Piatok 15.12.2017   oslavuje Ivica zajtra pozýva na pivo Albína

6893 podnikov 

Tvoj pivný sprievodca Slovenskom

Nakladaný syr Feta s tzatziki

http://www.kamnapivo.sk/webtron/Nakladany-szr-feta-s-tzatziki.html

21. júl 2006, 09:00
bobo
Nakladaný syr Feta s tzatziki

Receptov na rôzne chuťovky k pivu som vyskúšal už neúrekom,takže občas zaexperimentujem, v poslednej dobe stabilné miesto v rebríčku chuťoviek na pivných posedeniach má aj syr Feta naložený v olivovom oleji s korením tzatziki.

Chutí k pivu s tmavým chlebom, ale aj k suchému vínu, hlavne ak k nemu podávam mierne opečené biele bagety potreté cesnakovým olejom.

 

Na prípravu dvoch porcií potrebujeme:

 

- syr Feta cca 200g, kravský, či ovčí, alebo iný syr balkánskeho typu

- olivový olej, môžeme ho riediť so slnečnicovým v pomere 1:1 

- korenie tzatziki, buď hotové, alebo pripravené (sušený, čerstvý kôpor, granulovaný cesnak,  sušená citrónova kôra, mleté biele korenie)

- korenie štyroch farieb (asi 10 -15 zrniečok)

- cesnak 4 strúčiky

-bobkový list, tak vo veľkosti koruny 

 

 

 

Postup prípravy:

 

Syr narežeme na kocky o hrane cca 1,5 až 2cm. Do oleja pridáme asi polovicu pripravených korenín a mierne ho zahrejeme, nesmieme ho priviesť do varu a necháme ho vychladiť.

Na dno sklenenej nádoby nasypeme zmes korenín v primeranom množstve, navrstvíme nakrájaný syr, toto striedame a občas pridáme aj na plátky narezaný cesnak. Ak flaša plná,zalejeme prpraveným olejom, uzatvoríme a necháme zrieť približne 3 - 4 dni v suchej tmavej miestnosti pri izbovej teplote, najlepšie v špajzi.

 

 

Ak ho neskonzumujete hneď, čo sa stáva málokedy, uskladnite ho v chladničke, tak vydrží veľmi dlhú dobu. Osobne mi chutí dobre odležaný, tak dvojtýždňový.

 

 

Servírujeme ho s čerstvo nakrájanou cibuľou, najlepšie bielou šalotkou, ale aj červená cibuľa nie je zlá, vyzerá to jednak esteticky a samozrejme aj lepšie chutí. Na dozdobenie používam nahrubo zomleté korenie štyroch farieb s plátkami paradajky, či feferónky, prípadne výhonky čerstvej pažitky.

 

Rada: ak Vám predsa zopár kúskov naloženej fety ostane,popučte ju s čerstvou, pridajte primerane použitý olej aj s koreninami a máte fajnotu, natrite to na opečenú bielu bagetu.

 

Dobrú chuť Vám praje bobo

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále