Štvrtok 28.3.2024   oslavuje Soňa zajtra pozýva na pivo Miroslav

6984 podnikov 

Pivný klub Kalt Bier 5. Rožňava

http://www.kamnapivo.sk/webtron/pivny-klub-kalt-bier-5-roznava.html

18. máj 2008, 06:05
Peter Bognár
Pivný klub Kalt Bier 5. Rožňava

Priaznivci dobrého piva a členovia pivného Kalt Bier klubu sa tentoraz zišli v Rožňave v rámci 2. Pivných slávností poriadaných pivovarom Kaltenecker, stretnutie sa konalo v nedeľu 11. mája 2008 o 17.hodine.

 

Tieto stretnutia už začínajú byť pravidelné, veď toto stretnutie bolo piate oficiálne, aj s účasťou verejnosti. Program mal aj tentoraz pevnú štruktúru, v prvej časti Bc. Kovács zhodnotil aktivity a predstavil novinky pivovaru Kaltenecker, druhá časť patrila hosťovi stretnutia p. G. Vaskóovi, prezidentovi Združenia maďarských minipivovarov s prednáškou na tému malého pivovarníctva v Maďarsku a tretia patrila degustácii pív, ale tentoraz v predstavení pív z portfólia nemeckého pivovaru Paulaner.

 

Bc. Kovács a p. Vaskó s prípitkom Rauchbieru

 

Prvá časť, ktorú viedol Bc. Ladislav Kovács začala vynímočne, prípitkom a predstavením nového špeciálu, polotmavého nadymeného (údeného) piva typu Rauchbier 13 st. uvareného pivovarom Kaltenecker, ďaľšej absolútnej novinky na slovenskom pivnom trhu. Tento špeciál bol uvarený ako jubilejné pivo k 15. výročiu vzniku klubu zberateľov pivovarských suvenírov Kaltenecker Club z Rimavskej Soboty (pôvodne Gemer klub) a zároveň sa stal oficiálnym špeciálom 2. Pivných slávností.

V najbilžšom čase (jeseň) chce pivovar znovu uvariť veľmi dobre hodnotený a žiadaný špeciál Märzen, na záver roka ďaľšiu novinku, pivný špeciál typu Porter 19 st. .

Najaktuálnejším počinom je uvedenie série pivného skla s logom pivovaru, ktorá obsahuje všetky bežne dostupné objemové miery používané v našej oblasti ( 0,3l, 0,4l, 0,5l ).

 

p.Vaskó pred prednáškou

 

Druhá časť patrila prednáške na tému " Rozvoj malých pivovarov v Maďarsku za posledných 20 rokov" ktorú predniesol hosť p. Vaskó Gyorgy s prekladom p. Bc. Kovácsa. V pútavej prednáške p. Vaskó zhrnul zrod, pôsobenie a aktivity malých pivovarov v krajine tradične s vysokou úrovňou vinárstva.

 

Účastníci prednášky

 

Začiatky moderného maďarského pivovarníctva, ako takého založil priekopník v tejto oblasti Dreher Antal v 19. storočí. Po znárodnení pivovarov nastal prudký pád, aj kvality, aj produkcie, počas éry socializmu bol maďarský pivovarnícky priemysel v stagnácii, aj keď koncom 80. rokov nastali určité pokusy oživiť túto oblasť, hlavne zahraniční investori mali záujem vybudovať menšie pivovary, legislatíva v tom čase im robila neprekonateľné prekážky.

 

Až zmenou systému začali prvé pokusy zahraničného kapitálu a domácich "prinútených podnikateľov, alebo podnikateľov z núdze" zakladať malé pivovary. Prvý malý pivovar, aj keď len v skúšobnej prevádzke sa objavil v roku 1991. Po tomto začal prudký nárast vznikov malých pivovarov, ktoré sa špecializovali na kvasnicové druhy pív, ktoré boli zaradené do segmetnu potravín a tak sa na ne vzťahovala 0% DPH.

 

Tak prudký nárast (v krátkom čase vzniklo asi 150! malých pivovarov) začal konkurovať produkcii veľkých pivovarov, ktoré tlačili na štátne, finančné a colné orgány, tak, že priaznivé podmienky pre malé pivovary zmenou DPH nastali neúnosné. K tejto situácii treba dodať, že malí podnikatelia si väčšinou na technologické zariadenie a prevádzku museli požičať vysoké finančné sumy a napr. v roku 1994 bola ročná úroková sadzba až 41%. V tom čase akotak fungovalo okolo 300 malých pivovarov a po týchto zmenách viaceré neboli schopné udržať sa na trhu, tak postupne znižovali kvalitu, objem výroby a veľa z nich aj skrachovalo. Náhľad konzumentov na pivá z malých pivovarov bol negatívny.

 

Tento stav sa vznikom a pôsobením Združenia malých pivovarov Maďarska, v ktorom sa pôvodne združilo približne 150 malých pivovarov, podarilo postupne dostať do prijateľného stavu. Združenie začalo hájiť pozíciu a práva svojich členov voči úradom jednotne, čo malo za následok úpravu nevýhodnej pozície voči veľkovýrobcom piva a úpravu daňového zaťaženia nimi vyrábaného piva. Taktiež združenie zabezpečovalo vzdelávanie sládkov pivovarníckymi, potravinárskymi a hygienickými odborníkmi, čo sa prejavilo aj na rastúcej úrovni kvality piva vyrábaného malými pivovarmi. Ďaľšou dôležitou úlohou bola prezentácia na odborných potravinárskych podujatiach, seminároch a výstavách.

 

Zlomom v činnosti nastal rok 1996, kedy sa konala významná poľnohospodárska výstava, na ktorej združenie predviedlo inštaláciu malého pivovaru so 100 litrovou varňou, za ktorú obdržalo cenu návštevníka a dobre sa zapísalo do povedomia verejnosti.

 

Od roku 1998 poriada združenie v dvojročných cykloch súťaž a prezentácie výrobkov malých pivovarov, aj so zahraničnou účasťou.

 

Vstupom do EÚ sa pozícia pre malé pivovary v Maďarsku sťažila, momentálne tu funguje niečo viac ako 50 malých pivovarov, v združení je ich 40.

 

Pán Vaskó vidí budúcnosť minipivovarníctva, nie len v Maďarsku, v návrate ku koreňom pivovarníctva s výrobou prírodných pív, jednak podľa pôvodných receptúr a postupov, ale aj v znovuobjavení špeciálnych, zaujimavých, nie bežných pív a taktiež spájaním sa malých výrobcov vo voľných vzájom nápomocných združeniach bez rozdielu v ktorej krajine pôsobia.

 

V neposlednom rade kladne pôsobiť na verejnosť a úprimne im vysvetľovať rozdiely v pivách z malých a veľkých pivovarov, ktoré častokrát vyrábajú skôr pivný nápoj ako pivo (urýchľovacie technológie, používanie stabilizátorov chuti, peny..., varenie koncentrátov a ich následné riedenie vodou...)

 

Príkladom spolupráce je aj voľné združenie, v kuloároch známe ako V 3, medzi malými pivovarmi Maďarska (pivovar Serforráss Miskolc), Čiech (pivovar Kocour z Vansdorfu, Pivovarský dum Praha) a Slovenska ( Kaltenecker Rožňava).

 

Ochutnávka

 

Tretia časť bola venovaná tentoraz priamej prezentácii a degustácii výrobkov bavorského pivovaru Paulaner Brauerei a ním distribuovaných pív. Účastníci stretnutia voľne posudzovali vzorky pív, bez bodového hodnotenia. Postupne sa oboznámili s týmito deviatimi pivami a najviac zaujali vzorky v poradí 5, 6, 8 a 9 :

 

Sortiment

 

1. Paulaner Münchner Hell Alkoholfrei, nealkoholické pivo

2. Paulaner Original Münchner Hell, svetlý ležiak dortmundského typu, 4,9% alk. 

3. Paulaner Premium Pils, ležiak plzeňského typu, 4,9% alk.

4. Paulaner Hefe - Weissbier Alkoholfrei, pšeničné nealkoholické pivo

5. Paulaner Hefe - Weissbier Naturtrüb, pšeničný ležiak, 5,5% alk.

6. Paulaner Hefe - Weissbier Dunkel, tmavý pšeničný ležiak, 5,3% alk.

7. Fürstliche Thrun and Taxis Roggen, špeciál ražný, 5,3% alk., 12,5 st.

8. Hacker - Pschorr Oktoberfest Marzen, typ marzen, 5,8% alk., 13,7 st. (varený v Paulaneri)

9. Paulaner Salvator, typ Doppelbock, 7,9% alk.

 

 

Pivovar Paulaner Brauerei (Schörghuber) sídli na Hochstrasse 75, Mníchov, Nemecko. web: www.paulaner.de

 

 

Najbližšie stretnutie pivného klubu Kalt Bier sa uskutoční v júni v košickom podniku Vigvam pub, na ktoré pozývame širokú verejnosť.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále