Pondelok 17.3.2025   oslavuje Ľubica zajtra pozýva na pivo Eduard

6984 podnikov 

Degustácia Ursus Murga

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-ursus-murga.html

11. júl 2023, 23:35
bobo + adrik + 2D
Degustácia Ursus Murga

Po dlhšej dobe som si pri ceste na druhý ročník GWBC 2023 v Dobrej Vode "vynútil odbočku" do Čutkotskej doliny, akože zo "študijných dôvodov". V miestnom obchodíku sme si okrem syrových výrobkov vzali jednu z dvoch (Bakeša už nebola) jarných noviniek, ejl Murga. Celkom som bol zvedavý ako dopadne, hlavne po mojich rozporuplných skúsenostiach s pivami z pivovaru z tejto prekrásnej, oku lahodiacej doliny.

 

Tak, ako ostatne pri degustácii pív z kočovného, Remeselného pivovaru Verča sme si zvolili dve  samostatné degustácie s Adrikom (už právoplatný a certifikovaný člen BJCP) a tretiu, anonymnú, ktorú tentoraz uskutočnili Marián a Drahor (špičkový a úspešný domovarič, ale aj degustátor na viacerých súťažiach),... ako to u nás "vypálilo" si môžete prečítať nižšie. 

   

 

PIVOVAR: "Prvý ružomberský pivovar Ursus", Čremošná 8684, 034 06 Ružomberok, Výrobca: Drevovia, s. r. o., Dončova1449/17, 034 01 Ružomberok, SK

NÁZOV: Murga
TYP PIVA: vrchne kvasené tmavé, ochutené pivo, nepaster, nefilter
ALKOHOL: 4.9%

STUPŇOVITOSŤ: 12°
BALENIE: 330ml sklo fľaša hnedej farby 
ZLOŽENIE:  voda, jačmenný slad, pšeničný slad, med, chmeľ, kvasinky

DÁTUM MINIMÁLNEJ TRVANLIVOSTI: 14. 07. 2023

DÁTUM DEGUSTÁCIE: 10. 07. 2023

TEPLOTA PIVA: 10°C

 

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 4

Nevýrazná sladová aróma so stredne intenzívnou stopou po karamele, veľmi mierne po tmavom lesnom ovocí, ale aj po zelenom jablku (acetaldehyd), náznakovo po dyme a leukoplaste, fenoloch, mediciálna (infekcia), po starom víne. Chmeľová neidentifikovaná.

2. Farba (1 - 3b.) : 3

Mahagónová, kolová farba tekutiny, ktorá bola veľmi mierne zahmlená.  

3. Pena (1 - 3b.) : 2.5

Stredne vysoká pena béžovej farby, riedka, rýchlo opadla, nezanechala žiadnu stopu.

4. Chuť (1 - 20b.) : 9

Karamelový základ s celkom jasnou prítomnosťou ovocných esterov, kyslastej chute po tmavom lesnom ovocí, červenom starenom víne, ale aj jablku padanke, oxidácia. 

5. Horkosť (1 - 3b.) : 

Bez identifikácie chmeľovej horkosti, skôr po pripálenok karamele, mierne tanínová horkosť od šupiek zrna, zvieravá na podnebí, pálivá v hrtane.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1.5

Ľahké telo, nižšie nasýtené, mierne lepkavé, kyslasto-sladkastý záver, páli v hrtane.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 3

Pitelnosť je veľmi obmedzená aj z dôvodu infekcie, ktorá niekomu môže pripadať ako chuť po dyme, pripálenom karamele (ba dokonca môže niekomu, viacerým aj chutiť). Výraznejšie technologické chyby, ktoré má na svedomí aj pridaný med, nezvládnuté teploty pri fermentácii. Veľmi pripomína domovaričské tmavé ejly, ktoré som mal možnosť zachytiť niekedy pred 15timi rokmi. Nezvládnutý pokus o ejl s medom, ktorý bol v podstate nebadateľne prítomný a skôr v prejave oxidácie a sôsobil značné chyby. Tipujem, že som jediný, ktorý je nespokojný a celá várka sa predala.
HODNOTENIE: 24 - 48 - 4.8/10

 

Hodnotenie Adrik

 

Čutkovskej doline nájdete prvý ružomberský pivovar Ursus a toto je ich nepasterizované, nefiltrované, vrchne kvasené tmavé s medom.

Murga od Pivovar Ursus
Štýl: Brown Ale
Zloženie: Voda, jačmenný slad, pšeničný slad, chmeľ, med.
ABV: 4.8 %
Objem: 0,33 l (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: 14.7.23 (degustácia 10.7.2023)

 

 


Aróma: Výrazne diacetyl s ľahkou kyselinkou po tmavých sladoch, ale hlavne praženiny až spáleniny, spálenej gumy, ktorá evokuje bakteriálnu infekciu. 4/10
Farba: Tmavohnedá / mahagónová takmer priehľadná tekutina. 3/3
Pena: Svetlobéžová hustá pena. Trvácna. 3/3
Chuť: V chuti rovnako diacetyl, karamel, med, parfém, kyslosť po sladoch. Všetko toto zabíja vysoká praženosť, spálenina, popol, spráchnivelé drevo, infekcia. 7/20
Horkosť: Chmeľová neidentifikovaná. Nevhodná a vysoká horkosť po praženom jačmeni. Dlhotrvajúca. 0.5/3
Pocit v ústach: Ľahké telo, nižšie sýtenie, výrazne suché. 1.5/3
Celkový dojem: Rýchlo zabudnuteľný ejl s množstvom chýb. Toto je naozaj zlé. Nič čo chcete zopakovať. Porozmýšľal by som v ktorom procese a v akom skupenstve aplikovať med. Taktiež potom upraviť sypanie tmavých sladov, hlavne praženého jačmeňa. Dané veci by mal sládok z pivovaru dávno vedieť. 2/8
Bodovanie: 4 + 3 + 3 + 7+ 0.5 + 1.5 + 2 => 21 * 2 => 42/100

 

Anonymné hodnotenie Marián a Drahor (degustácia 11.07. 2023)

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 2.5

Intenzívna aróma po spálenej gume, vyššie alkoholy (riedidlo), brettky, medicína, lacné červené víno, drevo.

2. Farba (1 - 3b.) : 2.5

Tmavohnedá s rubínovým odleskom, zahmlená.  

3. Pena (1 - 3b.) : 3

Béžovej farby, rýchlo opadla, zanechala miernu linku.

4. Chuť (1 - 20b.) : 6.5

Intenzívna chuť po spálenej gume, mediciálne, po liekoch, štipľavé, drevnaté, vyššie alkoholy, drevnatá.

5. Horkosť (1 - 3b.) : 

Nevhodná horkosť, astringent, zvieravá, štipľavo-suchá v závere.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1

Vodnaté telo, nižšie nasýtené, nevyrovnané.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 2

Nevyrovnané so značnými chybami, bez stopy po mede, chyby z procesu varenia, sypania sladov a fermentácie.
HODNOTENIE: 18.5 - 37 - 3.7/10

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále