Štvrtok 2.5.2024   oslavuje Žigmund zajtra pozýva na pivo Galina

6984 podnikov 

NE Degustácia jedného piva (úvaha)

http://www.kamnapivo.sk/webtron/ne-degustacia-jedneho-piva-uvaha.html

10. október 2018, 21:50
bobo
NE Degustácia jedného piva (úvaha)

Dnes to bude skôr taká úvaha, ako sa zachovať, ak degustácia piva (dnes deklarovaného pivného štýlu New England IPA, ale to nie je podstatné) skončí skôr ako začne. Ale po poriadku, málokedy, a ak, tak veľmi výnimočne "povesím" na tejto stránke svoje hodnotenia pív ak dosiahnu menej ako 5 z desiatich bodov (inak, ak dosiahnu menej ako 50 bodov).

 

Prečo?, som presvedčený, že to dobré, je potrebné zviditeľniť, podporiť a to ostatné (zlé, chybné,...) nechať tak (škoda času, úsilia, zbytočného vysvetľovania, veľakrát aj zbytočných nedorozumení, ješitnosti, urážania sa,...). Napriek tomu aj tak často zvažujem, či predsa len zverejním aj negatívne zistenia. Doteraz som to, ak sa to dalo, najradšej povedal priamo dotknutému.

 

Len dnes mi to akosi nedalo, nejako ma to tlačilo napísať zopár riadkov. Nejde tu o peniaze (o tie ide až v prvom rade :) ), ani sa nesnažím "dehonestovať" pivo (ako mi to raz jeden neznalec pomerov slovenskej pivnej scény spomenul), ktoré chcem vždy podľa svojich vedomostí čo najobjektívnejšie, najlepšie popísať a ohodnotiť.

 

Dnes by som sa chcel podeliť so skúsenosťou pri degustácii piva (ktorá aj rýchlo skončila), ktoré malo rad veľmi vážnych senzorických chýb. Teraz nejde zjednodušene o to (tak ako sa často na rôzných fórach o pive diskutuje), že to "pivo mi nechutí", "nie je to môj šialok",... etc. s potrebou nutkania niečo napísať, aj keď tomu v podstate, bez urážky, väčšina bežných konzumentov piva nie celkom rozumie, keď najväčším argumentom je to, že dotyčný vypije za večer aj desať pív (vraj znalec).

 

Tak... od "úvodných tanečkov"... k realite.

Pri otvorení fľaše sa výrazne prejavila nepríjemná a neprirodzená aróma po octe, zvratkoch, hnilobe, vyhorenej zápalke, ale taktiež po vyšších alkoholoch a odlakovači (proste všetko to, čo v pive nechcete nájsť), zároveň sa z hrdla fľaše mierne tlačila von pena. Už toto jasne signalizovalo, že s týmto pivom bude niečo problematické.

Po naliatí do degustačného pohára sa vytvorila vyššia pena, ale pomerne rýchlo opadla.

V chuti sa potvrdili moje obavy, že sa pravdepodobne jedná o kontaminované pivo bakteriálnou infekciou, hnilobná chuť ovocia (Acetaldehyd), splašky, vyhorená zápalka, pokazené vajíčko  (Hydrogen sulphide teda H2S). Pri všetkej ľútosti som musel urobiť veľmi nepopulárne opatrenie, vyliať túto tekutinu do výlevky.

 

 

Z týchto poznatkov mi pripadá, že dôvodom problému je najskôr bakteriálna kontaminácia, spôsobená zlou, alebo nedostatočnou sanitáciou samotného obalu, lebo ak by došlo k problémom pri fermentačnom procese, bola by celá várka samozrejme kontaminovaná. Možnou príčinou podľa mňa môže byť aj s tým spojená oxidácia alkoholu s prítomnosťou vyššieho obsahu CO2, ktorý spôsobuje že etanol sa späť mení na acetaldehyd. Ďalej na daný stav mohol vplývať aj fakt, ako sa pivo skladovalo, prevážalo (hlavne vyššie a nárazové zmeny teplôt, ale aj vlhké zatuchnuté prostredie), do úvahy prichádza aj nie celkom utesnený korunkový uzáver.

 

 

Dátum minimálnej trvanlivosti: 05. 01. 2019

Dátum nákupu: 03. 10. 2018

Cena: 5,69€ za 0,7l

Uskladnenie na predajni: chladiaca vitrína (pivo bolo kúpené u seriózneho a skúseného predajcu)

 

Dátum hodnotenia: 09. 10. 2018

Uskladnenie pri teplote 5 - 6°C

Počet degustátorov: 2 (nezávisle sa zhodli na vyššie menovaných chybách)

Teplota vzorky piva pri degustácii: 8°C

  

Na záver, by som poprosil o prípadné pripomienky, poznatky, ako riešite situáciu, keď vám v podniku prinesú pivo, ktoré podľa vás javí známky akéhokoľvek problému. Ďakujem.

 

 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále