Utorok 14.5.2024   oslavuje Bonifác zajtra pozýva na pivo Žofia

6984 podnikov 

Pivo je zdravšie ako víno

http://www.kamnapivo.sk/webtron/pivo-je-zdravsie-ako-vino.html

15. marec 2012, 09:35
Milan Nemec, Foto: siba.co.uk, www.thecourier.com.au
Pivo je zdravšie ako víno

Pivo je zdravšie ako víno, lebo obsahuje viac vitamínov, vláknin a nerastie z neho brucho – to tvrdí Dr. George Philliskirk, ktorého v kulinárskej šou BBC nazvali The Beer Doctor. Odvtedy sa titulu nemôže, nechce a nemusí zbaviť.

Prezývka moderátorov, ktorí chceli netradične predstaviť experta na Georgeho Philliskirka Georgeho Philliskirka poznajú nielen na britských ostrovoch ako výnimočného znalca penistého. Snaží sa nie znepriateliť, ale uzavrieť aspoň prímerie medzi nadšencami vína a piva. Podľa neho nielen víno je vznešeným nápojom, kvalitné pivo je rovnakým zázrakom ako poctivé víno.

Malé curicullum pivné
George Philliskirk svoju pivnú kariéru začal už v polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia. Na univerzite v anglickom meste Birmingham dostáva v roku 1975 po štúdiu biochémie diplom za prácu o kvasniciach. Roky potom sa venuje výhradne pivu vo všetkých podobách. Vo vedeckých inštitúciách v Británii a Škandinávii alebo počas priameho pôsobenia u producentov piva ako Carlsbeg. V súčasnosti je riaditeľom britskej pivnej akadémie (Beer Academy) a okrem iného zhromažďuje overené dôkazy o prospešnosti piva.

 

 

Podľa neho sa napríklad brucho nezmení na pivný mozoľ vtedy, ak si denne dáte kultúrne dve, tri pivá. G. Philliskirk tvrdí, že nie pivo, ale životný štýl pivárov môže za to, že si mnohí nedovidia na špičky nôh. Milujú tučné a nezdravé jedlá a tak im je ťažko vstať od stola aby sa rozhýbali.

Na prekvapenie je pivo výborným nápojom po športovom výkone. Pol liter dokáže veľmi skoro redyhratovať telo. Vráti nám vypotené soli, draslík a cukor oveľa skôr ako čistá voda. Športovec však nesmie vypiť viac ako pol litra.

Pivo je tiež zdrojom vitamínu B2 (riboflavínu), B3 (niacénu), B6 (pyroxidínu), B9 (kyseliny listovej) a B12 (kobalamínu). Neobsahuje len prázdnu energiu. V zarosenom je množstvo živín a minerálov. Má draslík i kremík, z ktorého máme pevnú pokožku, vlasy a kosti. Množstvo vedeckých výskumov dokázalo, že v pive je prekvapujúce množstvo rozpustnej vlákniny. V klasickom veľkom pohári čapovaného až jedna tretina našej dennej potreby!

Pivo si poradí zo zlým cholesterolom
The Beer Doctor dokonca rieši cez penivý nápoj aj novodobú dilemu o zlom a dobrom cholesterole. Odvoláva sa na výskumy, ktoré podľa neho dokázali, že pivo zvyšuje v organizme dobrý cholesterol (HDL). Naopak je urputným nepriateľom zlého cholesterolu (LDL). Umiernené pitie piva je preto prevenciou proti ateroskleróze. Znižuje tak nebezpečenstvo ischemických srdcových ochorení a kultúrny pivár nemusí mať obavy, že ho pri normálnom zdravom spôsobe života prekvapí akútny infarkt myokardu a cievna mozgová príhoda. Mierne pitie piva znižuje krvný tlak, lebo rozširuje cievy a tlmí neočakávané zmeny vo vodnom a minerálnom režime organizmu. Po vypití piva sa znižuje hladina krvného cukru, čo spoločne s lepším využitím inzulínu priaznivo ovplyvňuje metabolizmus cukrov a tukov. Pivo je kaloricky chudobnejšie ako jablčná šťava, mlieko či kolové nápoje. Odbúrava stres a podporuje trávenie. Pre ľudí, ktorí majú problémy so zažívacím traktom, je vhodným doplnkom liečby. Pôsobí močopudne a zvyšuje vylučovanie žlče. Mierni pivári nemusia mať obavy, že ich začnú trápiť žlčové a močové kamene. Pitie piva spomaľuje proces osteoporózy, teda rednutie kostí, ktoré trápi hlavne ženy vo vyššom veku.

 


Pivo ako bocian
Pivný doktor George Philliskirk odporúča piť pivo aj ženám, ktoré sa márne túžia dočkať sa potomka. Penisté je pre nich ako stvorené pre vitamíny skupiny B. Najmä kyselina listová je zázrak pre ženy, ktoré chcú otehotnieť. Jej nedostatok dokázateľne zvyšuje o polovicu riziko vývojových porúch u novorodencov napr. rázštep chrbtice.

Z pivovarských kvasníc sa dostáva do piva chróm. V modernej strave je ho stále väčší nedostatok. Vzácny prvok je však pre organizmus nenahraditeľný. Len jeho stopové množstvo podporuje aktivitu inzulínu, ktorý reguluje hladinu cukru v krvi. Nedostatok chrómu spôsobuje, že hladina cukru kolíše a vtedy nastáva pocit neprekonateľnej chuti na sladké.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále