Degustácia Voľba sládkov 2/2024 Jačmeň... a hermelín
Po prvom vydarenom pive/ejly z edície "Voľba sládkov" v tomto roku tentoraz Plzeňský Prazdroj pripravil na február pivo uvarené v štýle bock s jednoduchým a jasným názvom Jačmeň. Ocutnali sme ho v pondelok 05. 02. 2024 v košickom podniku Central Pub... k nemu aj nakladaný hermelín (ako inak?)... na utopence nezostal čas.
Na stránke pivovaru sa dozviete aj prečo Jačmeň: "Jačmeň je pivný hrdina! Prečo? Bez kvalitného jačmeňa nevznikne slad a bez neho by nebolo pivo. Sladovnícky jačmeň ohrozuje klimatická zmena, a preto sme pre jeho záchranu spustili v Plzeňskom Prazdroji projekt Pre jačmeň, ktorého prvá úroda tvorí základ februárového Jačmeňa, pivného štýlu Bock so sladovými tónmi."
Jačmeň (Bock, 6.3%alk., 16° IBU 30, EBC 16, chmele Rubín, Saaz Special, kvasinky spodnej fermentácie, 0.4l - 2.70€)...
... nevýrazná, mierne sladkastá vôňa po mede, cítiť aj stopu vône karamelu, náznakovo po slade, bez chmeľovej stopy, veľmi jemne po alkohole. Farba tekutiny svetlejšia jantárová, číra. Pena farby slonovej kosti, stredne vysoká, hustá, tvorená drobnými bublinkami, zanechala krúžky. V chuti sladkasé skôr po mede a stopovo po karamele, náznakovo aj chlebnatá stopa, bez esterov a diacetylu. Horkosť mierna, chmeľová, korenistá v závere sa prejavila až stredne intenzívna. Telo na bock tenké, ľahšie, sýtenie stredné, až nižšie. Pitelnosť dobrá, chýbala vyššia plnosť tela, trochu prekážala výraznejšia medová stopa, hmm parametre bocku spĺňa, ale pocitovo sme sa zhodli, že pôsobí ako silnejší ležiak ochutený medom (6.5, 3, 3, 14, 2.5, 2, 6) 37 - 74 - 7.4/10.
Nakladaný hermelín (120g, 6.70€)...
... dobre odležaný v oleji zrejúci syr bol chutný, aj keď nijako zvlášť upravovaný (korenený), len prerezaný s trochou cesnaku, servírovaný s kyslou uhorkou, feferónom, baraním rohom a narezanou cibuľou, ktorá bola výrazne osolená a neverím, že "ležala" spolu v jednej nádobe so syrom, no a pokazila celkový dojem (jasné, že išla bokom), tak ako celok je to dnes len 4/5. Mínusom bol aj podávaný chlieb, bol postarší, resp. suchší.
Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)
Excelentné, vzorové: 8.9/10 až 10/10 bodov
Vynikajúce : 7.5/10 až 8.89/10 bodov
Dobré : 5.9/10 až 7.49/10 bodov
Uspokojivé : 4.2/10 až 5.89/10 bodov
S chybami : 2.6/10 až 4.19/10 bodov
Problematické : 1/10 až 2.59/10 bodov