Nedeľa 29.1.2023   oslavuje Gašpar zajtra pozýva na pivo Ema

6981 podnikov 

Beer trip Primátor 10°, stout, utopenec a hermelín

http://www.kamnapivo.sk/webtron/beer-trip-primator-10-stout-utopenec-a-hermelin.html

17. január 2023, 22:00
bobo
Beer trip Primátor 10°, stout, utopenec a hermelín

Po fakt dlhom čase som sa zastavil v asi jedinej pivárni v Košiciach, ktorá ponúka skoro celý sortiment pív Primátor z náchodského pivovaru, či už čapovaných, alebo fľaškových, popri tom vždy nejaké jedno, dve čapované z malých českých pivovarov. Zvláštnosťou v tomto čase je, že tlačným plynom je vzduch, takto to je už roky (aj vtedy, keď sídlili v centre mesta na Vrátnej ulici, dnes tam fachčí Pivotéka & Vinotéka Barique). Prvá "vážna návštevaPiváreň Primátor II. dopadla celkom dobre, tak som bol zvedavý ako funguje teraz, priznám sa, že v pláne som mal ochutnať len klasický trojboj, jedno pivo, utopenec a nakladaný hermelín... a jedno flaškové v láhvi na domácu koštofku.

 

 

Primátor 10° (svetlé výčapné pivo 10°, 4% alk., EBC 11, IBU 29, 0.3l - 1.20€) jemná kvetinkovo-korenistá vôňa prepojená s decentnou, čistou sladovou linkou, mierne oxidačne nasládlé, inak uhladená, vyrovnaná. Tekutina zlatistej farby mierne zahmlená, nie číra, pena biela, tvorená jemnejšími drobnejšími bublinkami, suchšia so strednou retenciou. V chuti príjemne vybalansovaná sladovo-chlebnatá časť s chmeľovou, jemne korenisté, mierna oxidácia. Telo stredne až ľahšie plné, sýtenie nízke, záver uhladený, nabáda na ďalší pohár. Vytknutá oxidácia je spôsobená pôsobením vzduchu, ktorým je pivo tlačené, na druhú stranu príjemnejšie sa pije a nenadúva. Z môjho pohľadu bolo bez nejakých prehreškov a v tejto kondícii, stave ho hodnotím nasledovne (6.5, 2.5, 2.5, 12.5, 3, 3, 6) 36 - 72 - 7.2/10 

 

 

 

Nakladaný hermelín (120g, 5.40€) naložený v slnečnicovom oleji...

 

 

... tak, tento kúsok mohol ešte nejaký deň postáť v izbovej teplote, zrelosť na podávanie tak na 50%, to je hádam jedna výhrada, nie je to nič hrozné a rozumiem, že niekedy ani ten najskúsenejší hospodský nevie odhadnúť, či sa nedovalí autobus, alebo nastali suchoty v peňaženke. Tak k tomu hermelínu, štandardne dobrý výber základného syra, prekrojený a natretý pastou z červenej papriky, kápie, olej príjemne dochutený koreninami, cibuľou. Osobne oceňujem, že nebol pikantný od rôznych druhov papričiek, ale bolo tu cítiť okrem prídavkov, korenín aj samotný syr, natrieť sa ešte nedal :). Bol podávaný v uzatváracej sklenenej fľaši. Dnes tak za 4.5/5. Dorazil som ho celý.

  

 

Domáci utopenec (100g, 2.50€) uvedený 90% podiel mäsa...

 

 

... bude iste pravdivý, dokonca aj označenie "domáci"... už na pohľad bol iný ako ich kde tade často konzumujem :). Tmavší povrch ma najprv zneistil, ale po ochutnaní presvedčil, že špekáčik musí byť od nejakého malého výrobcu (nestihol som zistiť od koho), fakt hrubozrne namleté mäso, hrubšie mastné slaninové oká a v chuti mierne zaúdený, najskôr na prírodnom dyme, ale nech sa mýlim, fajn poctivá štruktúra mäsovej zložky, lák octovo kyslý, ale s celkom citeľnou sladkastou chuťou, dobre odležaný, chuť v celom profile špekáčky, ktorá bola len pozdĺžne prekrojená, žiadna horčica, uhorka,... taký nudistický :)... celkovo chuť fajn a k tomu hora naloženej cibuľe (aj viac ako sa dá skonzumovať). Klasika, nič iné ako 5/5 sa neodvážim dať, iste nie je to I. cenová, ale presne v "tradičnom česko-moravsko-slezkom štýle" (aj keď aj v domovine som chutnal podradné verzie tejto pivnej špeciality, pochutiny), na tanieri neostal z neho ani kúsok, len 90% cibule :).   

 

Primátor Stout (Irish Stout, 12°, 4.7% alk., EBC 130, IBU 36, 0.5l fľaša 2.20€, do 02. 08. 2023)...

 

 

... vo vôni kávovina, mierne po čokoláde, pripálenom toaste, veľmi náznakovo karamel, náznaky po živici, vcelku príjemná, vyrovnaná. Farba tekutiny tmavohnedá s tmavomahagónovým odleskom, pena stredne vysoká tmavšej béžovej farby tvorená drobnejšími bublinkami, stredne hustej štruktúry s dobrou retenciou, zanecháva mapy. V chuti po kávovine, drsnejšia zemitá, živičná horkosť, intenzívnejšia po pripálenom toaste, popol, na hrane astringentu, dlhotrvajúca, nie veľmi vybalansovaná, uhladzuje to ovos. Telo ľahšie, sýtenie stredné, na začiatku pri napití mierne ihličkuje, záver drsnejšie horkastý, suchý. Pitelnosť uspokojivá, po druhom si zvyknete, v štýle, len drsnosť je výraznejšia, viac ako by sa očakávalo, nie celkom vybalansované (8, 3, 3, 12, 2, 2, 5.5) 35.5 - 71 - 7.1/10 

 

 Na záver menšie zhodnotenie, musím spomenúť, že piváreň si ide svoje a to už niekoľko rokov, tu sa na nič nehrajú, dostanete štandardne pivo v dobrej kondícii (aj keď ten vzduch inak pôsobí na pivo, fakt je umenie dodržať jeho kvalitu a rýchle ho vyčapovať, či vytlačiť :) ), pivné pochutiny si držia stabilne dobrú chuť, tradičnú, jednoduchú úpravu... taká klasická česká hospoda... aj s rockovou telkou. 

P.S. ešte sa tam musím vrátiť na už pár pív a hlavne tatarák, cibuľové krúžky.

 

Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále