Degustácia Anchor Porter
S pivami od kalifornského pivovaru Anchor Brewing Co. (v súčastnosti v portfóliu pivovarníckej skupiny som sa prvý krát "stretol" niekedy okolo roku 2007 - 2008 (?), v tom čase pre mňa exotika, ktorá sa v našich luhoch ani nedala dostať, najbližšie u severných susedov. V dnešnej dobe to nie je žiaden problém. Anchor Porter bol po prvý krát uvarený v roku 1972.
PIVOVAR: Anchor Brewing Company, 1705 Mariposa Street, San Francisco, California, USA
NÁZOV: Anchor Porter
TYP PIVA: Porter, American Porter
ALKOHOL: 5.6%
BALENIE: 355ml sklenená fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, dvojradový jačmenný slad svetlý, karamelový, tmavý a čokoládový slad, chmeľ Northern Brewer, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 22. 12. 2022
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 01. 01. 2023
TEPLOTA PIVA: 10°C
NÁKUP: drinkshop.sk, TN
CENA: ?
1. Aróma (1 - 10b.) : 5
Mierne intenzívna po kávovine, horkej čokoláde, saponátová, parfémová aróma, stopy po oxidácii, korenistá, po tmavej višni, suchšia, alkohol ukrytý.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavohnedá farba tekutiny, pri nasvietení tmavomahagónový odlesk, inak nepriehľadná.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká pena tmavšej béžovej farby, na začiatku jemne šumivá, strednej hustoty, s primeranou retenciou, po chvíli vytvorila úzky prúžok, ktorý ostal až do konca.
4. Chuť (1 - 20b.) : 13
Nakyslastá chuť po praženom slade, prepálený toast, káva, popol, s ovocnou stopou ko višni, alkohol ukrytý.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5
Chmeľová horkosť neidentifikovaná, po trieslovinách, pripálenom toaste, pripálenom trstinovom cukre, práchnivom dreve, suchšia, drsnejšia.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Ľahšie, až vodnaté telo, nižšie nasýtené, štipľavé, drsnejší dlho pretrvávajúci pocit.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5
Sklamanie, tentoraz to tento porter u mňa neustál (na rb 98/100), čakal som podstatne viac, aj keď pár dní po odporúčanej dobe spotreby a bol skladovaný v optimálnych podmienkách. Vypiť sa dal, ... tak ešte skúsim, ak sa k nemu dostanem taký, aby bol čo najčerstvejší.
Hodnotenie: 32 - 64 - 6.4/10