Piatok 19.4.2024   oslavuje Jela zajtra pozýva na pivo Marcel

6984 podnikov 

Rozhovor s Mariánom Verbeníkom, víťazom Bratislavského hrncovaru 2021

http://www.kamnapivo.sk/webtron/rozhovor-s-marianom-verbenikom-vitazom-bratislavskeho-hrncovaru-21.html

25. jún 2021, 17:10
bobo
Rozhovor s Mariánom Verbeníkom, víťazom Bratislavského hrncovaru 2021

Na tento rozhovor som sa tešil, hneď ako sme si s Mariánom Verbeníkom (domovaričský projekt Liqudbrick Brewery) čerstvým držiteľom ocenenia za najlepšie domovaričské pivo - Best of Show na ostatnom Bratislavskom hrncovare, dohodli stretko. Tušil som, že to nebude na tri otázky, aj pre fajn pivká, ktoré sme počas debaty ochutnali, aj pre miesto, ktoré sme si zvolili (Ohnisko) a hlavne preto, že sme sa vlastne nevideli už niečo roka. Usadili sme sa, dali pivko a začali vlastne skôr "hustú" debatu o všeličom možnom. Mierna náhoda chcela, že sa objavil aj Adrik z pivná turistika.sk a to sme už všetci traja išli ako "píly", dávno som si tak dobre nepokecal. Záznam časti našej debaty si môžete prečítať o pár riadkov nižšie. Jeden rozhovor sme už uverejnili, ale to uplynulo veľa času...

 

 

bobo: Čo sa u Teba udialo od času varenia Sezóny v londýnskom pivovare Southwark Brewing?

 

Marián: Prešli 2 roky, narodila sa mi druhá krásna dcéra, prekonal som covid a získal som zopár ďalších ocenení pre moje pivá (Záhreb, Wales, Londýn, Košice). Mám šťastie na manželku, ktorá ma plne podporuje v tomto fantastickom hobby a vždy sa teší, keď získame nejaké ocenenie – sme tím a ona môj najväčší fanúšik, hoci pivo nepije J. Vzhľadom na rodinné a pracovné povinnosti, ktoré sa za tie 2 roky rozbujneli, musel som hľadať možnosti ako zefektívniť moje varenie piva – a to tak, aby neutrpela kvalita piva. Začal som ešte viac variť sour a funky pivá, rôzne crossovery štýlov (hoppy sour, hoppy brett a pod.), experimentujem s baktériami, brettkami a chmeľmi, zberiam bottle dregs najmä zo zahraničných pivovarov, ktoré ma zaujali a používam ich vo svojich pivách.

 

Londýn 2019 - Saison uvarený

 

bobo: Povedz nám niečo o Tvojom víťaznom pive z Bratislavského hrncovaru 2021

 

Marián: Jedná sa o baltic porter, ktorý bol varený cca v 07/2019 a zrel na kusoch z dubového sudu, v ktorom pred tým zrela whisky. Toto isté pivo koncom roka 2019 získalo tiež 1. miesto v Londýne na Homebrewcon, ktorý sa konal v Beavertown brewery. Whisky a oak charakter bol už teraz minimálny a po konzultácii s organizátorom Hrncovaru som sa rozhodol pivo prihlásiť. Pivo vychádza z receptu baltic portra z roku 2017, ktorý získal 1. miesto v Záhrebe a 2. miesto na Bielej Vrane v roku 2018. V recepte som urobil len mierne úpravy.

 

Záhreb 2018 - radosť z víťazstva za baltic porter 

 

bobo: Viem o Tebe, že si fanúšikom ejlov v štýle farmhouse, spontánne fermentovaných pív, mix fermentation, brett...

 

Marián: To vieš dobre, áno, rád ich pijem a rád ich tiež varím. Avšak som veľmi vyberavý, nevarím a nepijem kettle soury, mám rád long aged mixed ferm pivá, okrem tradičných belgických spontánne kvasených, najmä moderné z amerických pivovarov, mám rád brett saisony, 100% brett pivá. Tieto pivá sú ako chameleóny, každý týždeň môžu byť iné, vyvíjajú sa v čase, od krásnych aróm tropického ovocia a jemnej kyslosti, po intenzívnu kyslosť a funk. Tieto pivá dávajú veľkú voľnosť kreativite, blendovaniu, použitu ďalších surovín, nekonečné možnosti. Avšak vyžadujú si trpezlivosť. A hoci ja som vo všeobecnosti netrpezlivý človek, sour a funky pivá sú krásne v tom, že mi dávajú určitú voľnosť v čase, môžem lepšie plánovať v dlhšom časovom horizonte, s ohľadom na rodinu a ďalšie moje voľnočasové aktivity.

 

bobo: Kam smerujú tvoje predstavy do budúcnosti ohľadom varenia piva?

 

Marián: Tak ako mi to rodinné a pracovné povinnosti dovolia, viac sa venovať long aged mixed ferm sour pivám a wild ejlom, rád by som si „pochytal“ nejaké lokálne slovenské kvasinky a baktérie, len som si ešte nenašiel nejakú peknú lokalitu, kde by som to skúsil. A vyhrať ešte nejaké súťaže – vyhrávať ma neprestane baviť asi nikdy.Veľmi rád by som tiež poslal svoje pivá do USA na AHA National homebrew competition – uvidíme ako sa to podarí a kedy. A pomedzi to navariť aj nejaké stouty a portre, ktoré majú radi moji blízki a rodina.

 

bobo: Čo Ťa na domácim varení piva najviac baví?

 

Marián: Tá kreativita. To, že pivo chutí mojim blízkym – najmä portre a stouty, funky a sour pivá su skôr pre mňa. A tie ocenenia zo súťaží sú tiež fajn. 

 

bobo: Ak by prišlo pozvanie od renomovaného remeselného pivovaru na varenie víťazného portru (prípadne iného piva), váhal by si?, čo by musel pivovar splniť?

 

Marián: Musel by byť naozaj renomovaný. Musel by byť na rovnakej vlnovej dĺžke a musel by pristupovať ku kvalite piva tak nekompromisne ako ja. A v neposlednom rade, musel by som mať rád ich pivá.

 

bobo: Ktorý pivovar, alebo pivo Ťa v ostatnej dobe oslovilo?

 

Marián:  Pred týždňom The Lost Abbey – Ghost in the Forrest. Krásne vybalansovaný spontánne kvasený ejl, s jemnou ale komplexnou kyslosťou, stopy po bielom víne, jemnom citrusovom ovocí, neutrálnom sude, light funk. Kvasinky a baktérie z tohto piva sa už množia u mňa doma a budú použité v ďalšom pive.

 

Šumna vrana 2019 - na jeho hodnotenie sa môžete spoľahnúť

 

bobo: Kde sa inšpiruješ?

 

Marián: Čítam výhradne americké zdroje – v začiatkoch to bol najmä byo.com, knihy od john palmer, gordon strong, jamil zainesheff, aktuálne už sourbeerblog.com, mad fermentationist blog, kniha American Sour beers je skvelý zdroj informácií, počúvam podcast s názvom Sour Hour, a inšpirujem sa americkými top pivovarmi (lost abbey, rare barrel, bruery, anchorage, almanac, jester king atď...)


bobo: Nejaký odkaz začínajúcim, možno aj ostrieľaným domovaričom piva?

 

Marián: Závisí od ich cieľov, čo varením vlastného piva chcú. Za mňa osobne: neustále hľadajte zlepšenia, zdieľajte svoje vedomosti s inými, buďte k sebe kritickí a porovnávajte sa len s najlepšími. A bavte sa. 

 

bobo: Dnes sme ochutnali štyri pivá, čo na ne povieš?

 

Marián:  APA od Pivečka a ležiak od Buchwaldu boli fajn, soury od Brewdoga boli okej, na môj vkus kyslejšie. Dobre dopĺňali tento rozhovor.

 

Ďakujem Ti za rozhovor a na záver asi len toľko, že GRATULÁCIA a nech Ti to aj naďalej tak, alebo ešte lepšie varí!

 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále