Degustácia Maryensztadt Dekada

Poľský pivovar Browar Maryensztadt k 10. výročiu fungovania pripravil v edícii Dekada mimo iných aj witbier ochutený šťavou z citrusového ovocia calamansi (citrus macrocarpa, známe aj ako filipínske limetky). Túto novinku sa mi podarilo získať pár dní po stočení do plechoviek :).
PIVOVAR: Browar Maryenstadt, Ul. Sportowa 3, 26-700 Zwoleń, uvarené GME Restauracje Sp. z. o. o. Sp. k., Poľsko
NÁZOV: Dekada
TYP PIVA: Witbier, Fruited witbier, paster, nefilter
ALKOHOL: 4.5%
BALENIE: 500ml alu plechovka
ZLOŽENIE: voda, jačmený a pšeničný slad, ovsené vločky, šťava z kalamansi 10%, kôra citrónu, koriander, chmeľ, kvasinky
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 14. 05. 2025
TRVANLIVOSŤ DO: 25. 05. 2026
TEPLOTA PIVA: 7°C
NÁKUP: Piwne mosty, PL
CENA: 13.85Zl (cca 3.27€)
Aróma (1 - 10b.): 7.5
Sladkokyslá aróma po limetke, tropickom ovocí, výraznejšie po kalamansi, veľmi stopovo po koriandri.
Farba (1 - 3b.): 3
Svetlozlatistá farba tekutiny, jemne opalizujúca.
3. Pena (1 - 3b.): 3
Stredne vysoká snehobiela pena tvorená drobnými bublinkami, skoro šľahačkovej hustoty s dobrou retenciou zanechala mierne stopy.
4. Chuť (1 - 20b.): 13
V chuti výrazne po kalamansi sladkokyslá, menej po pomarančí, mandarínke, vyššia kyslosť pripomína naše citrodeko, stopovo nájdete aj koriander.
Horkosť(1 - 3b.): 3
Chmeľová neidentifikovaná, mierne, až stredne korenistá po koriandri.
Pocit v ústach(1 - 3b.): 2
Ľahšie telo, stredne, až nižšie nasýtené, v závere kyslasto-horký pocit, postupne sa kyslosť zvyšuje až na úroveň kyselkavého pálenia.
Celkový dojem(1 - 8b.): 5.5
Kalamansi tu hrajú prvé husle, ostatné len sekunduje, z witbieru tu ostalo pomenej, vyššou kyslosťou pripomína skôr ovocím ochutený sour ale.
HODNOTENIE: 37 - 74 - 7.4/10