Utorok 14.5.2024   oslavuje Bonifác zajtra pozýva na pivo Žofia

6984 podnikov 

Úvahy a otázky (2.) - Pivo Zlatý Bažant Porter - aktualizované

http://www.kamnapivo.sk/webtron/uvahy-a-otazky-2-pivo-zlaty-bazant-porter.html

11. december 2009, 09:45
Peter Bognár
Úvahy a otázky (2.) - Pivo Zlatý Bažant Porter - aktualizované

Hádam ani jeden článok nerozčeril vcelku pokojnú hladinu v diskusii na našom webe knp, ako článok o pive z produkcie pivovarníckej spoločnosti Heineken Slovensko a. s. 

 

Aké pivo môže vážne zaujať pivného gurmána na Slovensku? Zatiaľ sa v laickej verejnosti (bežní konzumenti piva), ani viac znalou skupinou pivných gurmánov (ale vždy laikov, aj keď viac menej podkutých v problematike pivovarníctva), až tak nepretriasalo, či to, alebo ono pivo je také, či onaké.

 

Pravdu povediac, ani nebolo veľmi o čom (ležiak svetlý, tmavé pivo, výčapné, ale vždy pivo spodne kvasené poväčšine snažiac sa napodobniť plzeňský typ), a ak tak len sporadicky. Veľké pivovary si vedia nakloniť spotrebiteľov svojho produktu, tak, že im to konzument sám zaplatí v cene, teda prepočítajú, zhodnotia a zarátajú do nákladov aj reklamu. Už dávno neplatí, že tovar sa aj sám predá, len nech je na pulte, nedávna doba bola toho svedkom, pili sme, čo sa dalo.

 

A tu príde po dlhšej dobe na slovenský trh niečo nezvyčajné z produkcie Heinekenu (iste v minulom roku Heineken Slovensko ponúkal nevďačnému slovenskému národu svoje pšeničné, ale nie veľmi úspešne, pivári mu vyčítali jeho "hrubozrnosť", málo znakov pšeničného, napr. kvetnatú vôňu,...) pivný špeciál :

 

 Zlatý Bažant - limitovaná edícia - Porter - špeciálne tmavé pivo - sviatočné.

 

Spočiatku všetci aspoň trochu piva znalí sa potešili, waw!, super!, konečne!, porter sa tu už dlho nevaril (okrem pivovaru Kaltenecker - Rožňavský Porter , vrchne kvasený, nefiltrovaný 19. st. s 9,1% alk.). Pokiaľ si pamätám, v roku 2000, resp. 1999 v takýto čas ho ponúkal pivovar, to ešte fungoval pod označením Zlatý Bažant a. s. Hurbanovo, darčekový set s dvoma 21-stupňovým tmavým pivom Zlatý bažant 21 - Millenium Beer, (9% alk.), označeným aj ako porter a v kartóniku bol aj jeden pohár (verex, resp. niekto iný, vlastníš ho?, aspoň foto?, prosím o poskytnutie, ďakujem). Nepil som ho, takže nemôžem posudzovať. Iste sa za ním zaprášilo. Podľa mojich zistení bolo spodne kvasené a vyrobili ho 1 000 hl. Druhým portrom už v produkcii spoločnosti Heineken Slovensko a. s. (uvedený aj ako výrobca) Zlatý Bažant Porter s dátumom výroby 2001 bol "Anjel", tak isto 21 st. tmavé pivo s 9% alk. 

 

Po kúpe prvého balenia (t. r.), predsa si ho nenechám újsť a ochutnaní ZB Porter, som nelenil a kúpil ďaľších 14 balení. Áno, bolo to niečo iné, ako bežné tmavé pivo. Mne osobne portre chutia, hlavne baltického typu, z ciest od Slovenska na sever som si nezabudol pri návrate pribaliť nejaký ten porter. Nie som znalec - odborník, či profesionál, ale gurmánom sa cítim, rád ochutnám niečo nezvyčajné, niekto mi spomínal, že k portrom sa musíme "prepracovať", mne však toto pivo z neviem akej príčiny "sadlo" hneď. Najviac asi ako som už spomínal, baltický porter.

 

Kto mal možnosť ochutnať taký ruský porter Baltika №6 (BBH - Carlsberg) , švédsky Carnegie Stark Porter (Carlsberg), švédsky Närke Max Golding Starkporter (Närke Kulturbryggeri), poľský Žywiec Porter ( Heineken), fínsky Koff Porter (Carlsberg), americký Anchor Porter, ukrajinský Lvivske Porter (Carlsberg), Obolon Porter, či Ziberta Klasichnij Anglijskij Porter, litevský Utenos Porter, český Pardubický Porter, či slovenský Rožňavský Porter (pôvodný štýl kvasenia, teda vrchný)...už si na všetky nespomínam, tak mi dá za pravdu, sú to vynímočné pivá a zaslúžia si náš záujem. A teraz sa k nim pridal aj porter Zlatý Bažant z produkcie Heineken Slovensko a. s.

 

O zahraničných portroch mám vcelku dosť informácií, keď som ich konzumoval, robil som si poznámky, hľadal na nete informácie a pri degustácii, či už s priateľmi z pivného Kalt Bier klubu, či pri samostatných degustáciách som porovnával ich vzhľad, hľadal chute, proste bavilo ma to. Preto ma zaujíma viac ako iného aj výrobok z našich končín, chcem vedieť čo najviac (podľa ohlasov v diskusii nie som sám) faktov o tomto pive. Preto aj diskusia k článku o portri z Hurbanova bola jednou z možností, ako sa dozvedieť niečo nad rámec bežnej tlačovej správy. Hladinu vcelku pokojných diskusií rozčeril človek s prezývkou cudojudo1, trochu kontroverzný, trochu expresívny, aj sebavedomý, ale aj tak, či onak bol to on, čo posunul diskusiu, na ktorú začali naši čitatelia a nevynímajúc mňa reagovať. Som presvedčený, že táto diskusia povedie k dopátraniu sa jasných, nespochybniteľných faktov, veď zárukou sú odpovede tých najkompetentnejších, zástupcov spoločnosti Heineken Slovensko, ale aj názory laikov zaoberajúcich sa pivovarníckou tématikou, ktorých prosím o vyjadrenia, či informácie.

 

Na potvrdenie, či vyvrátenie už publikovaných informácií prosím o odpovede niektorého zo zástupcov spoločnosti Heineken Slovensko a. s. Vopred za ne, v mene fanúšikov dobrého piva, bez rozdielu, ďakujem. Peter Bognár

 

A. Moje otázky (aj keď možno inak formulované), prosím odpoveď formou áno / nie:

1. Je výrobcom piva Zlatý Bažant Porter spoločnosť Heineken Slovakia a. s.?

2. Pivo Zlatý Bažant Porter bolo varené na Slovensku?

3. Pivo Zlatý Bažant Porter bolo varené v pivovare Heineken Slovensko a. s. v meste Hurbanovo?

4. Nebolo jednoznačnejšie a jednoduchšie uviesť miesto výroby piva Zlatý Bažant Porter?

 

 

B. Moje otázky aj inak:

1. Odhliadnúc od legislatívy, viete povedať prečo, z akého dôvodu nebol uvedený ako výrobca piva Zlatý Bažant Porter spoločnosť Heineken, ale len ako distribútor?

2. Skúste priamo menovať meno majstra sládka, ktorý viedol kolektív pracovníkov a v konečnom dôsledku zodpovedal za uvarenie limitovanej várky piva Zlatý Bažant Porter, aj keď to spoločnosť Heineken nepovažovala za dôležité zverejniť, mňa to zaujíma, ďakujem

3. Je základom pre tmavé pivo v portfóliu Heinekenu na Slovensku aj "koncentrát" piva Zlatý Bažant Porter, je teda následne použitý ako základ pre iné tmavé pivá z produkcie spoločnosti Heineken Slovensko a. s.?

4. Koľko EPM mala pôvodná várka pre limitovanú edíciu piva Zlatý Bažant Porter?, resp. bola pri konečnej úprave použitá technológia HGB, v akom rozsahu ?

5. Môžem vedieť meno majstra sládka, ktorý viedol kolektív pracovníkov (vždy jeden zodpovedá za dielo)?

 

S pozdravom bobo

P.S. Po získaní ďaľších informácií som osobne presvedčený, že ZB Porter sa varil v Hurbanove.

 

 

Odpovede Hany Šimkovej - Corporate Relations Managera spoločnosti Heineken Slovensko, a. s.:

 

1./ Áno, výrobcom piva Zlatý Bažant Porter je spoločnosť Heineken Slovensko, a.s. (Nie Heineken Slovakia, názov spoločnosti je Heineken Slovensko)
2./ Áno, pivo Zlatý Bažant Porter bolo varené na Slovensku.
3./ Áno, pivo Zlatý Bažant Porter bolo varené v pivovare Heineken Slovensko v meste Hurbanovo.
4./ Označenie na etikete je plne v súlade s Výnosom ministerstva pôdohospodárstva SR z 28.4.2004, č. 1187/2004 -100, ktorým sa vydáva hlava Potravinového kódexu SR upravujúca označovanie potravín - paragraf 3, Všeobecné požiadavky na označovanie potravín , odsek 5. Na etikete je zároveň jasne uvedená aj krajina pôvodu: Slovenská republika.

Druhá skupina otázok:

1/ Etikety produktov vyrábaných a distribuovaných našou spoločnosťou majú ustálenú formu a v prípade piva Zlatý Bažant Porter sme túto zaužívanú formu zachovali a obsah etikety nemenili. Naša spoločnosť varí svoje značky piva na Slovensku výhradne vo svojom jedinom pivovare v Hurbanove. Označenie krajiny pôvodu "Slovenská republika" u značiek vyrábaných spoločnosťou Heineken Slovensko je jednoznačným a nespochybniteľným označením miesta výroby v Hurbanove.

2 / V pivovarníckej terminológii je najčastejšie za majstra sládka považovaný funkčne najvyšší pracovník zodpovedajúci za výrobu piva, v našom prípade výrobno-technický riaditeľ pán Milan Slávik. Do tímu, ktorý priamo zodpovedá za kvalitu každého vyrobeného piva patrí hlavný manažér výroby piva, ďalej technológ, hlavný autor receptúry, zamestnanci zodpovední za kvalitu vrátane pána Karola Franceho a konkrétni variči, ktorí svojim podpisom "varného listu" potvrdzujú a zodpovedajú za kvalitu a správnosť varného procesu.

3/ Nie. V žiadnom prípade - žiadny koncentrát, žiadny základ, žiadna súvislosť s bežnými tmavými pivami vyrábanými v Heineken Slovensko. Zlatý Bažant Porter je špeciálnou unikátnou receptúrou.

4/ Používanie technológie HGB je limitované do hodnoty stupňovitosti pôvodnej mladiny okolo 16 % , resp. táto hodnota sa ukázala v praxi ako hraničná. V prípade piva Zlatý Bažant Porter teda nebola použitá technológia HGB.

5/ Viď odpoveď č. 2

 

 

Za odpovede veľmi pekne ďakujeme.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále