Streda 8.5.2024   oslavuje Ingrida zajtra pozýva na pivo Roland

6984 podnikov 

Pivo prospieva zdraviu

http://www.kamnapivo.sk/webtron/pivo-prospieva-zdraviu.html

23. november 2011, 10:10
Zdenek Urban
Pivo prospieva zdraviu

Nová analýza podporila záver, že podobne ako v prípade vína, pitie piva v miernych dávkach znižuje riziko kardiovaskulárneho ochorenia. Oznámila to Simona Costanzová z výskumných laboratórií Fondazione di Ricerca e Cura „Giovanni Paolo II“ v Campobasso (Taliansko) s kolegami.

Výskum predstavoval tzv. metaanalýzu, to znamená „analýzu analýz“. Teda dôkladný rozbor doterajších výskumov na predmetnú tému z celého sveta, urobený v kontexte všetkých poznatkov, ktoré tak či onak ovplyvňujú riešenie problému. Celkove analyzovali spoľahlivé údaje, týkajúce sa vyše 200-tisíc ľudí, v prípade ktorých lekári zaznamenali súvislosť pitia alkoholu s kardiovaskulárnym ochorením. Potvrdili skorší výsledok, týkajúci sa vína.

Mierne pitie piva, na úrovni dvoch pohárov denne pre mužov a jedného pohára pre ženy, môže v porovnaní s ľuďmi, ktorí pivo nepijú, znížiť riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia až o 31 percent. Úplne novým zistením je však to, že želateľné účinky závisia na presnej dávke alkoholu vo vypitom pive. Maximálnu kardiovaskulárnu ochranu poskytuje pivo s obsahom 5 percent alkoholu a v objeme približne 0,6 litra denne.

„V našom výskume sme brali víno a pivo oddelene. Pri oboch najprv pozorujete pokles kardiovaskulárneho rizika počas nízkoúrovňového a mierneho pitia. No táto výhoda postupne mizne so stúpajúcou dávkou, až kým riziko nepresiahne normál. Zaujímavé bolo, že výskumy vybrané pre túto metaanalýzu zahŕňali aj 12 takých, kde sa dali priamo porovnávať účinky konzumácie vína a piva. Na základe týchto údajov sme zistili, že krivky rizika pre tieto dva alkoholické nápoje sa prakticky prekrývajú,“ povedala Simona Costanzová.

 

„Hovoríme však o miernom a pravidelnom pití. Tieto vymedzenia azda nikdy nezdôrazníme dostatočne. Víno a pivo tvoria súčasti životného štýlu. Jeden pohár možno zladiť so zdravými jedlami, konzumovanými v správnom čase, azda spoločne s rodinou a priateľmi. Pre pitie, ktorého účelom je opiť sa, alebo pre hocakú inú formu rozsiahlej konzumácie alkoholu, tu niet miesta,“ doplnil ju kolega Augusto Di Castelnuovo, priekopník epidemiologických výskumov alkoholizmu.

„Navyše závery z našej metaanalýzy nemožno extrapolovať na každého. Napríklad u mladých žien stále v plodných rokoch môže alkohol mierne zvýšiť riziko určitého druhu rakoviny. To zrejme vyvažuje kladný účinok na kardiovaskulárne ochorenie a zmenšuje prospešnosť miernych dávok alkoholických nápojov pre zdravie,“ pokračoval.

Dosiaľ nie je jasné, či kladný vplyv miernych dávok vína a piva na kardiovaskulárne zdravie vyplýva zo samotného alkoholu, alebo z iných látok, ktoré obsahujú. Keďže víno a pivo sa líšia zložením, zdá sa, akoby hlavnú úlohu hral alkohol. No víno i pivo obsahujú – síce rozdielne, ale predsa – polyfenoly, organické látky, ktoré majú podľa zatiaľ predbežných výsledkov celý rad zdravotne prospešných účinkov. Otázka teda zostáva otvorená.

Také výskumy neprispievajú „iba“ k vývoju nových liečebných metód a liekov. Potvrdzujú, že zdravie a choroba z veľkej časti vyplývajú z nášho životného štýlu. Nuž a práve dôraz na prevenciu sa stane kľúčovým prvkom medicíny už blízkej budúcnosti. Simona Costabnzová s kolegami uverejnila tieto nové poznatky v časopise European Journal of Epidemiology.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále