Bräurup - reštauračný minipivovar v Mittersille
Konečne, po niekoľkých rokoch som sa dostal k predstaveniu jedného z mnohých navštívených rakúskych reštauračných pivovarov. Aj v tohtoročný januárový týždeň (už siedmy rok po sebe) sme otestovali zasnežené rakúske hory v Pinzgau, presnejšie Kitzbühelských Alpách. Tak isto (po siedmy krát) sme sa ubytovali v obci/mestečku (uvádzaná aj ako "galská dedina") Mittersill, kde v jeho centre sa nachádza reštauračný pivovar Braugasthof Bräurup.
Mittersill je mestečko v údolí riečky Salzach v Národnom parku Vysoké Taury len 4 km od Hollersbachu, východzej stanice kabínkovej lanovky Panoramabahn Kitzbüheler Alpen, odtiaľ nie je ďaleko ani do známeho Kitzbühelu (konajú sa tu jedny z najťahších lyžiarských zjazdov na svete - Hahnenkamm), ale aj k známemu ľadovcu Kaprun. Mittersill je známy aj svojím golfovým areálom a veľmi dobrou rybačkou v jeho okolí.
História varenia piva v Mittersille siaha až do roku 1681. História pivovaru Bräurup začala v roku 1823 keď budovu kúpil Rupert Schwaiger, ktorý získal od rakúskeho cisára Františka Jozefa aj rybársky revír ôsmych jazier a 130 kilometrov potokov a riečok. Varenie piva ukončila druhá svetová vojna, konkrétne v roku 1917, nebolo dosť surovín na jeho výrobu. Pôvodná technológia sa predala do Hofbräuhaus Kaltenhausenu.
Obnovu varenia piva v Bräurupe má na svedomí majiteľ hotela a zároveň sládek Matthias Gassner kedy v roku 2006 (1. decembra) po 89tich rokoch sprevádzkoval v novej prístavbe (po zbúraní bývalého zájazdného hostinca Stiegler) minipivovar.
Technológiu trojnádobovej varne s objemom 3/6 hl, dodala firma LABU, taktiež 5 ležiackých á 7,5 hl ležiackých dvojplášťových tankov, hlavný kvasný tank a plničky. Pivo sa varí dvakrát v týždni. Ročný výstav je okolo 400 hl. Technologickú časť môžete vidieť priamo z ulice.
Varia sa tu dva základné nefiltrované a nepasterizované pivá märzen a weizen, ako sezónne bock, Weizen Bock, špaldové, čučoriedkové - Heidelbeerbier, ražné, ľahký weizen, tmavý weizen, ... a Mittersiller Stadtbräu. Pivo na požiadanie plnia aj do jedno a dvojlitrových sklenených fliaš s keramickým uzáverom, prípadne do 5 litrových párty súdkov, resp. 10, 25 a 50 litrových kegov.
V priestoroch štvorhviezdičkového hotela, ktorý bol kompletne rekonštruovaný v roku 1991 sa nachádza reštaurácia (110 miest) a štýlová piváreň (100 miest) zariadená pôvodným nábytkom, trofejami,... obzvlášť je zaujímavý salónik (Braeustube) obložený borovicovým drevom, podľa informácií až 200 rokov starý. Vedľa hotela sa nachádza letná záhradka (80 miest) a Brezl pub (15 miest). Nachádza sa tu aj menšie rybárske múzeum, poriadajú školu muškárenia. Kuchyňa je regionálna, starorakúska. Okrem ubytovania prevádzkujú aj saunu, wellness, golfové aktivity, ...
Interiér pivárne
Malé posedenie
Výčap, v tomto čase nefunkčný
Pôvodný inventár, truhlica, obklady,...
Salónik (Braeustube)
Moje hodnotenie pív z januára 2015.
Platba v hotovosti, akceptujú aj platobné karty Diners Club, Visa, Eurocard/MasterCard a American Express. Voľný prístup Wi-Fi.
Hodnotenie podniku (1-5) : ****,67
Prostredie : 5
Sortiment a kvalita piva : 4
Jedlo : 5
Obsluha : 4
Čistota : 5
WC : 5
Hotel - Restaurant - Brauerei - Fischerei - Biolandwirtschaft Bräurup****
Kirchgasse 9, 5730 Mittersill, Austria
tel.: +43 6562 62160, mobil:00436767293594, fax: +43 6562 6216502
e-mail: hotel@braurup.at, office@braurup.at
web: www.braurup.at