Slovenský ostrovček v Prahe - Koliba Javorník
Jedna z najstarších európskych metropol ponúka veľké množstvo príležitostí na trávenie voľného času. Pre Slovákov žijúcich v Prahe môže byť naopak príjemným osviežením návrat na Slovensko. Nemusia chodiť ďaleko. Na pražskom sídlisku Řepy, v prostredí nepresýtenom zahraničnými turistami nájdu skutočný kúsok domova, Slovenskú Kolibu Javorník.
Snahou majiteľa bola vytvoriť čo najvernejšiu repliku klasickej slovenskej koliby. Myslím, že sa mu to nepodarilo! Nie je to replika, je to originálna slovenská koliba s pekným prostredím, slovenskou obsluhou, slovenskými špecialitami a dokonca slovenským pivom (Tým najlepším, čo doma máme ;-) ).
Problémy spojené so zakladaním podniku a jeho prevádzkou rieši majiteľ, Slovák aj s rodinou za pochodu. Zabezpečiť čerstvé suroviny na prípravu špecialít nie je v Prahe jednoduché, preto si ich privezie priamo zo salaša spod Vysokých Tatier. Slovenský personál je tiež takpovediac privezený priamo zo Slovenska. Počas servírovanie sú čašníci oblečení v krojovaných košeliach. Vyberáte si z jedálneho lístka, ktorý je na jednoduchých drevených lopárikoch, podobne ako nápojový lístok. Priamo pred vašimi očami pripravia grilované špeciality na drevenom uhlí a na želanie dokonca priviažu podbradník. Slovákmi žijúcimi v Prahe mi bola odporučená najmä vynikajúca Kapustnica s bravčovým mäsom a klobásou 39 Kč, bryndzové halušky 89 Kč. Obzvlášť by som upozornil na halušky, ktoré sú so skutočnou bryndzou. Nech je to poučením pre mnohé podniky na Slovensku, ktoré namiesto bryndze používajú rôzne „vtipné“ náhrady, po ktorých už halušky nie je možné označiť prívlastkom bryndzové. Netreba pripomínať, že v jedálnom lístku nájdete celú škálu slovenských jedál pripravených podľa originálnych slovenských receptúr, čím je podnik v Prahe unikátny.
K jedlu samozrejme patrí aj pitie a ani tu sa netreba obávať. Pred jedlom na správne nabudenie žalúdka poslúži Tatranský čaj 40Kč (s ohňom na spôsob maršál Malinowski), slivovica 50 Kč, alebo klasická slovenská borovička 40 Kč. Ak zatúžite po víne, je tiež zo Slovenska. Konkrétne z pivnice ležiacej na malokarpatskej vínnej trase - Villa Víno Rača. V slovenskej kolibe nezabudli ani na pivo a čapuje sa Zlatý Bažant. Verte mi, že aj v ponuke skvelých pražských hostincov a pivovarov padne občas dobre čapované slovenské pivo veľmi vhod.
Zámerom majiteľa pri otváraní Koliby Javorník v lete minulého roku nebolo vytvorenie noblesného podniku, ale osobitého a srdečného prostredia, čo sa mu aj podarilo. Vzhľadom k svojej polohe na západe Prahy sú aj ceny prispôsobené miestnym uzanciám a nemusíte siahať hlboko do vrecka. Ako iste ochotne potvrdí aj marketingový manager podniku Matúš Škorík, práca je pre neho skutočným potešením a nie povinnosťou. Slováci obvykle nepatria k solventným zákazníkom a podstatne jednoduchšie je zarobiť napr. na skupine nemeckých turistov, ktorí sú na cenu menej citliví. Napriek tomu sa tešia práve slovenským návštevníkom. Do budúcnosti plánujú svoje služby rozširovať, o čom sa budeme snažiť informovať. Slovenská koliba Javorník je vynikajúcou prezentáciou slovenskej kultúry v Prahe a verím, že nejeden zahraničný turista po tejto skúsenosti bude na Slovensko zvedavý.