Degustácia Naparbier Pumpkin Tzar
Osobne chilli a iné ostropikantné papričky, korenia,... veľmi nemôžem, teda mám s tým dosť veľký problém, preto sa im vyhýbam, nech sú ako prídavky hoci aj v čokoláde, tradičných ázijských pokrmoch, ale vlastne vo všetkých, pivo nevynímajúc. Hmm, naopak obľubujem pumpkin ale a hlavne imperial stouty. Tak, čo robiť, keď vás zláka taký Pumpkin Imperial Stout zo španielského pivovaru Naparbier do ktorého ešte pridali papričky chilli Habanero? No, zavoláte si na degustáciu "papričkára", v mojom prípade Adrika. Tak som vlastne "zabil tri muchy jednou ranou", koštol som deci nápoja, nevylial som ho a dokonca ulahodil Adrikovi, ktorý mi pomohol popísať Pumpkin Tzar-a :).
S pivami tohto pivovaru som sa "stretol" tak niečo pred piatimi rokmi, hodnotenia boli dosť rozdielné, vtedy som sa dostal k trom pivám, jedno v štýle Pale Ale, druhé Hefeweizen a tretie v štýle IPA. Takže som bol zvedavý ako dopadne Pumpkin Tzar. Minipivovar Naparbier bol založený v roku 2009 a je jedným z najuznávanejších španielských výrobcov piva. Ide o kolaboráciu Naparbier, Sven Bosch (The Drunk Monk), Manuel Baltasar (Freiburg) a Robert C. Merryman.
PIVOVAR: Naparbier, Polígono Talluntxe Calle B nº 41, 31110 Noáin (Navarra), Španielsko
NÁZOV: Naparbier Pumpkin Tzar
TYP PIVA: Russian Imperial Stout ochutený, Pastry Imperial Stout
ALKOHOL: 11.6%
IBU: 80
BALENIE: 330ml sklenená fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, slady plzeňský, tekvica, chilli Habanero, chmele, kvasinky
DÁTUM SPOTREBY: 17. 01. 2024
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 17. 01. 2021
POČET DEGUSTÁTOROV, KTORÍ HODNOTILI: 2
TEPLOTA PIVA: 12°C
NÁKUP: piwne-mosty.pl
CENA: 19.50Zl (4.35 €)
1. Aróma (1 - 10b.) : 9
Výraznejšia vôňa po horkej čokoláde, káve, sladšia po tmavej trstinovej melase, celé to zastrešuje (ako inak :) ) pikantná, ostrejšia aróma Habanera. Mierne zemité,
2. Farba (1 - 3b.) : 3
Tmavohnedá, nepriehľadná tekutina.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká, až vyššia pena hnedastej farby s dobrou retenciou, stredne hustá, zanecháva mierne stopy.
4. Chuť (1 - 20b.) : 17.5
Plnšia chuť horkej čokolády, kávoviny, mierne oriešková, keksíková zložka, tmavá trstinová melasa a od začiatku po koniec štipľavá chuť po chilli papričkách, ktorá v závere je intenzita stupňovaná (podľa Adrika je to konečne, to pravé, čo očakáva pri pivách s pridanými papričkami), pre mňa vysoko pálivé, ale treba uznať, že "čokoláda" to uhladzuje. Chýbala mi tu prítomnosť chute tekvice, ktorá sa nejako stratila, jasné, že to má na svedomí chilli :).
5. Horkosť (1 - 3b.) : 3
Mierna kávovinová, čokoládová horkosť po praženom, čokoládovom slade, tak akurát, že ju cítite.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 3
Stredne plné telo, nižšie nasýtené, lepkavé s výrazným pálivým profilom, mierne alkoholovo hrejivé, v podstate pocitovo podporuje už celkom silný pálivý pocit, Adrik je spokojný, ak by som dal ja fľašu, som na ARO :).
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 7
Myslím si, že je to veľmi dobre pripravený RIS s presne stanoveným účelom vyhubiť padavky :), ... vážnejšie, všeobecne z popisu by mohlo vyplynúť, že sa jedná o nápoj pre presne určenú skupinu pôžitkárov, piteľnosť je stredná, technicky niet čo vytknúť. Nie je to pre každého, ale práve o tom to je, neriešim, že tento RIS nemôžem piť, ale ako sa prejavuje, a myslím si, že je to fajn pitivo.
HODNOTENIE: 45.5 - 91 - 9.1/10