Štvrtok 25.4.2024   oslavuje Marek zajtra pozýva na pivo Jaroslava

6984 podnikov 

Pivovar Tatran s novým pivom Bayerisches Pils 1715

http://www.kamnapivo.sk/webtron/Tatran-Bayerisches-Pils-1715.html

16. december 2004, 10:20
Ľuboš Lehotský
Pivovar Tatran s novým pivom Bayerisches Pils 1715

Pivovar Tatran prišiel aj v súčasnej problematickej dobe pre slovenský pivovarnícky priemysel s novým pivom Bayerisches Pils 1715. 

 

Prvá zmienka o unikátnej receptúre tohto piva sa spája s povesťou, ktorá rozpráva o usilovných mníchoch žijúcich na prelome 17. a 18. storočia. Títo mnísi na slávu kniežaťa Wilhelma, pri príležitosti osláv jeho narodenia - vytúženého dediča a budúceho zemepána, uvarili osviežujúci zlatistý nápoj. Nadčasovosť receptu, ktorý použili, sa stala základom pre výrobu dnešnej 1715-ky.

 

Mimochodom z historického hľadiska to boli práve mnísi, ktorí sa vo veľkej miere zaslúžili o existenciu piva, aké dnes poznáme. 1715 je teda rok, kedy boli položené základy dnešného piva. História výroby, špeciálny bavorský slad a chmeľ a jedinečnosť kvasenia dáva tomuto pivu chuť a charakter bavorského piva. Je to pivo svetlé, lahodnej chmeľovej chuti, zlatožltej farby, a jemnej horkosti. Vo výrobnom procese sú použité len prírodné suroviny, pretože pôvodná receptúra žiadne chemické preparáty nepozná. Má blahodárne účinky na tráviace ústrojenstvo a pomáha pri ťažkostiach s ľadvinovými kameňmi.

 

Z technologického hľadiska je Bayerisches Pils 1715 svetlé pivo vyrábané pôvodnou technológiou. Na výrobu sa používajú prvotriedne suroviny - mäkká voda s minimálnym obsahom minerálnych solí do 5 stupňov tvrdosti, slad, na výrobu ktorého sa používajú len vybrané druhy jačmeňa s prísne kontrolovaným obsahom dusíka a vysokokvalitná odroda chmeľu. V procese kvasenia sa používa špeciálny druh vysokoprekvášajúcich kvasníc, ktoré zaručujú vysoký stupeň prekvasenia, výsledkom čoho je aj vysoký obsah alkoholu. Proces filtrácie prebieha v dvoch fázach. V prvej fáze je filtrácia tzv. hrubá s použitím kremelín. Kremelina je čisto prírodný materiál na báze oxidu kremičitého. V druhej fáze prebieha tzv. ostrá filtrácia, pri ktorej sa z piva oddeľujú zákalotvorné častice ako je zbytok bielkovín, chmeľové živice, zbytok kvasníc zo zrenia, prípadne baktérie, ktoré nesedimentovali po ukončení hlavného kvasenia. Proces ležania a zrenia trvá 60 dní v ležiackych pivniciach (čo je dnes skôr výnimka ako pravidlo) za účelom dosiahnutia optimálnej kvality.

 

Pivovar Tatran aj napriek ťažkostiam pivovarníckeho priemyslu na Slovensku chce smerom k zákazníkom vyslať pozitívnu správu v podobe vysoko kvalitného výrobku, ktorý presvedčí svojimi chuťovými vlastnosťami a kvalitatívnymi parametrami a dúfa, že Bayerisches Pils 1715 osloví všetky generácie, ktoré si chcú vychutnať kvalitné pivo.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále