Piatok 26.4.2024   oslavuje Jaroslava zajtra pozýva na pivo Jaroslav

6984 podnikov 

Vymrazený Budvar

http://www.kamnapivo.sk/webtron/vymrazeny-budvar.html

13. november 2014, 13:00
bobo wbm, foto: Michal Heřman, budejckadrbna.cz
Vymrazený Budvar

Cesty veľkých pivovarov sú nevyspytateľné, Budějovický Budvar uvádza na pivný trh (včera bolo oficiálne predstavené) unikátnu novinku s názvom B:Cryo. Ide o pivný špeciál s vysokým obsahom alkoholu - 21%.

 

Budweiser Budvar B:Cryo sa vyrába špeciálnym postupom vymrazovania, ktorý si Budvar nechal patentovo chrániť, vývoj podľa slov riaditeľa pivovaru Jiŕího Bočeka trval dva roky a financie na vývoj pokryl pivovar Budvar. Tento špeciál sa zatiaľ bude predávať len v Českej republike v 60 vybraných podnikoch.

 

 

B:Cryo sa plní do 1,5 litrových špeciálnych fliaš bielej farby, pivo pred podávaním sa udržuje pri teplote - 18°C. Čapovanie tohto špeciálu je netradičné, konzument ak si ho objedná, tak najprv dostane na stôl špeciálne výčapné zariadenie, obsluha medzitým vyberie fľašu z mraziaku a nechá ho 15 minút odpočinúť, prinesie ho ku konzumentovi a fľašu narazí. Konzument si ho potom sám čapuje, z 1,5 litrovej fľaše sa tak k nemu dostane 3, až 3,5 dcl nápoja.

 

 

Špeciál sa čapuje do špeciálných dvojdecových čiaš, odporúčaná dávka pre jedného konzumenta je niečo do 0,8dcl piva - špeciálu s obsahom 21% alkoholu a 60 EBC jednotiek horkosti. Cena fľaše sa pohybuje od 250 do 400Kč.

 

 

C:Cryo vraj chutí ako pivo, ale zároveň hreje ako destilát. Má sa piť pomalšie, ale plným dúškom, objaví sa plná intenzívna chuť, od sladovosti, končiac výraznou horkosťou. Je určený ako digestív, hodí sa k pečenému bravčovému kolenu, rebrám, pečenej husi, alebo tatárskemu bifteku.

 

 

 

Takzvaná kryokoncentrácia, či presnejšie vymrazovanie vody z piva nie je až takou novinkou, týmto spôsobom sa najčastejšie zvyšuje obsah alkoholu pri bockoch

 

(najčastejší obsah alkoholu je 9 - 15%, ale aj viac, napríklad legendárny tučniak Taktical Nuclear Pinguin 32% alk. od BrewDogu, alebo ich The End Of History s 55% alk., či nemecký Schorschbräu Schorschbock 31%, Start the Future od Brouwerij Het Koelschip obsahom až 60% alkoholu, škótsky Armageddon s obsahom 65% alk. od Brewmeister Brewery, či klasika Samuel Adams Utopias s obsahom alkoholu 27%.... etc., etc.)

 

pod názvom eis bock (ice bock), najznámejší zástupcovia tohto štýlu sú aj Kulmbacher Reichelbräu Eisbock, Eggenberg Urbock Dunkel Eisbock, Schneider Aventinus Weizeneisbock, Redhook Eisbock 28, Capital Eisphyre, Southampton Eisbock.

Takže absolútnou novinkou B:Cryo asi nie je, aj keď spôsob podávania je unikátny.

 

K vzniku Eisbocku sa viaže legenda, pravdepodobne pravdivá, že vznikol v nemeckom Reichelbräu v meste Kulmbach približne v roku 1890. Obľúbený je hlavne v Nemecku, Kanade, USA a severských krajinách.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále