Pondelok 29.11.2021   oslavuje Vratko zajtra pozýva na pivo Ondrej, Andrej

6981 podnikov 

Pivný klub Kalt Bier 12. Rožňava (1/09)

http://www.kamnapivo.sk/webtron/pivny-klub-kalt-bier-11-roznava-1-09.html

5. február 2009, 22:00
Peter Bognár
Pivný klub Kalt Bier 12. Rožňava (1/09)

Prvé tohtoročné stretnutie (celkovo dvanáste) priaznivcov dobrého piva združených v Kalt Bier klube sa uskutočnilo v priestoroch salónika rožňavského pivovaru Kaltenecker 31. januára 2009 o pol šiestej podvečer.

Program pozostával tradične z troch častí, oboznámenie sa s novinkami a plánmi pivovaru Kaltenecker, prednáška Bc. Ladislava Kovácsa a degustácia pív. Na stretnutí privítal aj "kolektívneho hosťa" - skupinu deviatich zberateľov z rimavsko - sobotského Kalternecker clubu pod vedením predsedu, známeho slovenského zberateľa pivných etikiet Ing. Júliusa Slovenčáka.

 

Bc. Ladislav Kovács zhrnul dianie v pivovare za uplynulý rok. Pivovar priniesol na slovenský pivný trh niekoľko noviniek v podobe špeciálov, ako pivo typu IPA (prvýkrát varené na Slovensku), Rožňavský Porter, Weizenbier Dunkel (12 st. pšeničný kvasnicový tmavý špeciál), ale aj zaradenie piva Märzen do stálej ponuky. Ťažkosti vyplývajúce zo súčastnej ekonomickej krízy sa začínajú prejavovať aj v pivovare, opatrenia, na ktoré sa pivovar zameral by mali zabezpečiť udržanie pôvodnej klientely (cena špeciálnych pív by mala ostať čo najdlhšie pôvodná), či oslovenie nových klientov formou zvýšenia reklamy, hlavne pritiahnúť okoloidúcich motoristov do reštaurácie pivovaru.

 

Sortiment nemeckého pivovaru Paulaner

 

Veľmi dôležitým počinom bolo podpísanie exklúzivnej zmluvy s nemeckým pivovarom Paulaner o dovoze a distribúcii jeho pív na Slovensko. Pivovar Kaltenecker sa zúčastní veľkej degustačnej súťaže "Česká pivní pečeť" v českom Tábore so šiestimi pivami zo svojej produkcie.

 

Ako usporiadateľ 3. Pivných slávností, ktoré sa konajú v máji, ako novinku spolu s SAHP plánujú v ich rámci okrem tradičnej burzy zberateľov pivných suvenírov usporiadať 1. ročník súťaže domácich varičov piva - homebrewárov. Tak sa slávnosti chcú rozsahom (tretia najnavštevovanejšia burza, súťaž homebrewárov) a dĺžkou ( z troch na štyri dni) zaradiť medzi dôležité a vážne akcie na pivovarskom poli. Na tieto slávnosti sa pripravuje ďaľšia novinka - 16 st. májový polotmavý bock!

 

V posledný februárový týždeň je v priestoroch reštaurácie pivovaru Kaltenecker naplánovaná akcia: "Týždeň mníchovskeho piva" , samozrejme okrem mníchovského čapovaného piva sa môžeme tešiť na pivárske gurmánske špeciality ako pečené bavorské koleno, držkový perkelt, hovädyí maďarský guláš...

 

 

Bc. Ladislav Kovács malou ochutnávkou predstavil niekoľko pív z pivovaru Paulaner (Oktoberfest, Thurn und Taxis Rogger, Weisbier Naturtrub, Weisbier DunkelSalvator).

 

V druhej časti stretnutia Bc. Ladislav Kovács predniesol prednášku na tému: Termické zhodnotenie pivovarníckeho mláta.

 

Prednáška predstavila možnosti zhodnotenia mláta pre jeho ďaľšie efektívne spracovanie, získanie nie len ako suroviny pre skrmovanie poľnohospodárskych zvierat, získanie bioplynu, tepelnoizolačných a ľahčených stavebných hmôt, komponentu v pekárenskom priemysle (v Nemecku sa pridáva do špeciálneho chleba), či využitie jeho liečebných účinkov (teplé liečivé zábaly), ale aj na bezodpadové termické spracovanie.

 

Cieľom tohto termického spracovania mláta je získať bez energetických dotácií využitie jeho tepelnej energie, vody (mláto ho obsahuje približne 80% - možnosť reciklácie v procese), zníženie produkcie CO2 pri procese varenia piva.

 

 

Tretia časť stretnutia bola tradične venovaná anonymnej degustácii pripravených pív, tentoraz išlo o pivká z Nemecka, Rakúska a Švédska rozdelených do dvoch kategórií, v prvej boli pivá nemeckého regionálneho charakteru (4 pivá) a v druhej tzv. biele pšeničné pivá (5 pív).

 

 

Regionálne nemecké pivá plzeňského a dortmundského typu a ich degustácia

 

 

1. Schussenrieder Naturtub Original No. 1, typ Zwickel - Keller - Landbier, regionálne, 4,7%, Schussenrieder Erlebnisbrauerei, Baden - Wurtenberg, Nemecko

2. Meckatzer Pils, klasické nemecké plzeňského typu, 4,8% alk., Meckatzer Lowenbräu, Heimenkirch, Nemecko

3. Schussenrieder Pilsener, klasické nemecké plzeňského typu, 4,9% alk., Schussenrieder Erlebnisbrauerei, Baden - Wurtenberg, Nemecko

4. Innstadt Neues Helles Premium, svetlé pivo dortmundského typu, 5,0% alk., Innstadt Brauerei Passau, Nemecko

 

V degustácii týchto pív bolo nasledujúce poradie: najviac chutilo Innstadt Neues Helles Premium (24 bodov), druhé Schussenrieder Naturtub Original No. 1 (33 bodov), tretie Schussenrieder Pilsener (33 bodov) a štvrté Meckatzer Pils (39 bodov).

 

Biele pšeničné pivá a ich degustácia

 

 

1. Wisby Weisse, 5,2% alk., Gotlands Bryggeri, Švédsko

2. Innstadt Passauer Weisse, 5,3% alk., Innstadt Brauerei Passau, Nemecko
3. Kapuziner Weissbier, 5,4% alk., Klumbacher Brauerei, Nemecko

4. Oberdorfer Weissbier, 5,5% alk., Allgauer Brauhaus Kempten, Kempten, (Oetker Group), Nemecko

5. Edelweiss Weissbier Hefetrub, 5,5% alk., Braun Union Ostereich, Rakúsko 

 

Účastníci degustácie podľa svojich hodnotení určili v tejto kategórii nasledujúce poradie: prvé miesto obsadilo pivo Edelweiss Weissbier Hefetrub (34 bodov), druhé Oberdorfer Weissbier (35 bodov) a na treťom mieste sa umiestnilo pivo Kapuziner Weissbier (37 bodov). Ďaľšie poradie bolo nasledovné, ako štvrté sa umiestnilo pivo Innstadt Passauer Weisse (43 bodov) a na piatom mieste pivo Wisby Weisse (46 bodov).

 

Degustácia weissebier

 

Na záver stretnutia dve píjemné prekvapenia: vlastné, doma varené pivo Sct. Raymund predstavil Rasťo Šmucerbobo predstavil svoj objav - v Belgicku varené a na Slovensku predávané pivo Sojka.

 

Známy košický zberateľ pivných etikiet a domáci varič piva Rasťo Šmucer prekvapil viac ako príjemne vydareným pivným špeciálom. Ponúknuté pivo uvaril v domácich podmienkach z mladinového koncentrátu firmy Brewferm. Svoje pivo nazval Sct. Raymund, typovo ho možno zaradiť k belgickým kláštorným špeciálom s bylinným extraktom (Trippel, biére de Abbaye), zistený obsah alkoholu bol 7%.

 

Už sa nalieva Sct. Raymund :) 

 

Chuťovo vyvážené pivo, príjemne ťažké, nebolo prehlušené alkoholovou chuťou, mierne sladšie ( Rasťo pridáva do svojich pív na druhé dokvasenie vo fľaši prírodný med) s náznakom koriandru a badiánu. Nemožno opomenúť aj peknú hustú penu a príjemnú hnedasto medenú farbu. Rezkosť, či inak aj okysličenie, bolo mierne vyššie, ale z ohľadu na krátky čas dozrievania bolo prijateľné. Jednoznačne dlhší čas zrenia tento moment eliminuje a som presvedčený, že sa môže rovnať s najlepšími špeciálmi. Celkovo sa prítomní uznanlivo vyjadrili o Rasťovej šikovnosti a láske k vareniu piva.

 

Druhé prekvapenie predstavil bobo, na svojich cestách natrafil na zaujimavý podnik - hotel Sojka v malej liptovskej obci Malatiny a jeho ponuku belgických pív. Poviete si, nič zvláštne, ale ak medzi nimi nájdete pivo s názvom Sojka, iste spozorniete. Podľa boba majiteľ, belgický občan podnikajúci na Slovensku si dáva toto pivo variť v rodnom Belgicku, a to rovno celý kamión. 

 

Dva prekvapenia: Sojka a Sct. Raymund

 

Pivný špeciál Sojka je tmavé pivo vrchne kvasené spontánou fermentáciou s obsahom alkoholu 5%, na objednávku je varené podľa starého flámskeho receptu v belgickom minipivovare Brouwerij Strubbe. Viac o jeho degustácii v článku "Degustácia pivného špeciálu Sojka" v pondelok 23. februára.

 

Najbližšie stretnutie sa uskutoční v košickom Vigvam pube 12. februára 2009 od 17:00 hod., na degustáciu sú pripravené pivá z exotických krajín (Maroko, Togo, Namíbia, Ghana, Palestína a Izrael).

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále