Streda 11.12.2024   oslavuje Hilda zajtra pozýva na pivo Otília

6984 podnikov 

Neľahká cesta za lahodným zlatistým mokom

http://www.kamnapivo.sk/webtron/Nelahka-cesta-za-lahodnym-zlatistym-mokom.html

8. december 2008, 12:40
Michal Wagner
Neľahká cesta za lahodným zlatistým mokom

Vo veľkej časti sveta si ľudia spájajú pivo s krásnou zlatistou farbou. Dlhé storočia však boli pivá zakalené alebo tmavé a nie vždy chutili práve najlepšie. Všetky zlaté pivá vďačia za svoju farbu jednému jedinému pivovaru, pivovaru v Plzni, z ktorého pochádza prvé priezračné, zlaté pivo – Pilsner Urquell. Za jeho zrodom stál výnimočný sládok Josef Groll, ktorý 5. októbra 1842 skombinoval bavorský spôsob spodného kvasenia s unikátnymi miestnymi ingredienciami – svetlým sladom, mäkkou vodou a žateckým chmeľom, ktorý je považovaný za najlepší na svete.

Anglické slovo „beer“ (pivo) pochádza z latiského „bibere“, čo v preklade znamená „piť“. Už pred 6000 rokmi varili pivo starovekí Sumeri a toto umenie odvzdali aj svojim nasledovníkom, starým Babylončanom. Toto pivo sa však len veľmi málo podobalo lahodnému zlatistému nápoju s bielou penou, ktorý si pod pojmom pivo predstavíme dnes. Babylončania v snahe vylepšiť chuť piva do neho pridávali ďatle alebo iné aromatické plody. Svoje pivo začali vyvážať aj do starovekého Egypta. Keďže babylónske pivo bolo nekvalitné, so zvyškami plodín a horkými hrudkami, Egypťania vymysleli kuriózne pitie piva cez slamku. Pivo sa v Egypte stalo národným nápojom a kľúčovou súčasťou základného jedálnička privilegovaných i nevoľníkov. V starovekých krajinách bývali majstrami pivovarníkmi zvyčajne ženy, v Babylone boli ženy pivovarníčky aj kňažkami.


Cesta od mútneho „piva“ k chutnému zlatistému moku bola nesmierne dlhá a zložitá. Konzumenti piva boli postupne stále náročnejší na jeho kvalitu. Starí Babylončania mali napríklad vo zvyku prísne trestať pivovarníkov, ktorí varili nekvalitné pivo a to až tak, že ich na výstrahu ostatným utopili v ich vlastnom produkte. Jedným z naivných až absurdných príkladov „testov kvality“ v minulosti bolo obliatie lavice vlastným pivom, následné posadenie sa do vzniknutej mláčky, po chvíľke pivovarník – tester vstal a ak sa lavica aspoň na chvíľku prilepila o kožené nohavice, pivo sa považovalo za kvalitné. V neskorších dobách sa ako trest za predaj nekvalitného piva používalo nariadenie verejného vyliatia nekvalitného nápoja postihnutého pivovarníka priamo na námestí. Presne takáto situácia nastala v roku 1838 v Plzni, kde sa nahnevaní obyvatelia rozhodli na protest proti nekvalitnému pivu vyliať celých 36 sudov mútnej tekutiny. Toto bol prvý krok k zmene, ktorá neskôr ovplyvnila celý pivovarnícky priemysel a vysoko nastavila latku pre všetky ležiaky, ktoré ešte len mali vzniknúť. Pivovarníci v Plzni spojili svoje sily s cieľom nájsť spôsob, ako vyrábať pivo, ktoré by malo omnoho konzistentnejšiu substanciu a rozhodli sa vybudovať najlepší pivovar na svete. Túto úlohu zverili do rúk mladého architekta Martina Stelzera.

Stelzer precestoval mnohé krajiny, aby spoznal tie najlepšie diela pivovarníckej architektúry a do Plzne sa vrátil s plánmi na vybudovanie najmodernejšieho pivovaru. Vybral si lokalitu na brehoch miestnej rieky Radbuza, ktorá mu poskytovala množstvo prirodzených výhod. Kľúčové na jeho cestách po Bavorsku bolo zoznámenie sa s majstrom pivovarníkom, ktorý mal navždy zmeniť spôsob varenia piva - výnimočným sládkom, Josefom Grollom. Po stáročia vyrábali Bavori svoje pivo pomocou kvasníc, ktoré kvasili na povrchu. Jedným z najväčších problémov bolo obrovské zníženie kvality piva, ktoré sa varilo za horúcich dní. Napríklad v roku 1553 bolo varenie piva počas leta postavené mimo zákon a pracovníci pivovaru zostali 5 mesiacov bez práce. Pri hľadaní riešenia týchto problémov začalo používanie naspodku kvasiacich kvasníc nahrádzať pôvodné kvasenie navrchu, čím sa kvalita piva zlepšila. 5. októbra 1842 Josef Groll skombinoval v Plzni bavorský proces kvasenia odspodu s najlepšími miestnymi ingredienciami: špeciálnym typom dvojradového jačmeňa s jemnou šupkou a lokálne pestovaným žateckým chmeľom, ktorý bol považovaný za najlepší na svete. Tieto ingrediencie skombinoval s miestnou mäkkou vodou v nedávno dokončenom mestskom pivovare a vytvoril nové pivo, ktoré bolo číre s chuťou tak konzistentnou, ako nikdy predtým. Bolo to prvé zlatisté pivo – Pilsner Urquell.

Príchod plzenského zlatého moku navždy zmenil spôsob, akým ľudia na celom svete vnímali pivo. Zlatá revolúcia pod taktovkou ľudí z Plzne odštartovala zlatú éru piva, ktorá trvá až dodnes. Pilsner Urquell v preklade znamená „Pilsner z originálneho zdroja“. Pilsner ako druh piva je vo svete synonymom pre svetlý ležiak, ale pre Čechov zostáva pivom z Plzne, hlavného mesta pív. Pilsner Urquell je medzinárodne známy pre svoju jedinečnú chuť a špičkovú kvalitu. Svojej výnimočnej charakteristike vďačí originálnemu výrobnému procesu, jedinečným ingredienciám a skúsenostiam celých generácií pivovarníkov. Presná receptúra na Pilsner Urquell zostáva tajomstvom, prísne stráženým nasledovníkmi pivovarských majstrov, ktorí sa jej držia dodnes.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále