Degustácia Nepomucen Mark #1, #2, #3 a #4 (archív, after 1 year)
Na záver sobotňajšieho podvečera / večera sme sa museli po ťažkej práci s Adrikom (Pivná-turistika.sk) aj nejako odmeniť, tak som vsadil na ochutené imperial stouty z pivovaru Browar Nepomucen (NEPO) zal. 2015, ktoré som mal pripravené na najbližšiu koštovku pív z archívu.
Boli štyri, základ rovnaký, líšili sa pridanými, dodatkovými surovinami, označené ako Mark #1, #2, #3 a #4. Motívy etikiet na plechovkách sú inšpirované dielami Marka Rothka.
PIVOVAR: Browar Nepomucen, Szkaradowo 115, 63-930 Jutrosin, Województwo Wielkopolskie, Poľsko
BALENIE: 500ml alu plechovka
STUPŇOVITOSŤ: 27.5°
ALKOHOL: 10%
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 10. 02. 2024
TEPLOTA PIVA: 11°C
NÁKUP: piwnwmosty.pl
CENA: 21.- Zlote za plechovku (cca. 4.85€)
NÁZOV: Mark #1 Vanilla, Chocolate & Banana
TYP PIVA: Pastry Imperial Stout, paster, nefilter
DÁTUM SPOTREBY: 11. 02. 2023
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady (Pale Ale, Brown, čokoládový, Crystal a Abbey), pšeničné slady (svetlý a čokoládový) a ražný slad čokoládový, ovsené vločky, pražený jačmeň, banánová dužina, laktóza, maltodextrín, kakaové bôby, vanilka a prírodné arómy, chmeľ Columbus, kvasinky vrchnej fermentácie z vlastnej propagácie
Previazaná, príjemná vôňa po banáne v čokoláde, decentná stopa po vanilke, kakau a tmavej cukrovej melase, náznakovo likérový alkohol. Farba tekutiny tmavohnedá, až smolnato-čierna, nepriehľadná. Stredne vysoká, až vyššia pena hnedastej farby, stredne hustej štruktúry s dobrou retenciou, zanechala mierne stopy. V chuti po čokoláde, perníkovo-sušienková chuť, estery po banáne a tmavej višni, v pozadí veľmi homeopaticky kyselinka po tmavom lesnom ovocí, náznakovo likérový, višňový alkohol, jemná oxidácia. Horkosť po pražených sladoch, pikantnosť po raži, v závere stredne intenzívny prejav. Telo stredne plné, až ľahšie, sýtenie nižšie, záver skôr sladkastý, jemne alkoholový. Dobre piteľný ochutený stout, uležaný, taký tekutý čoko-banán (8, 3, 3, 15, 2.5, 2.5, 6) 40 - 80 - 8.0/10.
NÁZOV: Mark #2 Peanut Butter, Chocolate & Banana
TYP PIVA: Pastry Imperial Stout, paster, nefilter
DÁTUM SPOTREBY: 11. 02. 2023
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady (Pale Ale, Brown, čokoládový, Crystal a Abbey), pšeničné slady (svetlý a čokoládový) a ražný slad čokoládový, ovsené vločky, pražený jačmeň, banánová dužina, laktóza, maltodextrín, kakaové bôby, odtučnené arašídové maslo a prírodné arómy, chmeľ Columbus, kvasinky vrchnej fermentácie z vlastnej propagácie
Dominantná vôňa, ale nie agresívna po arašídovom masle, orieškoch na ktorú naväzuje jemná vôňa po banáne a čokoláde, náznakovo po tmavej cukrovej melase, alkohol ukrytý. Farba tekutiny tmavohnedá, až smolnato-čierna, nepriehľadná. Stredne vysoká, až vyššia pena hnedastej farby, hustejšej štruktúry s dobrou retenciou, zanechala mapy. V chuti stredne intenzívny karamel, melasa, čokoláda, oriešky, mierne intenzívne po banáne a vanilke, sladkastá, previazaná chuť, alkohol ukrytý, jemná oxidácia. Horkosť po pražených sladoch, horkej čokoláde, príjemná, nedráždivá. Telo stredne plné, až ľahšie, sýtenie nižšie, mazlavé, záver skôr suchší po arašídoch, orieškoch, alkohol ukrytý. Uhladený, dobre vybalansovaný ochutený stout, ktorý sa príjemne pil (8.5, 3, 3, 17, 3, 2.5, 7) 44 - 88 - 8.8/10.
NÁZOV: Mark #3 Maple Syrup, Chocolate & Coconut
TYP PIVA: Pastry Imperial Stout, paster, nefilter
DÁTUM SPOTREBY: 11. 02. 2023
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady (Pale Ale, Brown, čokoládový, Crystal a Abbey), pšeničné slady (svetlý a čokoládový) a ražný slad čokoládový, ovsené vločky, pražený jačmeň, banánová dužina, laktóza, maltodextrín, kakaové bôby, javorový sirup, kokosové lupienky a prírodné arómy, chmeľ Columbus, kvasinky vrchnej fermentácie z vlastnej propagácie
Previazaná karamelkovo-sladkastá vôňa podporená vôňou javorového sirupy, po čokoláde a kokose, decentná stopa po tmavej cukrovej melase, alkohol ukrytý. Farba tekutiny tmavohnedá, až smolnato-čierna, nepriehľadná. Stredne vysoká, až vyššia pena hnedastej farby, stredne hustej štruktúry s dobrou retenciou, zanechala mierne stopy. V chuti prevláda sladkosť po pridanom javorovom sirupe, karamelkách, hnedom cukre v závese sa prejavuje aj mierne kokos a jasnejšie čokoláda, alkohol ukrytý, pôsobí komplexne, príjemne. Horkosť po tmavej čokoláde, príjemná. Telo stredne plné, až ľahšie, sýtenie nižšie, lepkavé, záver sladkastý bez prítomnosti, resp. zisteného alkoholu. Dobre vybalansovaný, aj keď sladší ochutený stout, veľmi dobre sa popíjal, vhodný ako digestív (8.5, 3, 3, 17, 3, 3, 7) 44.5 - 89 - 8.9/10.
NÁZOV: Mark #4 Caramel, Chocolate & Coconut
TYP PIVA: Pastry Imperial Stout, paster, nefilter
DÁTUM SPOTREBY: 15. 02. 2023
voda, jačmenné slady (Pale Ale, Brown, čokoládový, Crystal a Abbey), pšeničné slady (svetlý a čokoládový) a ražný slad čokoládový, ovsené vločky, pražený jačmeň, banánová dužina, laktóza, maltodextrín, kakaové bôby, sirup, kokosové lupienky, havajská soľ zelená Bamboo Jade a prírodné arómy, chmeľ Columbus, kvasinky vrchnej fermentácie z vlastnej propagácie
Komplexná vôňa po čokoládových karamelkách, praženom kokose, mierne po keksíku, orieškách a pralinkách, jemne vystupujúci alkohol. Farba tekutiny tmavohnedá, až smolnato-čierna, nepriehľadná. Stredne vysoká, až vyššia pena hnedastej farby, stredne hustej štruktúry s dobrou retenciou, zanechala mapy. V chuti má navrch chuť karameliek, následne po čokoláde, sušienkách a kokose, náznakovo po fandáte a slanosti, ktorá pôsobila v tomto kontexe trochu rušivo, zvláštne, akoby po saponáte, mierne likérový alkohol. Uhladená horkosť po čokoláde. Telo stredne plné, až ľahšie, sýtenie nižšie, mazľavé, záver mierne alkoholovo hrejivý. Dobre piteľný ochutený stout, aj keď mne tak trochu prekážala v chuti slano-saponátová stopa, Adrik ju tam neidentifikoval (8.5, 3, 3, 14.5, 3, 2.5, 6.5) 41 - 82 - 8.2/10.
Na záver len poznámka, všetky štyri stouty boli v dobrej kondícii, príjemne sa popíjali a v podstate okrem miernej oxidácie, ktorá je prirodzeným a prípustným prejavom u takto starých, po expirácii konzumovaných Imperial Stoutov, plusom okrem iného bol aj poväčšine veľmi dobre ukrytý alkohol.
Ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)