Slovenský kraft 13 Hostinec Portair
Dnes na rad prišla ochutnávka vianočnej špecialitky, ktorú Pivovar Hostinec pripravil na záver minulého roka, do predaja sa dostalo len 60 fliaš. Výrobca uvádza: "Koncoročná limitka nášho Porteru, ktorý zviedol boj v malom experimentálnom tanku o škótskymi kvasinkami. Vznikol tak tekutý čokoládovo - kakaový závin s veľmi ľahkou praženosťou, podmanivou hladkosťou a suchým dojazdom."... tož idem na to...
PIVOVAR: Pivovar Hostinec, HS 10, s. r. o., Hlavná 65, Košice, SK
NÁZOV: Portrair
TYP PIVA: Porter, Scottish Porter, nepaster, nefilter
ALKOHOL: 6.5%
STUPŇOVITOSŤ: 16.5°
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, chmeľ Columbus, pivovarské kvasinky vrchnej fermentácie
BALENIE: 750ml sklo fľaša hnedej farby opatrená korkovým uzáverom a košíkom, 60 ručne číslovaných fliaš.
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 21. 02. 2024
DÁTUM SPOTREBY: 24. 03. 2024
TEPLOTA PIVA: 11°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 7
Stredne intenzívna aróma po tmavom lesnom ovocí, výraznejšie po slivke, domácom slivkovom lekvári, náznakovo karamel, mierne, až stredne vystupujúci alkohol po červenom víne.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavohnedá farba tekutiny, nepriehľadná, oproti svetlu tmavomahagonový odlesk.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Pena stredne vysoká, až vyššia, béžovej farby, stredne hustej štruktúry, po čase vytvorila na stene pohára prúžok, ten ostal až do vypitia.
4. Chuť (1 - 20b.) : 13
Prevláda, už od začiatku kyslosť po pražených sladoch, ku ktorým sa pridáva aj mierna kyselinka po tmavom lesnom ovocí, slivkovej šťave, kyslejšej višni, mierne po horkej čokoláde, káve a kakaovom prášku, stopovo japonská sójová omáčka.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5
Veľmi mierna chmeľová zemitá, skôr kávovinová horkosť po prepraženom zrne.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2
Telo ľahšie, na hrane vodnatosti, sýtenie nižšie, záver horko-kyslastý, alkohol po oteplení hrejivý, suchšie.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5.5
Porter s výraznejšou kyslosťou, lepší vo vôni, ako v chuti. Po zenite.
Hodnotenie: 36 - 72 - 7.2/10