade nepredvídateľných okolností.

 

Daj Boh šťastia priatelia!

V Košiciach 26. 06. 2014 Peter Bognár WBM, Mekfartin a Padre

 

Prihlášku nájdete TU.

Etiketu si stiahnete TU.

 


Witbier/Blanche /charakteristika podľa BJCP A 16/

Základné parametre, ktoré by ste mali dodržať podľa BJCP:
OG: 1.044 - 1.052 FG: 1.008 - 1.012 IBU: 10 - 20 SRM: 2 - 4 ALC.: 4,5 - 5,5%

Vôňa: Stredná sladkosť (často s ľahkými tónmi medu alebo vanilky) s ľahko pikantnou obilninovou arómou pšenice, často nakyslou. Mierny závan koriandra, často s bylinnými, korenistými tónmi v pozadí. Stredne pikantná, citrusovo pomarančová ovocnosť. Nízka korenisto bylinná aróma chmeľu, nesmie však prekrývať ostatné charakteristiky. Nesmie byť prítomný žiadny diacetyl. Rastlinné, zelerové, šunkové arómy sú neprípustne. Korenie by malo ladiť s ovocnými, kvetinovými a sladkými vôňami ,ktoré by nemali byť príliš silne.

Vzhľad: Veľmi svetlá slamová až svetlo zlatá farba. Pivo by malo byt veľmi zakalené /škroby, prípadne kvasnice/, mliečny, bledožltý vzhľad. Hustá, pevná pena tvorená jemnými bublinkami. Trvanlivosť peny by mala byt relatívne dobra. Nesmie rýchlo opadať.

Chuť: Príjemné sladkosť (med vanilka) a pikantná, pomarančovo citrusová ovocnosť. Príjemne svieže suché, často nakyslé doznievanie . Môžu mať ľahkú pšeničnú chuť, takisto sa môže vyskytovať mliečna nakyslosť. Bylinne korenistá aróma, obsahujuce koriander a ďalšie korenia, mali by byť jemné a vyvážené, nie silne. Korenisto zemité tóny chmeľu v chuti sú veľmi slabé, skoro žiadne, nikdy by nemali prekryť korenie. Chmeľová horkosť je malá, až stredne nízka (ako u Hefeweizen), nesmie prekrývať osviežujúcu chuť ovocia a korenia, a nesmie pretrvávať až do konca. Horkosť z pomarančovej kôry nesmie byt prítomna. Rastlinné, zelerové, šunkové, mydlové príchute sú neprípustné. Žiadny diacetyl.

Pocit v ústach : Stredne ľahké, až stredné telo, často s hladkosťou a ľahká smotanovosť z nesladovanej pšenice a ovsa. Napriek pocitu plného tela a krémovosti pivo má suché doznievanie, často mierne nakyslé. Šumivý charakter a vysoká nasýtenosť. Veľmi osviežujúce , ľahko nakyslé, takmer žiadna horkosť v doznievaní. Pomarančové tony by nemali byt drsné a trpké. Pivo nesmie byt príliš ľahké a suché, zároveň však hutné, plné.

Celkový dojem: svieže, elegantné, chutné, stredne silne pšeničné pivo.

Komentár : Prítomnosť, charakter a stupeň korenitosti a mliečnej nakyslosti sa líšia. Príliš korenené alebo kyslé pivo nie je dobrým príkladom štýlu. Pivo má tendenciu rýchlo sa kaziť a nie je vhodné na dozrievanie. Žiaduce je mladé, čerstvé, svieže pivo. Väčšina príkladov má približne 5% ABV.

Ingrediencie: okolo 50% nesladovanej pšenice, 50% svetlého jačmenného sladu (obvykle plzeňského). V niektorých verziách až 5-10% ovsa. Ako korenie sa používa čerstvo mletý koriander, Curacao, sladká pomarančová kôra . Z ostatných korenín sa kvôli komplexnosti používa napríklad harmanček, rasca, škorica, sú ale oveľa menej výrazné. Kasnice vrchneho typu produkujúce ľahké, korenené chute. V niektorých prípadoch sa robí veľmi obmedzená mliečna fermentácia, alebo sa pridáva kyselina mliečna.

(preklad z BJCP Padre Maroche Hajduk)


American Wheat/Rye Beer, podľa BJCP /charakteristika podľa BJCP D6/

Základné parametre, ktoré by ste mali dodržať podľa BJCP:
OG: 1.040 - 1.055 FG: 1.008 - 1.013 IBU: 15 - 30 SRM: 3 - 6 ALC.: 4,0 - 5,5%

Aróma: Nízky až stredne silný obilninový, pšeničný, alebo ražný charakter. Pri niektorých verziách sa môže vyskytovt sladová sladkosť, ktorá je prijateľná. Estery môžu byť mierne, prípadne žiadne, aj keď by mali odrážať americké kmene kvasiniek. Klinčeky a banánová vôňa typická pri nemeckých hefeweizenoch je nevhodná. Chmeľová aróma môže byť nižšia, až stredne výrazná a môže mať buď vôňu po amerických chmeľoch s citrusovými stopami, pikantný alebo kvetinový ušľachtilý chmeľový charakter. Mierna kyslosť je prípustná. Nesmie byť prítomný diacetyl.

Vzhľad: Zvyčajne svetlá-žltá, zlatistá farba. Čírosť a jas sa môže pohybovať v rozmedzí od priezračnej, iskrivej až po zahmlenú od kvasiniek (ako u nemeckého Hefeweizen štýlu piva). Vysoká, dlhotrvajúca biela pena.

Chuť: Ľahká až stredne silná obilninová pšeničná, alebo ražná chuť, ktorá môže pretrvávať až do konca. Môže sa vyskytovať sladová sladkosť, doznievanie až suché. Nízka až stredná chmeľová horkosť, niekedy pretrvavájúca do konca. Nízka až stredná chmeľová chuť (citrusy v prípade amerických chmeľov, pikantný, alebo kvetinový charakter pri európskych chmeľoch). Estery môžu byť mierne, alebo žiadne, ale nemala by sa objavovať chuť ako pri nemeckých Hefeweizenoch (banány). Žiadne klinčeky a iné fenoly, aj keď pri svetlých verziaách je korenistosť z pšenice, alebo raže prijateľná. Na konci môže mať miernu trpkosť. Diacetyl je neprípustný.

Pocit v ústach: Stredne ľahké, až stredné telo. Stredne vysoká, až vysoká sýtenosť CO2. Prítomnosť alkoholu pri silnejších verziách.

Celkový dojem: Osviežujúce pšeničné, alebo ražné pivo, ktoré má vyšší chmeľový charakter a menej kvasnicový, ako ich nemeckí “bratranci“.

Komentár: Existujú rôzne variácie, od jednoduchého sladového piva po suché, výrazné so silnou pšeničnou a ražnou chuťou. Tmavé varianty približujúce sa k štýlu dunkelweizen sú prijateľné (môžu byť tmavšie, s bohatšou sladovou chuťou, okrem farby). Pivovar by mal označiť, že použil raž, ak to neuvádza, predpokladá sa, že použil len pšenicu.

Ingrediencie: Čisté americké kvasnicové pivo, ale tiež môže byť pripravené ako ležiak. Veľký podiel pšeničného sladu (často 50% aj viac, ale to nie je hlavná požiadavka ako v Nemecku). Americké, alebo ušľachtilé európske odrody chmeľu. Na American Rye Beers môžu byť kladené rovnaké všeobecné podmienky, náhradou je raž , ktorá nahrádza čiastočne, alebo úplne pšenicu. Ďalšie základné štýly (napr. IPA, stout) s výrazným podielom raže a jeho charakterom by mali byť zaradené do špeciálnych kategórií.

(preklad z BJCP Padre Maroche Hajduk)






Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále