Štvrtok 5.12.2024   oslavuje Oto zajtra pozýva na pivo Mikuláš

6984 podnikov 

Homebrewing - rozhovor s Dávidom Španom

http://www.kamnapivo.sk/webtron/homebrewing-rozhovor-s-davidom-spanom.html

11. jún 2019, 05:55
bobo
Homebrewing - rozhovor s Dávidom Španom

Rozhovory o pive sa mi najlepšie vedú na pive, nemyslím tým tie klasické „pivné reči“, skôr neviazaný rozhovor s ľuďmi, ktorých veľmi dobre poznám z pivovarského prostredia, či už z homebrewingu, remeselných, kočovných pivovarov a mám predstavu, že by ich mala poznať aj ostatná aj „nepivárska“ verejnosť.

  

S jedným takýmto pivným nadšencom, domácim varičom piva, ale aj kočovníkom Davidom Španom sedíme pri pivku a kecáme o čom inom ako o pive, ale aj o tom, čo pre neho pivo znamená. Na začiatok...

 

 

bobo: Ahoj, na akom pivku si pochutnávaš?

Dávid: Ahoj, mám tu Dogmu od Beer division.

 

 

bobo: Máš svoj domáci pivovar, ale aj „kočuješ“, ako si sa vlastne dostal k tejto záľube?

David: Ako konzument piva som citil postupné upadanie kvality velkych pivovarov, tak ma to tahalo za inymi alternatívami v tej dobe to bol košický pivovar Golem ktorý ma zaujal. Malo to taký postupný priebeh, ale zlom nastal keď som bol v USA, kde som navštívil Dogfishead Brewery.

 

 

bobo: Aké boli tvoje začiatky s domácim varením piva?

Dávid: Tažké, keďže som začinal s ležiakom, ktorý skončil chuťovo ako kysla kapusta :). Skúšal som variť z extraktov, ale pre mňa to bolo také "podvádzanie", tak som od toho upustil a snažil sa zlepšovat vo varení zo surovín.

 

 

bobo:  Odkiaľ si čerpal informácie, keď si začal variť pivo?

Dávid: Zo začiatku som sa spoliehal na svoje znalosti (dnes by som povedal žiadne znalosti) ako sa varilo pivo. Bolo to skúšanie, pokus/omyl. Keď som videl, že to nikam nevedie, tak som sa hrabal na internete, knihách a pozeral serial Brewmasters.

 

bobo: Pre väčšinu ľudí názov tvojho pivovaru je viac menej tajuplný...

Dávid: Ruthen je anglický výraz pre Rusína. Kedže mám silné rusínske korene, tak Ruthen Brewery / Pivovar Rusín :).

 

 

bobo: Podľa všetkého pivo máš rád, aké pivá ti chutia a ktoré najradšej varíš?

Dávid: Najradšej mám IPY, belgické triple a ešte klasické lágre. Rád experimentujem takže skušam štýly, ktoré ma zaujali. Velmi rád pridavám do piva suroviny, ktoré si doveziem z ciest po svete, napríklad som si doviezol vodu z Bajkalského jazera a použil, pridal do Russian Imperial Stoutu.

 

bobo: Odkedy varíš, teda doma, kedy si sa rozhodol variť aj kočovne?

Dávid: O domáce varenie som sa zaujímal už pred takými šiestimi, siedmimi rokmi, ale reálne doma varím už päť rokov. V tomto roku sa môj sen posunul ďalej a z Ruthenu je kočovny pivovar kde s pomocou pivovaru Hostinec som navaril Double IPU s názvom Rudi, za tu možnosť som im vdačný.

 

 

bobo: Zúčastnil si sa niekoľkých domovaričských súťaží, dali ti niečo?

Dávid: Áno, ako domovarič som bol hrdý na svoje pivo, pil som ho doma rozdával kamošom. Tak som si povedal, že ho pošlem na svoju prvú sútaž. Biela Vrana, myslím, že to bolo v roku 2016 mi otvorila oči, pretože pivo skončilo posledné s najhoršim hodnotením :). Tak som sa pustil do vylepšovania postupov, varne atď. O rok neskôr som na Bielej Vrane získal dve brondzove šišky a o rok neskôr chýbalo málo na striebornú šišku. Sútaže mi ukazáli, čo mam zlepšit a ako vidím, pomaha to :).

 

 

bobo: Získal si aj nejaké ocenenie? Aký je to pocit? 

Dávid: Z Bielej Vrany mám niekoľko diplomov, ale žiadne pódiové umiestnenie, tak isto aj z Trnavskeho hrncovaru jedno 4. miesto. Vačšinu sa moje pivá pohybovali v hornej desiatke. Tento rok na Hrvatsko homebrew prvenstvu sa zadarilo, získal som prvé miesto v kategorii Lagers, ... ostal som zamrznutý keď si dal na FB vysledky, neveril som tomu :D. Bol to nádherný pocit, keď som si pozrel na stránku sútaže a vidiel napísane 1st David Špan. Je to môj prvý veľky úspech, vidieť ako moje nazbierané skúsenosti a investovaný čas sa premenili na zlatú medailu - 1. miesto! Zároveň ma to viac ženie dopredu,  zlepšovať sa, variť výborné pivá, ktoré chutia, nie len mne, priateľom, ale aj vedia ich oceniť aj degustátori.

 

bobo: Klasická otázka, čo by si poradil začínajúcim domovaričom?

Dávid: Hlavne mať veľa trpezlivosti, vzdelávať sa a vysledky sa postupne dostavia.

 

bobo: Plány do budúcna?

Dávid: Do budúcna by som sa chcel viac "rozkočovať' :), spolupracovať na projektoch s inymi kočivníkmi a pivovarmi, ale čas ukaže čo ďalej.

 

Ďakujem za fajn pokec a prajem Ti veľa dobre uvarenéhých pív, Daj Boh šťastia!

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále