Utorok 16.4.2024   oslavuje Dana, Danica zajtra pozýva na pivo Rudolf

6984 podnikov 

Degustácia pív z malých SK pivovarov - Jajnekem

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-piv-z-malych-sk-pivovarov.html

27. máj 2022, 20:00
bobo + adrik + pani Dé
Degustácia pív z malých SK pivovarov - Jajnekem

Ďalšie pivo, resp. pivá ktoré som kúpil v obchodnej sieti, v košickom K, sú na prekvapenie pivá z pre mňa veľmi rozporuplného pivovaru Jajnekem. Skúšal som ich už viac krát a zatiaľ som nemal šťastie aby nemali viacero závažných senzorických chýb a dali sa vypiť, nieto, či boli v deklarovanom štýle. Tak som vzal do košíka tri ponúkané, niečo sme už s Adrianom (pivna-turistika.sk) skúšali, niečo nie.

 

 

Minuloročná degustácia dopadla "nemdobre", vlastne ani tohtoročná zo začiatku apríla. No tak bez predsudkov sme sa pustili do degustácie Jajnekem ležiak svetlý 11°, Antyvyrus 12°Gemerská Panika 13°.

 

 

 

PIVOVAR: Jajnekem s. r. o., Kollárova 15, 982 01 Tornaľa, pivovar Jajnekem Brewery v Gemerská Panica 256, 980 46 Gemerská Panica, Slovensko 

BALENIE: 500ml sklo fľaša hnedej farby

DÁTUM DEGUSTÁCIE: 22. 05. 2022

TEPLOTA PÍV: 8°C

 

 

 

NÁZOV: Jajnekem svetlý ležiak 11°
TYP PIVA:   nepaster, nefilter 

STUPŇOVITOSŤ / EPM: 11°
ALKOHOL: 4.5%
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady, chmeľ, pivovarské kvasinky 

DÁTUM SPOTREBY: 07. 07. 2022

CENA: 2.69€

 

 

Toto bolo rýchle, už tušíte na začiatok čo sa asi dialo, tak expresne, v aróme výrazne po kanalizačných splaškoch (0722), jednoducho rozvinutá bakteriálna infekcia, pre Špagetovú príšeru, prečo?!, fakt máme toto za trest?, keby to nestačilo, acetaldehyd a pivničná zatuchlina. V chuti obdobné zistenia, acetaldehyd, korok, plesnivá pachuť, naviac oxidácia, nasládlé, fakt to sa nedá pokračovať, nepiteľné, priam zdraviu škodlivé. Najpravdepodobnejšia príčina je v bakteriálnej kontaminácii kvasiniek (Zymononas, Pescinatus, resp. Megasphaera) a autolýza kvasinie. Takže "13".   

 

Poznámka, nedalo mi a pozrel som si hodnotenia na rb a čo sa nedozviem, cit. na rb: "11° Pivo varené z troch druhov sladu - plzenského sladu, mníchovského sladu a karamelového sladu. V kombinácii s tromi druhmi českého chmeľu, na ktorom sa nešetrilo, aby bolo pivo správne trpké. Najprv cítiť plnosť piva. Do popredia sa dostáva sladová chuť s jemnými orieškovými a karamelovými tónmi. Horkosť je silná, ale nie rušivá a postupne klesá. Pena má našľahanú konzistenciu, je hustá a pomaly opadáva, čo je zárukou prvotriednej kvality piva. Napriek nízkej stupňovitosti je toto pivo ostré a málokto zostane len pri jednom.", k tomuto textu len toľko, kto to tvrdí, nech príde dopiť túto fľašu. No a recenzenti v minulom roku nali šťastie, ktoré mi sme nemali.

   

 

NÁZOV: Jajnekem Antyvyrus 12°
TYP PIVA: American Pale Ale, nepaster, nefilter 

STUPŇOVITOSŤ: 12°
ALKOHOL: 5.0%
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady, chmeľ, pivovarské kvasinky 

DÁTUM SPOTREBY: 07. 07. 2022

CENA: 2.49€

 

 

 

S obavami otvárame ďalšiu fľašu, bác a dostali sme pecku do nosa aj druhý krát, nie, to snáď sme (som)? takí smoliari?, drsná, zemitá, drevnatá aróma, sladkasto-medová aróma prezrádzajúca pokročilú oxidáciu, závan pivničnej zatuchliny, v skratke to isté v chuti, to už skúšame veľmi opatrne, chceme dnes ešte pokračovať pri stole a nie pri mise, bakteriálka v počiatočnej fáze, chmeľ?, kdeže, ak, tak zoxidovaný, zle uskladnený, resp. prekrytý všetkým, čo bolo spomenuté, nepiteľné, tak znovu "13", fakt to je výkon a ešte si neodpustím znovu citát popisu tohto nápoja (?) na rb:

" Pivo 12° American Pale Ale varené z troch druhov sladu a štyroch druhov amerického chmeľu, ktoré zaručujú úžasné spektrum chutí a vôní. Je to pivo pre ľudí, ktorí majú radi vrchne kvasené pivá s vyššou úrovňou chmeľu. Keďže je chmeľ baktericídny a dôležitý aj pri ničení vírusov, rozhodli sme sa ním v dnešnej dobe nešetriť a prispieť tak k upevneniu vášho zdravia. Či už ste očkovaní alebo nie, chráňte svoje zdravie za každých okolností, aj keď si s priateľmi vychutnáte pohár piva." To fakt?, ani náznakovo nič z toho! a už vôbec nie APA.

 

 

 

NÁZOV: Jajnekem Gemerská panika
TYP PIVA: Red IPA , nepaster, nefilter

STUPŇOVITOSŤ: 13°
ALKOHOL: 5.5%
ZLOŽENIE: voda, jačmenné slady, ovsené vločky, chmeľ, pivovarské kvasinky 

DÁTUM SPOTREBY: 01. 07. 2022

CENA: 2.49€

 

 

Uznajte, alebo nie, fakt sa nám už nechcelo chytať Satana za rohy, prečo Satana, veď to musel byť on, kto nám toto posunul, zatiaľ prehrávame 0:2 (finančne 5.18€ : 2x13), OK, už horšie to nebude, s tým vedomým otváram tretiu fľašu, vraj Gemerská panika. Prvý pokrok, neidentifikovaná priama intenzívna infekcia ako pri vyššie zmienených vzorkách, ale aj kombinácia arómy zeleného a červeného jablka (0132 - problém s kvasinkami počas fermentácie), korenistá štipľavosť akoby po škorici (0111 - staré pivo, zmutované kvasinky) a náznaky po zatuchline. Farba tmavšia jantárová, skoro medeného otieňa, veľmi mierne zahmlená, pena vyššia, biela, trvácna. V chuti (to sme sa odvážili) nasládlé po veľmi prezretom ovocí, červenom jablku, štipľavé tóny, mierna zatuchlina, najskôr z oxidovaného, resp. nevhodne uskladneného chmeľu a probémom s kvasinkami. Chmeľová horkosť strednej intenzity, drevnatá, nevhodná. Telo ľahšie, sýtenie stredné, mierne mazľavé, v závere prevláda pikantnejšia korenitosť a mierne aj vyšší alkohol (0910 - riedidlo problém s kvasinkami v zlej kondícii, zmutované), chuť po padankách. V prvom rade mimo štýl s množstvom technologických chýb, nepiteľné, ale body prisúdime len preto, že bolo najlepšie z dnešnej trojice (3, 2.5, 3, 4, 0.5, 0.5, 1) 14.5 - 29 - 2.9/10.    

 

Ak by táto tekutina mala byť Red IPA (okrem kardinálnych chýb), tak by sa mala približovať k tomuto popisu. Použitie ovsených vločiek v deklarovanom pivnom štýle je neobvyklé, aj keď s ohľadom na výsledok tejto tekutiny je to nepodstatné.  

 

Pozn. : ako hodnotíme pivá: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

 

Čo na záver?, veľmi veľké sklamanie. Po prvých nepriaznivých recenziách ma sládek ubezpečoval, že dôjde k náprave, pozýval ma do pivovaru (ono pred ofi spustením som tam už bol) ako všetko je, bude OK a mal som dojem, že to myslí úprimne,... od toho času sa viac neudialo. Ako ďalej?, tak len odporúčam prekopať receptúry, nešetriť na surovinách, venovať sa bezchybnej kondícii kvasiniek a ich vhodných kmeňov na daný pivný štýl, používať správne postupy pri chmelení, čerstvosť, množstvo chmeľu, ... a sanitácia, sanitácia, sanitácia... v celom reťazci výroby až po poslednú fľašu... a mať úctu k zákazníkom a hlavne k sebe, ako sládkovi, zodpovednej osobe, ktorá sa svojou prácou podpisuje pod vyrobený produkt. 

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále