Sobota 20.4.2024   oslavuje Marcel zajtra pozýva na pivo Ervín

6984 podnikov 

Beer trip Staničný pivovar degustácia Kaltenecker a Predná Hora

http://www.kamnapivo.sk/webtron/beer-trip-stanicny-pivovar-degustacia-kaltenecker-a-predna-hora.html

14. január 2023, 23:05
bobo + adrik
Beer trip Staničný pivovar degustácia Kaltenecker a Predná Hora

Po dvoch košických podnikoch som len z titulu staršieho presadil návštevu (05. 01.) podniku "Staničný pivovar", no ako všeobecne vieme, je to len piváreň s reštauráciou, teda lepšou reštauráciou "staničného tipu", ako pivovarom "staničného tipu", ktorý v podstate neexstuje, ale môžete si tu pozrieť na niekoľkých obrazovkách okrem príchodov a odchodov vlakov dôležité bitky v klietkach. Adrik tu nerád chodí, neviem prečo, ale tentoraz som ho presvedčil, že pôjdeme len na jedno, tak sa dal presvedčiť. Takže, čo si dať v staničnej pivárni?, skúsili sme nakoniec dve :) pivá.

 

Predná Hora Vianočný špeciál (podľa výrobcu "pivo typu Belgian Abbey Ale", 17°, 6.0% alk., nefilter, nepaster, 0.3l - 2.50€) zaujimavý bol pohyb ceny tohto nápoja, 09.12. 2022 - 2.80€, 05. 01. 2023 - 2.50€ a momentálne od 13. 01. - 1.50€!, ... 

 

 

... taký akčný, jasné veď také abbey ejly sa veľmi rýchlo kazia, strácajú svoje senzorické vlastnosti ako školáčik kľúče od bytu, ... tak trochu serióznejšie, vo vôni prevládala medová sladkastá stopa, samozrejme, že nie z medu, ale oxidačná, trochu po karamele, chmeľové aróma neidentifikovateľné, zvláštne, keď na pivnej karte uvádzali, že cit. "pri výrobe boli použité tri zaujimavé chmele", minimálne je to zaujimavé, žeby tieto?: Mittel Fruher, Mosaic, ŽPČ. Náznaky po fenoloch, trochu korenisté, po kvasinkách, ale celkovo pôsobí unavene. Tmavšia jantárová, zahmlená tekutina, znak, že oxidácia sa aj tu celkom jasne podpísala. Pena farby slonovej kosti, stredne vysoká, celkom s dobrou retenciou, zanechávala krúžky. Chuť sladkastá, po karamele, náznaky bisquitu, koláčka, decentná po koreninách, fenoly, náznaky po leukoplaste, výrazná oxidácia. Telo ľahké, na pokraji vodnatosti, zlomené, nízko sýtené, mŕtve, chmeľová horkosť neprítomná. Žiadne Abbey Ale, len chabý pokus o "vianočný ejl, či winter", muselo byť celkom dlho narazené a toto v pohári sme mali asi takzvané trubkové. Samozrejme, že nedopité, veď utekáme na vlak do Humenného. Na nepriaznivom senzorickom hodnotení podpriemerného ejlu sa podpísalo aj to, že v tomto stave malo byť už dávno odrazené, ale prečo, však to hostia pijú... (5, 2, 3, 10, 1, 1, 3) 25 - 50 - 5.0/10

 

Kaltenecker Imperial Porter (Imperial Porter, 19°, 8.7% alk., nepaster, nefilter, 0.4l - 2.40€) spodne kvasený...  

 

 

... vcelku previazaná aróma po kávovine, pripálenom toaste, mierne po karamele, náznaky po orieškoch, ale taktiež mierna, začínajúca oxidácia (našťastie fakt mierna). Farba tmavohnedá, až smolovo čierna, mierny tmavomahagónový odlesk, pena svetlejšej béžovej farby, jemnejšie, drobnejšie bublinky, hustá, skoro šľahačková s dobrou retenciou, zanechala čipku. V chuti ľahší sladovo-keksíkový základ s chuťou po pripálenom toaste, horkej čokoláde. homeopaticky po tmavom lesnom ovocí. Chmeľová horkosť nižšej intenzity, mierne zemité tóny, horkosť viac pochádza z pražených sladov. Telo ľahké s ohľadom na pivný štýl, sýtenie nižšie, záver mierne suchší. Aj keď s chybami štýlu, predsa je celkom dobre piteľné, možno tomu napomáha aj to ľahšie a menej výrazné telo. (6.5, 3, 3, 12, 2, 2, 5.5)  34 - 68 - 6.8/10 

 

Keďže v čase našej "návštevy" nemali v ponuke (na jedálnom áno) "Domáci utopenci", ani "Nakladaný hermelín", tak sme dali aspoň Cibuľové krúžky (100g, 3.80€) so sweet chilli omáčkou...   

  

 

... aj keď celkom rýchlo pristáli na stole, boli horúce (+) a povedali by ste si, že čerstvé, tak tip je, že boli z mrazáku, neboli nasiaknuté olejom (+), ale jedli sme ich už v lepšom stave, no a na omáčke niet čo pokaziť (vietkong tým zaplavil všetky košické fast foody, ale aj lepšie ázijské bistrá), tak tých 3.5/5 je primerané. 

 

Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále