Degustácia Ursus Kortešačka
Po nejakom čase som znovu mal cestu cez Ružomberok a aj na odhováranie spolujazdca som odbočil do areálu "U dobrého pastiera" v Čutkotskej doline a skúsiť ich pivá (podľa výrobcu "Naše skvosty") zo stáleho sortimentu, kam sa "posunuli", prípadne ochutnať nejakú ich novinku, teda aspoň pre mňa. Jednu som našiel, podľa výrobcu sa jedná o vrchne kvasené pivo, IPA 17° s názvom Kortešačka.
PIVOVAR: "Prvý ružomberský pivovar Ursus", Čremošná 8684, 034 06 Ružomberok, Výrobca: Drevovia, s. r. o., Dončova1449/17, 034 01 Ružomberok, SK
NÁZOV: Kortešačka
TYP PIVA: vrchne kvasené ochutené pivo, nepaster, nefilter, označené výrobcom IPA
ALKOHOL: 7.2%
STUPŇOVITOSŤ: 17°
BALENIE: 330ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, med, chmeľ, kvasinky
DÁTUM MINIMÁLNEJ TRVANLIVOSTI: 25. 11. 2024
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 21. 11. 2024
TEPLOTA PIVA: 9°C
NÁKUP: predajňa výrobkov v areáli
CENA: ?
1. Aróma (1 - 10b.) : 3
Sladová aróma po rozvarenom obilnom zrne, po karamele, diacetyl, homeopaticky, skoro nebadateľne po kôre citrusov, v závere mierne kyslastá stopa, mierne alkoholová.
2. Farba (1 - 3b.) : 2
Tmavšia jantárová farba tekutiny, skoro číra.
3. Pena (1 - 3b.) : 3
Stredne vysoká, až vyššia pena farby slonovej kosti, stredne hustá s dobrou retenciou, v závere vytvorila tenký pásik po obvode pohára.
4. Chuť (1 - 20b.) : 7
Jasný karamelový základ s prítomnosťou chute po pripálenom karamele, varená kukurica, stopa po diacetyle, esterové po sladšom, prezretom kôstkovom ovocí, džem, oxidácia, mierny alkohol.
5. Horkosť (1 - 3b.) : 1
Chmeľová horkosť neidentifikovaná, skôr tanínová po rozvarených obilnných pluhoch, stopovo bylinná, stredne zvieravá, dráždivá.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 1
Pocitovo stredne plné telo, stredne, až nižšie nasýtené, mierne lepkavé, sladkasto-trpkejší alkoholový záver, páli v hrtane.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 2
Ak by som skúsil tento mok "na slepo", pripadal by mi a hodnotil by som ho ako domovaričský polotmavý ejl, poprípade "rozsekaný" polotmavý ležiak trápiaceho sa domovariča (našťastie, tých ubúda). Nič, čoby sa podobalo aspoň na podpriemernú klasickú SKIPA, nedopité, mimo špecifiká štýlu a aj s chybami. Nuž, po celkom primeranom štarte produkcie pivovaru, konštatujem už po x-krát, škoda peňazí, surovín a práce... jasné, všetko sa predalo a všetci boli spokojní, ba aj chvália (pošťastilo sa aj mne natrafiť ), len niekto vytrvalo hejtuje, ... a trvá to celkom dlho.
HODNOTENIE: 19 - 38 - 3.8/10
Ako hodnotíme pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)
Excelentné, vzorové : 8.9/10 až 10/10 bodov
Vynikajúce : 7.5/10 až 8.89/10 bodov
Dobré : 5.9/10 až 7.49/10 bodov
Uspokojivé : 4.2/10 až 5.89/10 bodov
S viacerými chybami : 2.6/10 až 4.19/10 bodov
Problematické : 1/10 až 2.59/10 bodov
Hodnotenie Adrik:
IPA s medom od prvého ružomberského pivovaru sídliaceho v Čutkovskej doline - pivovaru Ursus.
Kortesačka od Pivovar Ursus
Štýl: IPA
Zloženie: Voda, jačmenný slad, chmeľ, med.
ABV: 7.2
Objem: 0,33 l (hnedá sklenená fľaša)
Minimálna trvanlivosť: (degustácia 22.11.2024)
Aróma: Všetko valcuje karamel, ale tiež diacetyl, v dnešnej dobe drahé maslo, sladkosť, med, zatuchlina, ponožky, kvasinky. Absolútne bez akejkoľvek chmeľovej prítomnosti. 3/10
Farba: Tmavojantárová až medená číra tekutina. 2/3
Pena: Vysoká a hustá slonovinová pena. Trvácna. 3/3
Chuť: Karamel, karamel, med, oxidácia, papier, lepenka, silne drevnaté, methyl sulfid, autolýza kvasiniek. 7/20
Horkosť: Zvieravá a nevhodná drevitá horkosť, taktiež horkosť po rozvarených pluchách. 1/3
Pocit v ústach: Stredne plné až ľahšie telo, nižšie sýtenie, lepkavé, suchší zvieravý koniec. 1.5/3
Celkový dojem: Karamelové zlo (klasická ČIPA / SKIPA bez chmeľov), nepodarený vtip alebo absolútne nepochopenie pivovarského remesla. Neviem si vybrať. Nepitné. Skončilo tam, kam takýto produkt patrí ... 2/8
Bodovanie: 3 + 2 + 3 + 7 + 1 + 1.5 + 2 => 18.5 * 2 => 37/100