5 kyslých zverov z Hostinca , alebo...
Pivodelika na päť spôsobov, je ostatný príspevok košického Pivovaru Hostinec, dá sa povedať k tohtoročného "hitu" slovenských remeselných pivovarov, pivám v štýle sour, u nás všeobecne označovaných "kyseláče". Pivovar sa nebojí experimentovať s pridávaním ovocia do svojich pív, hádam najpopulárnejšie a najvzdarenejší bol a je ľahký pšeničný ejl uvarený v štýle witbier BB Love 1626 v edícii Garden Party s pridaním malín a čučoriedok, následne malín a čiernych rýbezlí. Tentoraz išli ďalej a vznikla edícia piatich "kyseláčov".
Základom je ľahučký ejl - sour ale, varený spôsobom "kettle sour" a následne fermentovaný kvasinkami Belle Saison. Tak vznikol základ, sour ale "kyseláč" nazvaný Pivodelika (Plato: 9.2°, obsah alkoholu: 4,4%), ktorý bol následne ochutený štyrmi druhmi ovocia, resp. ovocnými pyré. Pivodelika vo vôni ľahko nakyslá ovocná aróma, mierne pikantná, vôňa po rýbezľovom vínku. Farba zlatistá, zakalená, pena vysoká, hustá, priam krémová, trvácna. V chuti ľahká kyselinka, nie výrazná, ale dostatočná s náznakmi po citrusoch a korení. Telo ľahké, svieže. Piteľnosť dobrá, bez prekážok. Dobrý základ na experimentovanie s ovocím. (1)*
Tak vznikli Oranžový orangutan (infuzovaný pyré z markuje) ten kopíruje základný ejl, výraznejšie vo vôni a chuti po pridanom ovocí, vyššia hustejšia pena (spôsob čapovania), telo plnšie, husté po pyré, sýtenie je stredné. Hladšie ako základ, populárna marakuja uhladila a "naplnila" telo, pitelnosť dobrá (2)* ...
... Ružový slon (infuzovaný pyré z rebarbory) výrazne zakalené, s nižšou penou (podmienky čapovania, nastavenie tlakov), plné telo, dobre pitelné (5)* ...
... Červený tukan (infuzovaný malinovým pyré), v skratke, tekuté maliny, vo vôni aj chuti sú dominantné, pitelnosť dobrá (3)* ...
... a Fialový leguán (infuzovaný brusnicovým pyré) tak ako u predchádzajúcich, aj toto je výrazne zakalené, pena vyššia, jemne trpké po brusniciach, vyrovnáva, zjemňuje kyslosť (4)*.
Na koniec jeden poznatok, ako experiment tento krok vítam, páčil sa mi "základ" s ktorým sa dá aj v budúcnosti experimentovať, či už rôznym ovocím vo forme pyré, osobne by som ubral z množstva jeho podielu, mám dojem, že aj menej podielu bude dostatočné. Prípadne skúsiť infuzovanie čistými ovocnými šťavami (aj keď predpokladám, že pyré "napĺňa" telo). Palec hore za odvahu!
Pozn.: * moje skromné poradie, ako mi chutili