Degustácia U Ábela Cikorka 13°
Dnes je 5. novembra a máme sviatok, dokonca medzinárodný :), Deň stoutu. Tak, čo iné si dať?, predsa stout! :), a odkiaľ?, no predsa náš! :).
Zhodou náhod sa mi podarilo objednať štyri stouty, začal som račanskou "kávou" z pivovaru U Ábela Cikorka. Pivovar uvádza, že je varený v štýle dry stout, teda mala by to byť obdoba asi najznámejšieho zástupcu tohto pivného štýlu, írskeho Guinnessu.
PIVOVAR: Pivovar U Ábela (Felix Culpa s. r. o.), Pri vinohradoch 31, Bratislava, SK
NÁZOV: Cikorka 13° - Račansky "Káva"
TYP PIVA: Dry Stout, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 5.6%
STUPŇOVITOSŤ: 13°
BALENIE: 660ml sklenená fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady, upravený chmeľ a kvasninky
DÁTUM SPOTREBY: 20. 02. 2021
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 05. 11. 2020
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 1
TEPLOTA PIVA: 10°C
1. Aróma (1 - 10b.) : 8
Výraznejšia vôňa po praženom nesladovanom jačmeni, kávovine, horkej čokoláde, zjemnené vôňou po smotane. Všetko to do seba celkom dobre zapadá a pôsobí previazane. Ovocné estery nie sú prítomné, zemito-kvetinková vôňa po chmeli je minimálna.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavo mahagónová, až tmavohnedá farba, nepriehľadná.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká pena krémovej farby, tvorená drobnými bublinkami s dobrou retenciou, aj keď nie je veľmi pevná, až po hodnej chvíli sa objavila lysinka, zanechala jemnú stopu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 16
Výraznejšia chuť po opečenom toaste, horko-sladká čokoláda, jemne sa objavuje aj ľahká sladkosť po karamele, slade. V pozadí veľmi jemná kyselinka, drevnatá stopa.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 2.5
Vyššia intenzívna horkosťi z pražených sladov, praženého jačmeňa, drevnaté tóny, veľmi jemne chmeľovo - zemité tóny.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 2.5
Stredne plné telo, očakával som suchší efekt, ale pocitovo bolo mazlavejšie, hladšie, s postupným nárastom horkosti, jemne pikantnej po chmeli. Sýteniie o málo vyššie ako pri dry stoutoch možno očakávať, ale pri tejto "fľaškovej" verzii je to prijateľné (čapované mávajú nižšie nasýtenie z dôvodu tlačenia dusíkom, viď Guinness, ten aj v plechovke má "nitro guličku, inak aj vytvára "lavínový efekt" a stout dostáva taký krémovejší charakter). Záver sa javí ako sladkasto-horký. Jemne vystupuje alkohol.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 6.5
Nie celkom suchý stout, ako by ste očakávali od deklarovaného štýlu, pozor, pozor, veď verzií môže byť viacero (skôr taký "dublinský štýl", ktorý je horkejší), hlavné je, že piteťnosť je dobrá a nie sú tu prítomné technologické chyby (možno ten alkohol na záver a s tým spojená mierna hrejivosť). Slušné.
HODNOTENIE: 41.5 - 83 - 8.3/10