Sobota 20.4.2024   oslavuje Marcel zajtra pozýva na pivo Ervín

6984 podnikov 

Pivo v Chorvátsku 1. (BSP a skúsenosti na Krku)

http://www.kamnapivo.sk/webtron/pivo-v-chorvatsku-1-bsp-a-skusenosti-na-krku.html

1. október 2006, 00:05
Peter Bognár
Pivo v Chorvátsku 1. (BSP a skúsenosti na Krku)

Začiatkom tohto leta som si zaumienil, že ak sa mi naskytne čo i len najmenšia príležitosť, musím si dať niekde na chorvátskom pobreží po ročnej pauze dobre chladeného čapáka. Podarilo sa, aj keď na konci letnej sezóny na prelome (9.-17.) septembra 2006.

 

Tentoraz som sa zameral na degustáciu produkcie domácich pivovarov s dôrazom na čapované pivá, aj keď som sa nevyhol ani flaškovým. Dávno sú časy,keď som na cestu do Chorvátska pribaľoval k batožine zo dva, tri kartóny plechovkového slovenského či českého piva, aby bolo čím zvlažiť vyprahlé hrdlo po celodennom opekaní v rôznych kútoch tejto prekrásnej krajiny. Jednak nejaké poznatky o pivnej scéne som mal, ale pelinkovac, lozu či víno sa nedá vždy piť :) aj keď je výborné.

 

Tak teda od začiatku, veľmi dobre mi padla ponuka last minute jednej košickej cestovnej kancelárie, týždeň na Krku (nie mojej polovičky :) sorry), hotel, polpenzia, letecky tam, autobusom naspäť a to za ,,pouhopouhých,, baťovských 9.990.-Sk, no nezoberiete takúto ponuku?

 

Prvé stretnutie s pivom bolo už na palube lietadla leteckej spoločnosti ČSA krátko po štarte, teda plechovkový Gambrinus, desiatka, dobre padlo ( to pivko:) ) vo výške 7200 m, keď Vám ho ponúkne príjemný steward ČSA J.K., áno ten pán, ktorého zasvätenci pivnej scény poznajú ako Honzu, majiteľa webu www.svetpiva.cz a skritizuje Vám :) slušivé tričká s reklamou anglického pivovaru ,,Pivo je to hrozný, ale maj dobrou reklamu,, :) (pozn. Carling). Inak ho srdečne pozdravujem. Let trval nejakú hodinku a trištvrte, pristáli sme na ostrove Krk (letisko pre mesto Rijeka), ubytovali sme sa v hoteli Dražica*** resp. depadenci Villa Lovorka ***.

 

Počasie na Krku na prelome septembra bolo parádne, prvých päť dní krásne slnečné s teplotami 26-27 st.C (dobre sa degustovali rôzne chorvátske, aj iné pivká na čape:) ), voda akurát, šiesty deň sa zatiahlo (aj oddýchnuť si treba a okrem nitroxu v hĺbke -30 m pod hladinou mora dať si glg lageru PAN nie je od veci :), uf to penilo!, ale recesia na nezabudnutie:) ) a posledný deň nadránom mierne spŕchlo, aspoň ostal čas na doplnenie zbierky chorvátskych pív v miestnej obchodnej sieti.

 

 

Dať si pivo na Krku, či niekde inde v Chorvátsku nie je žiaden problém, v neprebernom množstve bufetov, kaviarničiek, pizzérií, reštaurácií, barov, konob si môžte vybrať čapované, fľaškové domáce aj zahraničné.

Ako prvé pivo na Krku (mestečku) sme si dali čapované Karlovačko.

 

Karlovačko pivo

 Toto pivo sme videli,ale aj pili najčastejšie počas nášho pobytu v mestečku Krk, bolo taktiež najviac propagované. Najčastejšie sme ho pili v reštaurácii, či priľahlom cafe Bazen hotela Dražica*** ( viď. www.kamnapivo.sk/pivodb/pivnanadhronom/14513/ ).

 

 

V prvom rade musím povedať, že načapované malo vždy správnu teplotu (6-9 st.C), bolo čapované do 0,5l sklenených kríglov s uškom, 0,3l, a 0,2l sklenených pohárov, vždy s logom pivovaru. Mne osobne chutilo, je to svetlé 12 st. pivo s príjemnou jemne chmeľovou arómou, pre mňa trochu slabšej plnosti, také pivko počas letných horúčav zvládnete bez problémov aj viac. Otázne či Vaša peňaženka :), cena za polliter 15 HRK, za 0,3l 9 HRK a za 0,2l 7 HRK. Pena načapovaného piva sa vo väčšine prípadov udržala cez tri minúty, nič extra, ale nič hrozné.

 

 

Hodnotenie BSP : chuť 3, aróma 3, pena 2, teplota 5

 

Ožujsko pivo

 Po Karlovačko pive ponajviac narazíte na Krku na Ožujsko pivo, je tak isto dobre zviditeľnené na rôznych pútačoch, reklamách, etc. a hlavne reklamným sloganom ,, Žuja je zakon!,,. Žuja je pomenovanie piva domácimi. My sme ho koštovali v menšom útulnom podničku Tiffany pub ( viď. www.kamnapivo.sk/pivodb/pivnanadhronom/14515/ ) na ulici A.Stepinca v tesnej blízkosti mestského opevnenia.

 

 

Dali sme si nakoniec po tri malé (0,3l á 9 Kuna) čapované pivká Ožujsko. Pivko bolo čapované do sklenených čaší na stopke, bez loga pivovaru, dobre vychladené (7 st.C), malo jasnožltú farbu so slabšou arómou po chmeli, ktorá doznievala mierne horko na konci. Najslabšie to bolo s penou, v každom prípade rýchlo mizla ( pri všetkých šiestich pivkách), škoda, mám radšej ak pri pití pena ostane. Cena bola rovnaká ako u Karlovačko piva. 

 

 

Hodnotenie BSP : chuť 3, aróma 2, pena 1, teplota 5

 

Osiječko pivo

 Tretím chorvátskym pivom bolo Osiječko, to sme si dali na letnej terase reštaurácie hotela BOR** (viď. www.kamnapivo.sk/pivodb/pivnanadhronom/14516/).

 

 

 

Najprv však k obsluhe, skrátka bola strašná. Možno, že pán čašník už bol na konci sezóny, či dňa unavený, ale pokiaľ si nás všimol ubehlo minimálne 10 minút. Okrem nás v podniku sedeli len dve dvojice nemecky hovoriacich dôchodcov, zareagoval až keď som si zobral nápojový lístok z vedľajšieho stola a začal som si z neho opisovať. Teraz k pivu, z ponuky sme si vybrali malé (0,3l 9 HRK) Osiječko, doniesli ho v kríglikoch s logom Lowenbrau (asi ho čapovali počas hlavnej sezóny), bolo to svetlé pivo s mierne sladovou dochuťou, teplota bola OK, teda 8st. C a pena vydržala vcelku dlho, cez 4 minúty, čo u chorvátskych pív je lepšie ako dobre. Pán čašník sa aj pri platení vyfarbil, musel som ho vyrušiť pri debate s kolegami, jeho hodnotím : 0.

Hodnotenie BSP : chuť 2, aróma 2, pena 4, teplota 4

 

Pivo Bavaria

 Toto pivo som si dal pri návrate z centra mestečka Krk v bistre Čuk (viď. www.kamnapivo.sk/pivodb/pivnanadhronom/14517/ )poniže hradieb resp. pri vstupnej bráne nazývanej Vrata slobode.

 

 

Pivo Bavaria nie je originálnym chorvátskym produktom, licenčne ho varí pivovar Bavaria Pivo d.o.o. v meste Záhreb od roku 1997. V bistre som si chcel pôvodne dať čapované Laško, aj slnečníky s jeho reklamou ma nalákali, ale pri mojej bezchybnej objednávke ,,Jedno malo točeno, molim!,, mi výčapník a zároveň zhovorčivý majiteľ podniku oznámil, že Laško nemajú, ale má na čape výborné nefiltrované pivo Bavaria, nepil som ho ešte, tak prečo neskúsiť? Neľutoval som, fakt bolo OK, tradične dobre schladené (5 st.C), malo peknú zlatistú farbu, počas celého pitia držalo penu ! a jemne púšťalo z dna drobulinké bublinky. Chuťovo bolo plné (najviac z degustovaných), bolo cítiť jasne sladovú príchuť s na konci chmeľovým chvostíkom (vypožičaný chvostík od bratov vinárov :) ). Na tomto pivku som si veru pochutnal, doporučujem ho. Tretinka stála 9 HRK. Škoda, že nemali origi poháre.

Hodnotenie BSP : chuť 4, aróma 3, pena 4, teplota 5

 

Pivo StaroČeško

Tak toto pivo ma sklamalo, na čape som ho našiel v centre mestečka, povyše hlavného námestia Vela placa, resp. povyše brány Glavna gradska vrata v malom bufete Ane (viď. www.kamnapivo.sk/pivodb/pivnanadhronom/14519/) a podľa informácií ktoré som o ňom mal som očakával podstatne viac.

 

Okrem teploty (9 st.C), ktorá ešte ušla, sme skonštatovali, že názov nekorešponduje s tekutinou ktorú nám načapovali do plastového pohára. Tekutina bola nevýraznej chute, vodnatá, pena ak pri čapovaní bola, rýchlo zmizla. Najhoršia tekutina akú som v Chorvátsku pil:(. Cena bola najnižšia, za 0,2l 5 HRK, 0,3l 7 HRK a za 0,5l 10 HRK, fakt radšej za tie peniaze kúpte deťom dve kilečká banánov. 

 

 

Hodnotenie BSP : chuť 0, aróma 1, pena 0, teplota 4

 

Pivo PAN

 Jediné chorvátske pivo ktoré som okúsil aj pod hladinou mora v hĺbke 30m, aj keď len glg :(, viac nešlo, vypenilo ako ďas a zmiešané so slanou morskou vodou by asi nechutilo. Tak som si to zopakoval na pláži, fajne som si vychladil fľaštičku v mrazáku na 5st. C. Takto pripravené padlo do môjho vnútra, moje chuťové a pachové senzory zhodnotili toto pivo takto:

 

 

Hodnotenie BSP : chuť 4, aróma 4, pena 2 (iba z plechu, ak by bolo na čape predpokladám lepšie bodovanie), teplota 5 (však si nebudem škodiť :) )

 

Bodovanie : 1 najhoršie, 5 veľmi dobre

Ďalšie poznatky o pivnej scéne v článku BSP a pivo na Krku 2. (skúsenosti s pivom v Chorvátsku)

 

Bonus, recept od majiteľa bistra Čuk na Kuhano pivo:
Potrebno :1/4 l piva,limunov sok, 2 žumanjka, 2 žlice šećera
Naćin pripreme : Pivo prokuhati sa limunovim sokom a žumanjke dobro umutiti sa šećerom, pa sve kuhati na laganoj vatri i stalno miješati dok se počne pjeniti.

 

S pozdravom ,,Živjeli!,, bobo

 

Fotogaléria :

 

 Bazén hotela Dražica

 

 Len pre pivárov Karlovačko

 

Len pre pivárov Žuja

 

 Reklama

 

Rozvoz

 

Časť môjho úlovku

 

 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále