Môj adventný pivný denník 2021 - 02 Degustácia Mad Scientist a Bereta - TCB
Hmm, ako začať... je smutné zistenie, že musím po dnešnej ochutnávke, hodnotení pív siahnúť po inom, ako slovenskom pive, teda na vysvetlenie, pred chvíľou som ochutnal, hodnotil trojicu slovenských pív a plánoval som ju zaradiť do môjho "pivného adventného kalendára", nezaradil som ich. Ale to neznamená, že nebude o nich zmienka v najbližšom čase. Ako "núdzové" som náhodne siahol po Pastry Imperial Stoute, ktorý kolaboračne uvarili maďarskí Mad Scientist a rumunskí pivovarníci z pivovaru Bereta. Coznac je tradičný sviatočný koláč z juhovýchodu Európy (teda aj Rumunska) a bol inšpiráciou pre TCB. U nás niečo podobné ako koláč z maslového cesta so strúhanou citrónovou kôrou a hrozienkami, orechmi, vanilkou, niečo ako "srnčí chrbát".
PIVOVAR: Mad Scientist, Beerd Brew Desing Kft, Maglódi út. 47, Budapest, Maďarsko v spolupráci s Bereta Craft Co., Calea Lipovei, Km. 9, DJ691, Giarmata 307210, Rumunsko
NÁZOV: TCB - Taking Care Busines
TYP PIVA: Imperial Stout, Imperial Pastry Stout
ALKOHOL: 9%
BALENIE: 330 ml alu plechovka
ZLOŽENIE: voda, jačmené slady, ovsený slad, ovsené vločky, pomarančová a citrónová kôra, vanilka, chmele, maltodextrín, pivovarské kvasinky
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 20. 12. 2021
DÁTUM SPOTREBY: 05. 11. 2022 (bath 960)
TEPLOTA PIVA: 12°C
NÁKUP: Csak a jó sor, Bpt, Hungary
CENA: 1750Ft (cca 4.80€)
1. Aróma (1 - 10b.) : 8.5
Uhladená, prepojená aróma po piškóte, orieškovo-čooládovom keksíku so stopami po vanilke, mierne po kandovanom ovocí. Alkohol je celkom dobre ukrytý.
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavočokoládová, tmavomahagónová farba tekutiny, ktorá je nepriehľadná.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká pena tvorená jemnými bublinkami tmavšej béžovej farby, celkom dobrej retencie (v štýle), zanechala miernu stopu. Olejnatý efekt.
4. Chuť (1 - 20b.) : 17
Sladkasto-čokoladóvy základ, keksíkovo-piškótové cesto, torta, trstinový cukor s decentnou ovocnou stopou po šťave citrónu, ale aj pomrančovej kandizovanej kôre, mierne vanilka, alkohol ukrytý, vybalansované.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Horkosť nižšia, kávovinová, po praženom slade, chmeľová nepatrná, skôr po kôre citrusov.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3
Stredne plné až plnšie telo, nízko sýtené, hladké, lepkavé, v závere sa prejavuje ako mierne alkoholovo hrejivé, celkom na záver prechádza zo sladko-horkej čokolády na suchosť kakaového prášku.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 7
Pitelnosť dobrá, je to skôr digestív, resp. nie na celovečerné pitie. Tekutý zákusok, koláčik.
Hodnotenie: 44.5 - 89 - 8.9/10