Piatok 3.5.2024   oslavuje Galina zajtra pozýva na pivo Florián

6984 podnikov 

Viedenské potulky po minipivovaroch 13. Schwarzer Rabe

http://www.kamnapivo.sk/webtron/viedenske-potulky-po-minipivovaroch-13-schwarzer-rabe.html

23. júl 2010, 05:55
Peter Bognár
Viedenské potulky po minipivovaroch 13. Schwarzer Rabe

 Dostať sa do tohto podničku je v podstate celkom jednoduché, aj keď je umiestnený ďalej od centra Viedne. Leží v 16. mestskom obvode - 16. Bezirk Ottakring. Stačí vystúpiť na konečnej stanici metra linky U3 (oranžová) - Ottakring, prejsť na ulicu Paltaufgasse a po takých cca 180 metroch sa dostanete na ulicu Ottakringer Strasse, odbočíte do ľava a po približne 80 metroch nájdete podnik Schwarzer Rabe. Vstup je z rohu budovy.

 

 

 

 

Niečo o podniku:

Schwarzer Rabe je malé starovídeňácke bistro (penzión tu už fungoval od roku 1905 pod vedením Henry Meyera), trochu je šmrncnuté írskym závanom, taký mix. Na novo ho sprevádzkovala rodina p. Josefa Štastného v roku 1999 a mikropivovar bol otvorený 1. 12. 2000 za prítomnosti Conrada Seidla, rakúskej obdoby Michaela Jacksona. Od roku 2007 podnik vedie Richard Timel.

 

Výčap

 

Podnik je zariadený rôzným dreveným nábytkom, tak viac menej pripomínajúc írsky pub, vývesné štíty, veľa fliaš od piva a whisky, rozhasená sedačka, drevený výčap ponúkajúci okrem domáceho Rabenbräu (občas, namiesto neho veselo čapujú Villacher) a rakúských pív (najčastejšie Villacher Zwickl, Villacher Märzen, Murauer Steirergold), býva aj Franziskaner Hefeweiße, ale často pivá Guinness, Cafferey´s (írske), Fosters, či cider Strongbow, Bulmers (vo fľaši).

Happy Hour od 17:00 do 19:00 na čapované rakúske pivá 2,50€ za pollitrák.

Okrem toho je v ponuke 10 - 15 fľaškových pív (napr. Altenmünster, Schremser Roggenbier, König Ludwig Dunkel, Schneider Aventinus Weizenstarkbier, Jever, Beck´s Alkoholfrei). Dobrá ponuka whisky.

 

Prvá miestnosť

 

Podnik má celkovú kapacitu asi 100 miest rozdelenú do štyroch miestností (nefajčiarska pre 25, ďalšie dve miestnosti pre 15-35 hostí a vstupná s výčapom).

Kuchyňa ponúka okrem staroviedenských jedál (v ponuke pečené rebierka 9,90€, Fritattensuppe - vývar s palacinkovými rezancami, šošovica so slaninou, hovädzí guláš, Beuschl - pľúcka na smotane, Eiernockerl - knedlíky s vajíčkom) aj vegetariánske jedlá.

K dispozícii TV a Wi-Fi, v piatok sa tu poriada od 19:30 kvíz, poriadajú sa tu aj írske a rakúske kultúrne podujatia.

 

Rakúske Murauer, ...

 

Na čape Guinness, Cafferey´s, Foster´s a Strongbow

 

Niečo o mikropivovare:

 

 Pivovar sprevádzkovala rodina p. Stastneho 1. 12. 2000.

Názov Raven pravdepodobne pochádza z väčšieho množstva prelietania (hniezdenia) havranov v časti Wilhelminenberg Ottakring.

 

Zariadenie je dosť ťažko identifikovateľné, teda pôvod, na varni je logo spoločnosti "beer - lilly" Brauereianlagen Handelsgesmbh, Wien

Skôr by sa dalo povedať, že sa jedná o mikropivovar, objem pôvodnej kombinovanej varne bol len 50 litrov, po technických problémoch ju vymenil za 70 litrovú samostatnú varňu.

 

Slad si šrotovali sami (obr. zdroj: members.liwest.at) na jednoduchom šrotovníku poháňanom el. vrtačkou.

 

Pivo kvasilo v jednom z troch nerezových tankoch (objem?), pričom experimentoval s pridávaním rôzných dochucovadiel - višne (Cherry Stout), škorica, pomarančová kôra. Následne sa prečerpávalo do tretieho ležiackého tanku, odtiaľ po odležaní pivo sudoval (20 l KEG).

 

Slad používali od f. Weyermann Bamberg, kvasinky WYeast, ale aj iné.

Sládek: Josef Stastny
Ročný výstav: ?

 

Druhá miestnosť, v tretej v pozadí mikropivovarček

 

"Celá technológia" na 8m2

 

 

Varené pivá:

Schwarzer Rabe Rabenbräu je svetlý nefiltrovaný ležiak 11,8° s obsahom 4,9% alk., aj 0,5% alk.

Schwarzer Rabe Rabenbräu Ale vrchne kvasené s obsahom 5,2% alk., tmavočervené ale, použitý chmeľ Nobel Hopfen East Kent Goldings

Russian Imperial Stout Old Raven  9,8 % alk.

Pivo typu bock na vianoce, Cherry Stout

 

Pravdepodobne p. Stastny (na obr. zdroj: derstandard.at) varil aj iné, ale nepodarilo sa mi však zistiť aké :(, podľa kusých informácií dosť experimentoval. 

 

Po roku 2007 podľa slov p. Stastneho, by mal v riadení podniku pokračovať Richard Timel, či bude aj variť je otázne.

 

 

Schwarzer Rabe Rabenbräu 

 

Prvým a jediným čapovaným pivkom v tomto reštauračnom "mikropivovare" bolo ich Schwarzer Rabe Rabenbräu. Pivko bolo medovo zlatistej farby, skôr by som tipoval ako polotmavé s vyššou penou, podľa mňa menej chmelené, prevládala sladová chuť, krúžkovalo.

 

To, čo z neho ostalo 

 

Interiér

 

 


Adresa:

Schwarzer Rabe, Ottakringer Straße 180, 1160 Wien
tel : +43 1 48 61 177
fax : +43 1 48 61 177

e- mail : richard@temail.at

e-mail: gabriele.stastny@raven.at ?
Web: http://www.raven.at

Otvorené:

Pondelok - piatok : 17:00 do 01:00
Sobota, nedeľa a sviatky : 18:00 do 01:00

Nakoniec, je otázne, či ešte tento podniček rátať za reštauračný pivovar, pri mojej návšteve mi výčapník potvrdil, že, čo pijem je Rabenbräu, len neviem, či ten z Villachu :(, alebo domáci :). Ale na pivko, pokiaľ máte chuť aj na iné značky bežne čapované vo Viedni a na staroviedenské jedlo, podvečernú atmosféru, môžem odporučiť.

Veľa šťastia a "Na zdravie!"

 





 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále