Degustácia Jarošovský Šohaj a Joža
Pôvodný Jarošovský pivovar bol založený v roku 1688, jeho história bola turbulentná a v roku 1997 ukončil svoju výrobu. Od februára 2016 pod označením Jarošovský pivovar (zal. 2015) spustil výrobu minipivovar, cca 600 metrov od pôvodného. Varí rôzne pivné štýly, ale aj pivá podľa pôvodných receptúr.
PIVOVAR: Jarošovský pivovar, Jarošov, Pivovarská 303, Uherské Hradiště, ČR
BALENIE: 1l PET fľaša
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 25. 03. 2022
NÁZOV: Jarošovský Šohaj 14°
TYP PIVA: svetlý ležiak, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 9.0%
STUPŇOVITOSŤ: 14.3°
IBU: 26
EBC: 11
BALENIE: 1l PET fľaša
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady svetlý a mníchovský, 4 druhy chmeľu, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 23. 04. 2022
TEPLOTA PIVA: 8°C
NÁKUP: Kaufland Zlín, ČR
1. Aróma (1 - 10b.) : 3.5
Závan karamelu ktorý prekrýva aróma nahnilého červeného jablka, aróma po saponáte, nasládlé - oxidačná aróma po kartóne, náznaky po kove.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Jantárová, jemne zahmlená tekutina.
3. Pena (1 - 3b.) : 2
Stredne vysoký pena svetlobéžovej farby, stredne hustá, so strednou trvácnosťou.
4. Chuť (1 - 20b.) : 7
Sladkastá sladová chuť, oxidácia, stopy po chuti červeného jablka.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5
Chmeľová nižšej intenzity, trávnatá, postupne na záver drsnejšia.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1
Pocitovo stredne plné telo, nižšie nasýtené, zároveň mazlavé, záver trávnato horký. Prázdne, ostáva len horkosť.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 3
V tomto prípade je pitelnosť obtiažna. Ležiak s množstvom senzorických chýb, okrem zjavnej oxidácie problém spôsobuje bakteriálna infekcia, ale na výsledku sa podpísalo aj zlé skladovanie.
HODNOTENIE: 21 - 42 - 4.2/10
NÁZOV: Jarošovský Joža 13°
TYP PIVA: Polotmavý ležiak, nefilter, nepaster
ALKOHOL: 5.6%
STUPŇOVITOSŤ: 13.5°
IBU: 20
EBC: 26
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady plzeňský, karamelový a mnichovský, chmeľ, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 24. 04. 2022
TEPLOTA PIVA: 8°C
NÁKUP: Kaufland, Zlín, ČR
1. Aróma (1 - 10b.) : 5
Sladkastá aróma po karamele, ktorá je dominantná, mierna prítomnosť diacetylu, cez zatuchlú arómu sa prediera chmeľovo-kvetinková stopa a celkom zjavne aj ovocné estery (červené jablko, čerešňa), mierna oxidácia.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Gaštanovo-hnedá farba tekutiny, číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 2
Stredne vysoká pena bielej farby, stredne hustá, ale rýchlejšie opadla, zanechala miernu mapu.
4. Chuť (1 - 20b.) : 9
Nasládké po pripálenom karamele, medová oxidačná chuť, pivničná zatuchlina, chuť starého zoxidovaného chmeľu.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1.5
Chmeľová nižšej intenzity, korenisto-kvetinková, po oxidovanom chmeli.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5
Stredne plné telo, mierne mazlavé, sýtenie viac ako strednej intenzity, záver mierne sladkastý, zatuchlina.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 4
Ulepené, ťažkopádne, nasládle pitie, pitelnosť v tomto stave obmedzená, vypiť by sa dalo, ak by vám neprekážali popísané senzorické chyby. Pivo za zenitom.
HODNOTENIE: 26 - 52 - 5.2/10