Streda 24.4.2024   oslavuje Juraj zajtra pozýva na pivo Marek

6984 podnikov 

Pilsner Urquell prináša ...

http://www.kamnapivo.sk/webtron/pilsner-urquell-prinasa-tri-bodky.html

22. marec 2011, 08:00
TSPT/SABMiller, Ing. Martin Michalica - C&M advertising s.r.o.
Pilsner Urquell prináša ...Na Slovensko prichádza limitovaná séria pravého českého bohatstva. Dáva nám tak možnosť vychutnať si blížiace sa sviatky spolu s pivom Pilsner Urquell a kolekciou DVD z výberu najlepších filmov českej kinematografie.

Pilsner Urquell nikdy nechýba ani v dome renomovaného režiséra Miloša Formana na malebnom vidieku v štáte Connecticut v USA, rovnako ako dobré české filmy. „Pozerám sa na ne rád. Páčia sa mi filmy Svěráka, Slámu, Zelenku, Hřebejka. Myslím, že český film je na tom dobre a má úroveň,“ dodáva oscarový režisér.

Pravé bohatstvo – ako Česi hrdo nazývajú svetový unikát Pilsner Urquell – prináša v týchto dňoch na Slovensko v limitovanej sérii 50-tisíc kusov špeciálnych balení 6 fliaš zlatého moku s originálnou kolekciou DVD filmov nominovaných na oscara – Želary, Musíme si pomáhať a úspešnú komédiu Pelíšky.

Spojenie plzenského piva s českou kinematografiou nevzniklo náhodou.

Pilsner Urquell v nedávnej minulosti sprevádzal ďalšie skvelé filmy – Obsluhoval som anglického kráľa či unikátny dokument Miloš Forman – čo ma nezabije.

„Nesmierne si vážime náklonnosť, ktorú k nášmu pivu nositeľ oscarov pán Forman má,“ spomína "prvý muž" Plzne Václav Berka. Za dlhoročné zásluhy pri celosvetovom šírení slávy piva Pilsner Urquell získal Miloš Forman titul Český znalec – Honorary Connoisseur NO. 007.

„Skrátka pijem, čo mám rád. Netušil som, že za to dostanem vyznamenanie. Aj v dokumente, ktorý o mne nakrútil Miloš Šmidmajer, pijem Plzeň a poviem vám ešte jednu historku. V roku 1973 som bol vo svetoznámej gurmánskej reštaurácii L´Ami Loius v Paríži a nemali tam žiadne pivo, len vína. Keď som tam prišiel druhýkrát, pivo pre mňa už mali, ale aby sa Francúzi neurazili, musel som si ho objednať ako českú minerálku.

Keď na štátnu návštevu Francúzska prišiel prezident Bill Clinton, pozval ho Jacques Chirac práve do tejto reštaurácie. Clinton si chcel dať pivo a hlavný mu povedal, že k dispozícii je len súkromná rezerva pána Formana, a tak si Clinton dal našu Plzeň. A na druhý deň bolo vo všetkých novinách na titulke, že Clinton pije na štátnej návšteve Francúzska české pivo a to bolo niečo,“ hovorí Miloš Forman.


Pilsner Urquell v 55 krajinách sveta!

V roku 2010 vyviezol Plzeňský Prazdroj 664-tisíc hektolitrov piva Pilsner Urquell, čo je o 5 percent viac než v roku 2009. Vzhľadom na neľahkú hospodársku situáciu očakávali pivní experti celkový pokles exportu českého piva do zahraničia, preto je rastúci záujem o Pilsner Urquell vynikajúcim výsledkom.

Zvýšený záujem bol na tradičných trhoch v Nemecku a Spojenom kráľovstve, vlani sa začalo vyvážať aj do Argentíny.

Pilsner Urquell sa predával v krajinách, ktoré sú pre české pivo skôr exotické – Spojené arabské emiráty, Sýria, Južná Kórea či Vietnam. Najväčším exportným trhom zostáva Nemecko.

Väčšina plzenského ležiaku putuje do sveta vo fľašiach a plechovkách. Veľkým úspechom je rastúci podiel čapovaného piva, vyváža sa do viac než 30 krajín a tvorí 20-percentný podiel exportu Pilsner Urquell.

Vrcholom českej pivnej kultúry sú tankové prevádzky, ktoré čapujú Pilsner Urquell aj v Düsseldorfe či Viedni. Na Slovensku sa stal nepasterizovaný Pilsner Urquell z tankov takisto veľmi obľúbeným a vyhľadávaným pre jeho nezameniteľnú a jedinečnú chuť. Dnes si ho už môžu skutoční pivní znalci vychutnať v ôsmich prevádzkach v Bratislave a v jednej prevádzke v Nitre.

Pravdivý príbeh s nezmenenou receptúrou od roku 1842 slávi svetový úspech.


Alchýmia piva

Pivo je jedným z najstarších nápojov vyrábaných človekom. Existujú dôkazy, že sa varilo už v Sumerskej ríši pred viac ako 8 000 rokmi.

Najstarší recept na svete je práve sumerský návod na výrobu piva, aj keď to rozhodne nebol ten priezračný, jemný zlatý nápoj, ktorý poznáme dnes. Väčšinu svojej histórie bolo pivo tmavé a kalné.

Sumeri odovzdali svoj recept Babylončanom. Aby sa zvýšila kvalita piva, topili starí obyvatelia Babylonskej ríše „zlých“ pivovarníkov priamo v ich pive pochybnej kvality. Babylon vyvážal svoje pivo do Egypta, kde sa stalo národným nápojom, kľúčovým prvkom vznešených i prostých vrstiev. Staroveký lekársky dokument z roku 1600 pred naším letopočtom popisuje 700 receptúr, z nich 100 obsahuje slovo pivo. Zaujímavé je, že hlavnými sládkami boli najmä ženy, v Babylone dokonca niektoré kňažky.

Vďaka veľkej Rímskej ríši sa po Európe rozšírila aj obľuba piva. Anglické pomenovanie beer pochádza z latinského bibere, čo znamená piť.

V stredoveku sa z pivovarníctva stalo rozkvitajúce odvetvie priemyslu. Tajomstvo alchýmie piva strážili mnísi. Zásoby vody boli často kontaminované, a preto pivo, ktoré sa vyrábalo z prevarenej vody a vďaka svojmu obsahu malo baktériostatické účinky, bolo považované za oveľa bezpečnejšie než voda. Navyše obsahovalo vitamíny a kvasnice, ktoré potláčali množenie baktérií.

Hlavnou oblasťou výroby piva sa stala stredná Európa, špeciálne Čechy, ktoré možno považovať za celosvetové centrum varenia piva. Stredoveké České kráľovstvo bolo kozmopolitnou križovatkou Európy a malo všetky zdroje potrebné na varenie piva.


Ako sa zrodil Pilsner Urquell

V roku 1295 kráľ Václav II. založil na dopravnej ceste medzi Prahou a Bavorskom mesto Plzeň a mešťanom udelil "várečné právo" vyrábať slad, variť a predávať pivo. Vznikli pivovarnícke cechy, ktoré odovzdávali tajomstvo varenia piva z generácie na generáciu.

Zaujímavé boli aj dobové testy kvality: sadnúť si na lavicu poliatu pivom a po chvíli vstať prinieslo jednoznačný výsledok – ak sa lavica prilepila sládkovi na kožené nohavice, pivo bolo považované za dostatočne kvalitné.

Základy moderného varenia piva sa rozšírili naprieč strednou Európou v 19. storočí. Zlom nastal v roku 1838 v Plzni. Pred týmto dátumom občas prikázala mestská rada vyliať pivo pochybnej kvality priamo na hlavnom námestí. V roku 1838 tak vyliali 36 sudov.

Pivovarníci najali mladého architekta Martina Stelzera, aby pre nich postavil najlepší pivovar na svete. Stelzer prešiel kus sveta, aby uvidel to najlepšie z pivovarníckej architektúry a techniky. Do Plzne sa vrátil s plánmi na najmodernejší pivovar na svete. Pre stavbu vybral pozemok na brehu rieky Radbuzy. Pieskovcové podložie umožnilo vyhĺbiť dlhé tunely na skladovanie piva v chlade. Ešte hlbšie pod povrchom boli pramene, zdroje sladkej vody, ktoré neskôr zabezpečili unikátnosť plzenského piva.

Najdôležitejšie však bolo, že Martin Stelzer na svojich cestách objavil sládka, ktorý mal zmeniť celý dovtedajší spôsob varenia piva. Dosť nepríťažlivého, ale výnimočného mladíka z Bavorska.

Jozef Groll 5. októbra 1842 skombinoval bavorský spôsob spodného kvasenia s miestnymi unikátnymi ingredienciami, označovanými ako „genius loci“: s mäkkou vodou, so svetlým sladom vyrobeným vo vlastnej sladovni a žateckým chmeľom, ktorý je považovaný za najlepší na svete. V novom pivovare tak vytvoril prvé zlaté, iskrivo priezračné pivo na svete!

Jozef Groll nebol práve hrdinom z románu. Nevychovaný a zle naladený Groll si od svojho otca vyslúžil prívlastok najväčší grobian v Bavorsku. Napriek tomu je právom otcom „zlatej revolúcie“, ktorá rozžiarila zlatú éru piva pretrvávajúcu dodnes.

Správy o výnimočnom plzenskom pive sa rýchlo rozšírili do celého sveta a v roku 1873 sa Pilsner Urquell predával už aj v Spojených štátoch amerických.

Zlaté pivo Jozefa Grolla sa pokúsili napodobniť aj iné značky, ktoré vyhlasovali, že sú plzenským pivom, bez ohľadu na miesto ich pôvodu. A tak sa dnes ako „Plzeň – Pilsner“ označuje celá kategória spodne kvaseného zlatého piva, približne dve tretiny svetovej produkcie.

Nad všetkými však stojí pravá ikona – Pilsner Urquell.


Unikátne príbehy Pilsner Urquell podľa Václava Berku

„Pivo Pilsner Urquell varíme podľa pradávnych zásad o čistote piva z mäkkej plzenskej vody, z unikátnej odrody chmeľu, nazývanej „žatecký poloraný červenák“, zo špeciálneho sladu, ktorý dáva plzenskému pivu slávnu zlatú farbu, a z originálneho kmeňa kvasníc, ktorý sa používa od roku 1842.

Väčšina pivovarov nakupuje slad od externých dodávateľov, ale my si ho vyrábame sami, aby mal potrebný charakter. Proces sladovania pomáha získať výnimočné zlaté sfarbenie Pilsner Urquell.

Kým ostatné pivovary používajú elektrický alebo parný ohrev, my pracujeme s vyhrievaním priamym ohňom, ktorý pomáha rozvinúť zlatú farbu, dáva pivu vôňu sladových zŕn a vyváženú karamelovú chuť.

Jozef Groll uvaril Plzeň prvýkrát 5. októbra 1842 a podľa záznamov v kronikách sa pivo po prvý raz čapovalo o 5 a pol týždňa neskôr na slávnostiach sv. Martina. Tradičný postup pri varení a dobu ležania dodržujeme dodnes.

V roku 1897 plzenské pivo oslavovalo 50. narodeniny a bolo svetoznáme. Plzenský pivovar bol najväčší v celom Rakúsko-Uhorsku, vyvážal pivo do celej Európy i USA a o rok neskôr si nechal zaregistrovať značku Pilsner Urquell. Po vyhodnotení súčasných meraní Marcus Luond z Labor Veritas AG oznámil: „Môžeme konštatovať, že hodnoty výsledkov Labor Veritas (5,03 %) a laboratórií St. Gallen (4,98 %) z roku 1897 sú totožné.“

Prešlo 168 rokov od počiatkov histórie Pilsner Urquell a rýchlosť spoločenských zmien a tempa života sa neustále zvyšuje. Aby bol Pilsner Urquell vždy tým pevným a nemenným bodom, uschovali sme dokumenty o jeho varení do kovovej schránky v historickej vodárenskej veži v pivovare. Dodržujme navždy presný postup varenia piva podľa doložených dokumentov, „rmutovacieho“ diagramu a záznamu priebehu kvasenia a varenia piva s takými vlastnosťami, aké potvrdzujú priložené analýzy nezávislých laboratórií z roku 1897 a súčasnosti.

Vzorky každodenného stáčania degustujú odborníci denne. Pivo zrejúce v moderných nerezových tankoch porovnávajú s mokom dozrievajúcim v pôvodných dubových sudoch. Plzeňský Prazdroj je jedným z posledných miest v Európe, kde sa pivovarskí debnári starajú o staré sudy a vyrábajú aj nové. Aj vďaka tomu plzenskí sládkovia dodnes pripravujú v ležiackych pivniciach pivo rovnakým spôsobom ako legendárny Jozef Groll v roku 1842.“

Press kit – zdroj: www.pilsner-urquell.czwww.novinky.cz

Kontakt:
Ing. Martin Michalica
C&M advertising s.r.o.
Karpatská 18
811 05 Bratislava
e-mail: michalica@c-m.sk
mobil: 0915 795 240

V prípade potreby ďalších informácií sa s dôverou obráťte na:
Pivovary Topvar, a. s., Zuzana Lošáková – manažérka firemnej komunikácie
t. č.: 02/67 28 61 52, mobil 0904/703 273, e-mail: zuzana.losakova@topvar.sabmiller.com
Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále