Piatok 22.11.2019   oslavuje Cecília zajtra pozýva na pivo Klement

6966 podnikov 

Varenie Hoppy Rye Saisonu Sezóna v Londýne

http://www.kamnapivo.sk/webtron/varenie-hoppy-rye-saisonu-sezona-v-londyne.html

16. august 2019, 11:00
bobo
Varenie Hoppy Rye Saisonu Sezóna v Londýne

Slovenský homebrewing sa už pevne usadil na medzinárodných domovaričských súťažiach doma, ale aj v zahraničí a získava už po niekoľko rokov rešpekt. Tento rok, by som konštatoval, že došlo k historickému prelomu, zajtra v piatok (15. augusta) bude v Londýne uvedené do predaja pivo uvarené podľa receptúry slovenského domovariča piva Mariána Verbeníka Sezóna, tentoraz v štýle Hoppy Rye Saison uvarené v pivovare Southwark Brewing.

 

 

Autor etikety: Martin Fek - Martin Fek designer

 

Tak len v skratke čo tomu predchádzalo. Marián je už skúseným domovaričom piva, aj keď varí len niečo vyše dvoch a pol roka, prihlásil svoje pivo na londýnsku súťaž LAB OPEN 2019, ktorú organizuje domovaričské zoskupenie London Amateur Brewers. Súťaž a vyhlasovanie výsledkov sa konalo v známom pivovare Fourpure Brewing Co. 19. mája tohto roku.

 

Pri oznamovaní výsledkov došlo medzi zúčastnenými k obrovskému prekvapeniu, keď sa vyhlásilo ocenenie Best of Show (najlepšie pivo vyhodnotené z víťazov kategórií) a zaznelo Mariánovo meno a krajina (sledujte na videu 22:40 a 38:20 minútu! ), okolie bolo doslova šokované, to nikto nečakal a už vôbec ani Marián. Jeho Bret Beer Sezona (základný pivný štýl saison "obohatený" o brett kvasinky) vyhralo nie len svoju kategóriu, ale aj celkovo súťaž.

 

Okrem vecných cien víťaz mal možnosť uvariť pivo v niektorom miestnom pivovare, nakoľko podmienky, ktoré sa vyžadovali pre varenie, niektoré pivovary ich nevedeli zabezpečiť, ale organizátor LAB našiel spriaznenú "dušu" a po dohode s ústretovým majiteľom Petrom Jacksonom pivovar Southwark Brewing umožnil uskutočniť túto veľkú príležitosť, ktorá pre slovenský homebrewing, ale aj Mariána veľa znamená. Po odkomunikovaní všetkých potrebných informácií, stanovení termínu aj s podmienkami som sa pridal k Mariánovi, veď taký historický moment si nemôžem nechať újsť. Vrelá vďaka patrí organizátorom z LAB a taktiež všetkým ľuďom, ktorí sa o to zaslúžili.

 

 

Tak sme vo štvrtok 25. júla po posilnení (ako inak ako dobrou whisky) odleteli do Londýna. Počas troch dní sme mali okrem varenia piva v pláne navštíviť čo najviac miestnych pivovarov, či pivných pubov, hlavne v okolí známej beer mile - "Bermondsey beer mile" (naše poznatky dám postupne).

 

Deň B, alebo Brew Day

V piatok 26. júla presne podľa dohody o 08:15 miestneho času ( :) ) sme boli s Mariánom nastúpení pred pivovarom Southwark Brewing, počasie typicky londýnske/britské, od skorého ráno sa striedalo mrholenie s dažďom, ale myslím, že nám to najmenej prekážalo. Vychutnávali sme si ten moment, že ideme variť v profi pivovare a Marián o to viac, že bude variť pivo podľa svojho receptu a to nie len v neznámom pivovare (pivovar získal v ostatnom období zopár ocenení). 

 

 

 Hneď sa nás ujal hlavný brewer Francesco Biscaglia, po úvodných upresneniach, čo a ako sa bude robiť, nelenil a nechal nás vyčistiť whirpool od chmeľu, ktorý v predchádzajúci deň nestihli odpratať (v pivovare sa varí led do takej štvrtej po poludní, potom sa otvára pre verejnosť taproom s ich pivami a to musí byť priestor uprataný a pripravený, bez diskusie :) ). 

 

 

 

Ešte sa upresnili detaily a pod dohľadom Francesca sa začal uskutočňovať Mariánov sen na dvojnádobovej varni technicky zaraditeľnej k systému RIMS (Recirculating Infusion Mash System) s jednokrokovou infúziou pri cca 68°C, kapacita varne 1500 litrov.  Zaujímavosťou bolo, že v pivovare si sami nešrotujú slad, ale podľa potrieb im ho dováža miestna firma, ktorá sa na to špecializuje (zistil som, že je to celkom obvyklé v menších londýnskych pivovaroch).

 

 

 

 

Marián spolu s Francescom museli pôvodnú receptúru mierne upraviť (nedostupnosť niektorých surovín), ale ako sa ukázalo výsledok bol nadmieru pozitívny ... ja som zatiaľ makal ako mukel :).

 

Mierne "problémy" nastali pri scedzovaní, vyšší podiel ražného sladu robil menšie problémy (bežne sa v tomto pivovare v takom objeme nepoužívajú), aj keď to trvalo dlhšie, predsa nakoniec sladina bola ako "oči".

 

 

 

Všetky použité chmele boli hlavičkové (Columbus, Amarillo, Citra, Centenial a Equanok), technológia pivovaru neumožňuje použiť chmele vo forme lisovaných peliet.

 

Ďalšou "pikoškou" bolo aplikovanie kvasiniek Belle Saison, žiadna hydrácia, štartér,... priamo do zachladenej mladiny vo fermentačnom tanku.

 

FG 1.049

 

 

Skončili sme, je približne niečo po štvrtej po poludní, 1500 litrov je vo fermentačnom tanku,... tak o tri týždne bude tento úžasný saison na výčape (KEGy, aj CASK), najprv v pivovarskom tap roome, ale aj v niektorých londýnskych puboch,... možno aj nejaký ten sud aj na Slovensku ... 

 

 

Neskutočnou výhodou varenia piva bolo aj to, že sme si mohli podľa chuti sami čapovať pivá, či už z klasického KEGu, či pre nás zábavnejšie tradičnou pákovou pumpou (CASK), postupne sme dali všetko z ich portfólia, najviac nám "sadli" Wish You Were Here (kasické, priamočiare pale ale s 4% alk.) z novej edície Big Bear a z CASKu Mayflower Session IPA (4.2% alk.), tie sme aj zopár krát "otočili". Ostatné boli taktiež veľmi dobre piteľné a bez výrobných chýb.

 

Povinné foto :), bobo (WBM), Francesco Biscaglia (SBC), Marián (Liquidbrick) a Peter Jackson (SBC
 

 

Moja práca :)

 

P. S. : Tak v piatok o 17.00 sa zavŕši spolupráca pivovaru s domovaričom Mariánom Verbeníkom, víťazom súťaže London Amateur Brewers Open Championship 2019, Marián bude pri tom!.

 

P. S. 2: aktualizácia 16. 08. 2019 11:17

Historicky prvé varenie piva slovenským domovaričom vo Veľkej Británii, absolútnym víťazom tohtoročnej súťaže LAB Open 2019 v Londýne. Marián Verbeník aka Liquidbrick brewery a jeho Brett Beer Sezona.

Na výčape v Londýne dnes o 17.00 hodine!

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále