Sobota 18.9.2021   oslavuje Eugénia zajtra pozýva na pivo Konštantín

6979 podnikov 

Bratislavské pivné potulky - bleskovka 30. 08. 2021

http://www.kamnapivo.sk/webtron/bratislavske-pivne-potulky-bleskovka-30-08-2021.html

31. august 2021, 23:15
Peter Bognár
Bratislavské pivné potulky - bleskovka 30. 08. 2021

Dnes som sa zastavil v niektorých bratislavských podnikoch s čapovaným pivom. Času bolo veľmi málo, tak som sa vlastne pohyboval len v centre. Čas a miesto určilo, že prvým podnikom (je to už nejaký čas, čo som ho nenavštívil) bol pivovar ...

 

... Pivovarská reštaurácia Bratislavský meštiansky pivovar.

 

Potreboval som niečo zjesť, tak najjednoduchšie sa mi videlo objednať si denné menu, hovädzí guláš s knedľou a pivo :). Gulášek bol celkom v pohode, taký "menučkový", v množstve pre úradníka :), však chuťovo prijateľný, mäso mäkké, žiadne veľké kuchárčenie, na to sa chodí inde a v iný čas :). Ale splnilo účel.  S cesnačkou (žiadny krém, ale veľmi riedka mliečna konzistencia ako v školskej jedálni) menučko za 6.50€, samostatne guláš 3/5.

 

 

 

Pivo, jasné, že len malé :), Bratislavský ležiak (svetlý ležiak 12°, 0.3l - 1.80€) vyrovnaná sladová aróma s jemnou stopou po surovom zrne, ale fakt veľmi stopovou sa prepája s miernou chmeľovou kvetinkovou arómou. Svetlejšia zlatistá farba tekutiny, ktorá je veľmi mierne zahmlená, pena biela, hustá, priam šlahačkovej štruktúry, trvácna, zanecháva krúžky. V chuti jasné sladové telo, chlebnaté s ľahkýým chmeľovým dojazdom, horkosť mierna, kvetinkovo-bylinná. Telo stredne plné, sýtenie primerané, stredné, záver jemne horkastý, vyvážený so sladovým podkladom. Pitelnosť dobrá, pivo v dobrej kondícii, správne načapované. Iste, aj keď ležiaky nie sú v mojom top 5, v tomto prípade by som si dal aj druhé. 

(7, 2.5, 3, 14, 2.5, 2.5, 6) 37.5 - 75 - 7.5/10

 

Keďže Žil verne nebol otvorený a Be Unorthodox Craft Beer Bar bol zatvorený (vyzerá, že to asi Kazo nerozbehne, aspoň podľa stavu v interiéri) som sa presunul do ...

 

Mestský pivovar Alžbetka

 

Malo to byť posedenie na takú hodinku a pol, ale po pol hodine som sa radšej išiel prejsť, z tej pol hodiny som na obsluhu čakal iste tretinu času, nuž, ale čo, ak majú inú prácu. Ostatné leto to vyzeralo inak, nuž čo, kovid. Z ponuky som skúsil tri pivá.

 

 

Komín Gose Kiwi (ochutené gose, 11°), tak v prvom rade chyba ako z čítanky, kto chce, nájde si presný popis, ja len, že vo vôni ukážkový 0614, teda inak butyric acid, tak nie najlepší začiatok. Myslím si, že je to skôr chyba pri plnení, resp. prepravnej ceste zo suda na výčap, nie technologická, či výrobná chyba. Skúste si zodpovední okrem laškovania medzi sebou aj urobiť riadnu sanitáciu zariadenia. Odhliadnúc od toho ako pán, píšem s malým "p" výčapný opomenul základné ošetrenie piva a obalov, pivnej cesty, rozmnožil sa mu "tenhle nešvar" po výčape. Ok, tak k tomu gose, ak zatvorím aj tretie oko, vo vôni stopy jemnej kyselinky po limetke, trochu soli, farba tekutiny svetložltá, mierne zakalená, pena snehobiela, pevnejšia, trvácna, zanecháva krúžky. V chuti (okrem 0614) jemne sladové s trochou kyslosti po pšenici, uhladené jemnou stopou soli a povzbudené koriandrom. Predstavujem si ho, aké mohlo byť pôvodne. S trochou ovocnej kyslosti, štekleniu na jazyku s jemnou "rezavosťou" kiwi. Telo primerane plné, sýtenie však nižšie ako by sa žiadalo. Fakt to mohla byť slušná verzia gosečka s ovocím, ale... niekto to odstrelil (nie ja!). Takže tento chudák ejlík za to asi nemôže, ale aké som dostal, také píšem (1, 3, 3, 9, 3, 1, 1) 20 - 40 - 4.0/10

 

 

Masaryk Weizen (11°, 4.8% alk., 15 IBU, Pivovar Masarykov dvor) veľmi nevýrazná aróma po citrusoch (limetka), jemná stopa po síre (0721), sladkasté, oxidačné (predpoklad problému spôsobeného výrobcom) a taktiež náznaky kanalizačného pachu, resp. 0614. Svetlučkožltá farba tekutiny, priam slamová, zahmlená s pevnou bielou penou, ktorá zanecháva krúžky. V chuti ľahko sladové, po pšenici, bez znateľnej chmeľovej horkosti (toto je ok), veľmi ľahké až prázdne telo na pokraji vodnatosti, sýtenie nižšie. Jemné ihličkovanie. V závere bylinná stopa akoby po mäte. S viacerými technologickými chybami. S miernými problémami sa dá vypiť, ale prečo? (4, 3, 3, 10, 3, 1, 2.5) 26.5 - 53 - 5.3/10 

Nedávno sme ochutnali tri pivá z produkcie tohto pivovaru.

 

 

British Extra Pale Ale (Pale Ale, 12°, Svätojánsky pivovar), hmm, podľa popisu, názvu by to mohol byť pivný štýl ESB (ale toto označenie môže používať len Fuller´s, ako je mi známe) resp. English Pale Ale, ale to je tak asi všetko. Takže, sladová aróma so stopou po surovom jačmennom zrne, ľahko karamelové a ovocné tóny (po červenom jablku), veľmi decentná prítomnosť chmeľovej zemitosti. Jantátová farba tekutiny, mierne zahmlená. Pena snehobiela tvorená jemnými bublinkami, stredná až vyššia, trvácna, zanecháva krúžky. V chuti sa prejavuje hlavne sladovo-karamelový základ s ovocným podtextom pripomínajúcim grepovú šťavu, mierne pomaranč.  Intenzita horkosti veľmi nízka, v profile bylinno-zemitá. Telo ľahké, až vodnaté, stredne sýtené, záver sladkastý. Pitelnosť stredná, až dobrá, ale v štýle...? chabý pokus o ESB?, Extra? nie možno obyčajné English Pale Ale, to by sedelo asi najviac. Ale v podstate je to jedno, toto by som aj dopil, hlavne že sa tam nenachádzal 0614. (5, 3, 3, 10, 2, 2, 4) 29 - 58 - 5.8/10 

 

V Alžbetke to teda dnes nebolo v poriadku ani s pivom, ani s obsluhou. Zlepšiť názor na bratislavské pivá som si chcel v Kolárku, tradičnú, nosnú ponuku pív som vynechal a skúsil ...

 

 

Garáž pAPAláš ( APA, 14°, 5.8% alk.,1. Lamačský remeselný pivovar) dalo by sa povedať, že chmeľ vo vôni bol v množstve homeopatickom, minimálne náznaky trávnato-živičných tónov, skôr prevládala karamelová vôňa. Farba tekutiny svetlojantárová, ktorá bola číra, priam iskrivá. V chuti sladovo-karamelové, drsnejšia trávnatá horkosť, nevyvážená. Telo stredne plné, stredne sýtené. Nuž, slušne povedané, obyčajný karamelový polotmavý ale, s apou nemá asi okrem názvu nič, cítiť tu "českú školu". Iste vypiť sa to dá, slovenský kajšmekter to zvládne, resp. ak to podporíte zápražkou, niet o čom. Ale APA to pane není. (5, 3, 3, 10, 1.5, 2, 4) 28.5 - 57 - 5.7/10  

 

Čas pokročil a ozval sa aj Pán Hlad, v Kolárku nám poradili (tam som trochu posedel s Imrom) Mešuge (Mešuge Craft Beer Pub) na Vysokej, tam, kde roky sídlil Starosloviensky pivovar. Aj keď ma lákal nakladaný hermelín, zvíťazil poctivý Guláš s karlovarskou knedľou (alebo ňokom?).

 

 

Tak na začiatok, porcia ktorá sa dá, ale aj tak je objemná (na porovnanie viď. gulášik na začiatku textu), fajn jemná, mäkká hovädzinka na pikantnej šťave s iste hojným množstvom cibule a nejakej tej papriky, paradajočiek doplnená horčičnými semienkami, ktoré tomu dávali vyšší level, ale aj dobre chuťovo zvolené nakladané cibuľky na kyslo, ktoré osviežili inak príjemne pikantné jedlo. Fakt dobrá žranica k pivu, nesmiem zabudnúť aj na karlovarskú knedľu, pekne kontrovala a zjemňovala pikantosť gulášu. Naň prídem aj inokedy. Tak inak ako 5/5 nemôžem dať, klasická poctivá pressburská kuchyňa, aspoň sa tak domievam... fakt mi ten guláš ulahodil.

 

Z ponuky pív som vsadil na...

 

 

Nectar of Happiness (NEIPA 17°, 7.0% alk., Rodinný pivovar Zichovec) voľba na istotu. Príjemná uhladená aróma po exotickom mangu, trochu ananáse, citrusoch. Svetložltá veľmi zakalená tekutina, biela trvácna pena. V chuti sladkasto-ovocné, džúsovité po mangu, pomaranči, mandarínke, ananáse, príjemne zladené. Horkosť nižšej intenzity, vhodná, mierne po grepe. Telo stredne plné, hladké, džúsovité, stredne sýtené, záver jemnejšie horkastý, alkohol vôbec nebadať, pitelnosť veľmi dobrá a v špecifikáciách štýlu, ktorý preferujem, aj bez toho, takto (8.5, 3, 3, 17.5, 3, 3, 7.5) 45.5 - 91 - 9.1/10 

 

Nejaká ta hodinka a niečo do odchodu mi dala možnosť po roku? navštíviť aj Fabrika hte beer pub, tak jeden malý... 

 

 

Fabrika W 12 Weizen (Hefeweizen, 12°, 4.7%) weizen v špičkovej kondícii, to sa hneď prejaví na jeho senzorických vlastnostiach, vo vôni svieža ovocná aróma, jemne po banánoch, veľmi decentne korenisté s trochou pšeničnej kyslosti, pôsobí veľmi vyrovnane. Svetložltá, až slamová farba tekutiny, ktorá bola ukážkovo zakalená, tak akurát, ani bahno, ani opál. V chuti svieža kyselinka po pšenici bola doplnená hladkou sladkastou chuťou sladu, mierne banánu, chuťovo to pôsobilo ako smootie. Telo stredne plné, mierne ľahšie, sýtenie stredne vyššie, jemné ihličkovanie na jazyku, svieže. Veľmi dobre pitelné. Tak toto som vystihol, weizen asi v najlepšej kondícii, ktorý som pil zo slovenských pivovarov, aj keď Žltý kabát je mu v pätách. Pekné pivo. 

(8.5, 3, 3, 18, 3, 3, 7.5) 46 - 92 - 9.2/10 

 

Na koniec asi to najlepšie pivo, škoda, že do tej Bratislavy sa tak málo krát dostanem a môžem tak prevetrať miestne pivá.

 

 Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

 

Pozn. 01. 09. 2021 14.30: Prečítal som si text, no a musel som poopravovať niekoľko preklepov, časť textu som už písal v nočnom vlaku cestou domov. Jediné, čo by som vypustil je slovo "chabé" a zmienka o ESB, bolo to spontánne, ale ponechám to pre autenticitu. 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále