Najsilnejšie české pivo X-Beer 30
http://www.kamnapivo.sk/webtron/Najsilnejsie-pivo-X-beer.html
28. september 2005, 22:50
Michal Wagner
Silný mok sa vyrába z chmeľu, karamelového a plzenského sladu, vody a kvasníc. Proces výroby má pod palcom sládek Ladislav Veselý. Kvôli lepšej chuti a vôni sa pridáva granulovaný a nakoniec lisovaný chmeľ. Nasleduje kvasenie a chladenie, po ktorom sa na takých 14 dní pridávajú pivovarské a vinárske kvasnice. Proces sa končí dokvášaním pri teplote dva až tri stupne Celzia a napokon stáčaním. Ako sa pivo stáva takým silným? „Použili sme najväčšie množstvo sladu, aké sa dá zamiešať. Neviem, či sa dá urobiť silnejšie pivo," hovorí Sládek.
Skúsiť, čo chmeľ a pivár vydržia, napadlo pracovníkom pivovaru pred trištvrte rokom. O prvú várku piva bol veľký záujem. "Chodili si poň zberatelia, dokonca si ho vyžiadal aj španielsky veľvyslanec, niektoré reštaurácie a obchody," hovorí Veselý. Pivo má hnedočervenú farbu a sladkastú chuť a podľa majstra sládka sa hodí aj k sladkým jedlám. Odporúča ho piť samostatne alebo po večeri. Lenže pozor: stačí dúšok a človek má hneď v krvi 0,2 promile alkoholu. „Ja sa pri varení jeho ochutnávaniu nevyhnem. Bez toho to nejde" hovorí Veselý. S varením piva má bohaté skúsenosti. Lahodný mok už vyrábal v Slovinsku, na Ukrajine a Japonsku.
28.9.2005 22:50 | Michal Wagner
[Zdroj: Bleskovky.sk]