Streda 24.4.2024   oslavuje Juraj zajtra pozýva na pivo Marek

6984 podnikov 

Degustácia pív z Panského pivovaru Bojnice

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-piv-zpanskeho-pivovaru-bojnice.html

29. január 2021, 21:25
bobo
Degustácia pív z Panského pivovaru Bojnice

Dnešná koštovka, degustácia bude trochu iná. Zapojil som sa do "Online ochutnávka piva Pivo z Podzámku" pív z bojnického Panského pivovaru, ktoré poriada MonikaImro NógellovciBeermalade.

 

Jednej (dvoch?) takejto ochutnávky som sa už zúčastnil. Dnes svoje poznatky chcem čo najrýchlejšie spracovať a "povesiť" ich, tu na stránke knp. Spolu postupne prechutnáme päť pív. Okrem toho mám ešte pripravený popis jedného ich ejlu z minulého roka, tak ho šupnem na konci, teda ten popis. 

 

PIVOVAR: Panský pivovar Bojnice, Hurbanovo Námestie 40, 972 01 Bojnice, vyrába VJP SK, s. r. o., Ul. J. Siváka 4, Prievidza, SK 

DÁTUM DEGUSTÁCIE: 28. 01. 2021

NÁKUP: Beermalade, Bratislava
CENA: za 5 pív 20€ + poštovné 9.20€

 


NÁZOV: Orol 12°
TYP PIVA: Svetlý ležiak plzeňského typu
ALKOHOL: 5.2%
STUPŇOVITOSŤ: 12°
BALENIE: 0.5l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmené a pšeničné slady, chmeľ, kvasnice
TRVANLIVOSŤ DO: 02. 04. 2021
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 8°C

  

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 6.5

Ľahšia sladovo-karamelová vôňa s jasnejšou prítomnosťou vône po masle, pukancoch (diacetyl) ktorý je ešte v prijateľnej miere (klasická a častá aróma typická pre český remeselná svetlý ležiak, resp. typický pri Pilsner Urquell), mierne kvetinková chmeľová stopa. 

2. Farba (1 - 3b.) : 3

Svetlozlatistá farba, skoro číra tekutina, v štýle. 

3. Pena (1 - 3b.) : 2.5

Vyššia pena bielej farby, tvorená drobnejšími bublinkami, skôr napenená, ľahšia, rýchlejšie opadla, tvorí na pohári mierne stopy.  
4. Chuť (1 - 20b.) : 13

Sladový základ s prítomnosťou chute po masle, mierne sladkasté (začínajúca oxidácia), jemne karamelové, mierna stopa po DMS a taktiež po zelenom jablku - acetaldehyd. Z nasládlej chute postupne sa prejavuje horkosť, nie celkomvyvážené.   

5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5

Postupne sa otvára drevnato, trieslovinová horkosť s pocitom zvieravosti. Drsnejšia, nie celkom prijateľná, 

6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5

Stredne až ľahšie telo, sýtenie stredné, až vyššie, ostrejšie. 

7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 4.5

Nie veľmi vyrovnaný ležiak, hlavne v chuti sa "prebíjajú" sladkasté a drsnejšie vnemy, mierna oxidácia spôsobené pravdepodobne pri fľaškovaní. Pripomína staršie české pivá z čias socíku. Piteľnosť stredná, v podstate menšie chyby, ktoré bežne konzument nemusí ani vnímať. 

HODNOTENIE: 32.5 - 65 - 6.5/10

   

 

NÁZOV: Sokol 11°
TYP PIVA: Polotmavý ležiak (deklarovaný ako viedenského typu)
ALKOHOL: 5.0%
STUPŇOVITOSŤ: 12°
BALENIE: 0.5l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmené slady, žatecký chmeľ, kvasnice
TRVANLIVOSŤ DO: 30. 03. 2021
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 9°C

 

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 7.5

Ľahko sladová s pocitom vône po mladine, surovom obilí, jemne toastová, chmeľovo po kvetinkách, bylinách, ale veľmi decentne. Hladká, zaoblená. 

2. Farba (1 - 3b.) : 2.5

Jantárová farba tekutiny, číra, na "viedeň" svetlejšia, žiadala by sa viac do oranžovo-medeného, červenkastého otieňa.
3. Pena (1 - 3b.) : 2

Stredne vysoká až vyššia pena svetlučko-béžovej farby, tvorená drobnejšími bublinkami, napenená, menej stabilná, opadla bez stopy.  Na deklarovaný štýl chýba väčšia pevnosť a trvácnosť peny.
4. Chuť (1 - 20b.) : 14

Sladový základ s stredne citeľnou stopou po karamele ( nevhodné na štýl), sladkasté s chuťou po kôrke chleba, mierne opečenom toaste. Bez prítomnosti fenolov a esterov. Inak príjemné, hladké, vybalansované.

5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5

Na začiatku decentná intenzita chmeľovej horkosti po kvetinkách, mierne pikantné, v závere trochu razantnejšia horkosť.

6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5

Ľahšie, až stredne plné telo, stredne až viac nasýtené, jemne ihličkuje, svieže, suchší záver. Celkom OK.

7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 6.5

Príjemne piteľný polotmavý ležiak s mierne vyšším nasýtením, sladová a chmeľová zložka sa celkom dopĺňa, jedna výhrada predsa bude k prítomnosti karamelu v chuti, pre vienna lager je to nevhodná chuť. Cítiť tu "českú školu". Piteľnosť viac ako dobrá. V štýle s menšou chybou, ktorá bude nepodstatná pri pití, hlavne u tých, ktorí nemusia veľmi horké pivá. 

HODNOTENIE: 37.5 - 75 - 7.5/10

  

 

 

NÁZOV: Vicišpán IPA 14°
TYP PIVA: India Pale Ale
ALKOHOL: 6.1%
STUPŇOVITOSŤ: 14°
BALENIE: 0.5l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmené slady plzeňská, mníchovský, melanoidný, chmeľ Cascade, Simcoe +?, kvasnice
TRVANLIVOSŤ DO: 22. 04. 2021
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 9°C

  

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 6

Decentne sladová aróma, na začiatku výraznejšia chmeľová po kôre citrusov (grep) a živici, ale rýchlejšie vyvetráva, ľahká ovocná kyselinka, mierne pocit po ponožkovej vôni, akoby po niektorom britskom chmeli, mierne zemitá aróma, náznaky nastupujúcej oxidácie, sladkasté tóny, mierne dráždivý alkohol.  

2. Farba (1 - 3b.) : 3

Mierne tmavšia jantárová farba tekutiny, číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 3

Vyššia pena špinavobielej popolavo-bielej farby, tvorená drobnejšími bublinkami, trvácna, tvorí na pohári mierne stopy.  
4. Chuť (1 - 20b.) : 12

Ťažšia sladkastá, karamelová kostra s pocitom cukríkovej sladkosti, akoby pomarančové bon-pari, zemité, mierna oxidácia, stopy po kvasinkách.   

5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5

Stredná intenzita chmeľovej horkosti po živici, v závere mierne trávnatá, pocit staršieho chmeľu (spomínaná zatuchlosť, zemitosť). 

6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5

Stredne plné telo, stredne sýtené, dlhší decentný chmeľovo-horkastý chvostík.

7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 4.5

 IPA "českého typu" s dávkou karamelu, ktorý tu nemá čo veľmi pohľadávať, je to mýlka väčšiny SK a hlavne CZ pivovarov, že v dobrej ipe má byť karamel, príkladom je aj u nás populárna a vo veľkom ospevovaná (a tým pádom dobre predajná) Nachmelená opice IPA, ktorú si vzalo za príklad rad slovenských sládkov a prispela k tomu, že takto sa do určitej miery deformoval vkus a pohľad na to, čo to tá IPA má obnášať. Na druhú stranu, iste je dobre pitelná a navyknutý konzument si ju aj žiada, tak prečo nevyhovieť? V štýle s chybami.

HODNOTENIE: 33.5 - 67 - 6.7/10

  

 

NÁZOV: Barónka 16°
TYP PIVA: India Pale Ale
ALKOHOL: 7.3%
STUPŇOVITOSŤ: 16°
BALENIE: 0.5l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmené slady, pšeničné, ovsené a žitné vločky chmele Citra a Mosaic, kvasnice
TRVANLIVOSŤ DO: 12. 04. 2021
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 9°C

  

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 5

Ľahká sladová aróma s prítomnosťou vône karamelu, chmeľová vôňa skôr so zemitými, korenistými tónmi, chýbajú citrusy, ktoré očakávate pri deklarovaní použitia chmeľu Citra, objavuje sa aj maslová aróma strednej intenzity, neprípustné pri ipe, zároveň sa postupne pri oteplení prejavuje aj alkohol.  

2. Farba (1 - 3b.) : 2

Plnšia jantárová farba, číra tekutina, na ipu tmavšia, skôr red/ammber IPA. 

3. Pena (1 - 3b.) : 3

Vysoká až vyššia pena svetlo-béžovej farby, tvorená drobnejšími bublinkami, hustejšia, trvácna, tvorí na pohári mierne stopy.  
4. Chuť (1 - 20b.) : 11

Plnšia sladovo-karamelová, sladkastá lenivá cukríková chuť po bon-pari, oxidačná, mierne pomarančová kôra, ťažké. 

5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5

Drsnejšia pikantná, zemitá chmeľová chuť so stopami po živici, trávnaté tóny, na pokraji astringentu.

6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5

Stredne plné, lenivejšie telo, stredne až nižšie nasýtené, pikantne alkoholový záver. 

7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 4.5

 Nevybalansované s ťažkým telom, pravdepodobne viac nachmelené, resp. použitý nevhodný technologický postup pri chmelení (časy, množstvo, spôsob, či už pri prvom chmelení na horkosť, či pri whirpoole), pitelnosť tým trpí, aj vyšším prejavom alkoholu, hlavne v závere. Nevyrovnané. Ak máte chuť na alkohol a rýchlejšie ukončiť večer, tri asi postačia. 

HODNOTENIE: 28.5 - 57 - 5.7/10

  

 

NÁZOV: Stout 17°
TYP PIVA: Stout
ALKOHOL: 6.7%
STUPŇOVITOSŤ: 17°
BALENIE: 0.5l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmené a pšeničné slady, chmeľ, kvasnice
TRVANLIVOSŤ DO: 25. 03. 2021
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 8°C

  

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 8

 Príjemná kávovinová aróma, pražené slady, mierne cítiť akobz sladšie mlieko, ale aj kakao, teda také kakavko, jemné stopy po chmeli. Celkom fajn.

2. Farba (1 - 3b.) : 3

Tmavohnedá s mahagónovým odleskom, nepriehľadná.
3. Pena (1 - 3b.) : 3

Vyššia pena hnedastej farby tvorená drobnejšími bublinkami, celkom trvácna, tvorí na pohári mierne stopy.  
4. Chuť (1 - 20b.) : 12.5

Pri prvom napití mierne kávovinové po pražených sladoch, ľahšia ovocná kyselinka po tmavom lesnom ovocá, mierne cítiť aj chuť horkej čokolády, v pozadí sa objavuje aj mierna mliečna sladkosť (? laktóza nebola pridaná?).  

5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5

Horkosť po chmeľoch prekrýva skôr horkosť po praženom, pocitovo prepálenom slade, je viac drsnejšia, nevyváženejšia voči telu, preto asi pocitovo intenzívnejšia. Pocit chute popola. 

6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5

Ľahšie, až vodnaté telo, ktoré pri 17° je neočakávané a zároveň spôsobuje spomínanú vyššiu pocitovú horkosť. Vyššie sýtené, šumivé, svieže. Alkohol ukrytý.

7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 5.5

Vcelku dobre piteľný stout, skôr taký dry stout, ale nevybalansovaný, chcelo by to pouvažovať na spevnení tela a trochu nižšom nasýtení, tým by sa do určitej miery aj upravila, zaokrúhlila pocitovo drsnejšia horkosť, možno aj dlhšie zrenie v ležiackom tanku. Momentálne takéto ... 

HODNOTENIE: 37 - 74 - 7.4/10

 

Na koniec som si nechal hodnotenie ejlu v štýle APA, ktorý som ešte nestihol zverejniť, degustoval som ho koncom minulého roka. 

 

 

 

NÁZOV: Kazuár 12°
TYP PIVA: Pale Ale, American Pale Ale
ALKOHOL: 4.9%
STUPŇOVITOSŤ: 12°
BALENIE: 0.5l sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmené a pšeničné slady, chmele Enigma a Galaxy, kvasnice

DÁTUM DEGUSTÁCIE: 28. 12. 2020
TRVANLIVOSŤ DO: 31. 12. 2020
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 8°C

NÁKUP: dar

 

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 6.5

 Mierne ovocné po citrusoch, ale aj s kvetinkovou chmeľovou arómou, v pozadí sa objavuje aróma po kvasinkách, mierne nasládlé, sladové tóny. 

2. Farba (1 - 3b.) : 3

Zlatistá farba tekutiny, číra, skoro iskrivá.
3. Pena (1 - 3b.) : 3

Stredne vysoká až vyššia pena bielej farby, tvorená drobnejšími bublinkami, hustejšia, trvácna, tvorí na pohári mierne stopy.  
4. Chuť (1 - 20b.) : 13

Mierne sladový základ, sladšie citrusy ako mandarínka, pomaranč.  

5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5

Vzššia intenzita chmeľovej horkosti po kvetinkách, kôre citrusov, trávnatá, ktorá v závere prechádza do drsnejšieho charakteru.

6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2

Stredne plné telo, stredne sýtené, hladké, až na záver drsnejší nie najpríjemnejší horkastý chvostík.

7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 4

 Nie zlé, skôr nevybalansované čo sa týka horkosti, pitelnosť stredná, nájde si svojich priaznivcov. Lepší vo vôni a vzhľade, ako v chuti. Iste pri prepracovaní spôsobu chmelenia (možno aj množstva, času) by to mohol byť učesanejší pale ale. 

HODNOTENIE: 33 - 66 - 6.6/10

 

Na záver, je tu jednotný rukopis, skoro všetky vzorky mali v chuti prítomnosť chute karamelu a drsnejšiu horkosť, tá sa sa prejavuje vo väčšiej, alebo menšej miere pri všetkých vzorkách. Príčiny môžu byť rôzne, ale najpravdepodobnejšie sa javí tá, že na chmeľ (akýkoľvek pridaný) veľmi dlho pôsobí teplota, teda od chmeľovaru, cez whirpool a tak sa dostáva do piva viac, ako sa teoreticky vypočíta, alfa horkých kyselín (vyššia, nie len pocitová, resp. vypočítaná horkosť IBU), až tak, že prechádzajú aj nežiadúce trieslovinové horčiny.

Ďalším, spomenutým znakom je používanie viac ako je potrebné rôznych karamelových sladov, hlavne v ejloch v štýle IPA, je to taký sindróm, prepáčte "českých íp", takže česká "škola" v tomto prípade nie je na mieste (nespomínam ležiaky), skôr si to nasmerovať a naštudovať k zdroju tých naj íp. K zistenej oxidácii len toľko, pochádza z nie dokonalého plnenia pív do fliaš, pivovar je skôr orientovaný na podávanie pív vo svojej pivovarskej reštaurácii v čapovanej forme. Tam som, keď som tento pivovar navštívil tento problém nezaznamenal. Na mieste boli pivá o level vyššie.

Celkovo nastúpená cesta je dobrá a tiež celkom chápem teóriu, čo som naučil konzumentov, to pijú... dokonca im to aj chutí,... a neremcajú.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále