Sobota 14.12.2024   oslavuje Branislava zajtra pozýva na pivo Ivica

6984 podnikov 

Degustácia Vintage Ale by Adam William 2024

http://www.kamnapivo.sk/webtron/degustacia-vintage-ale-by-adam-william-2024.html

26. november 2024, 20:00
bobo / adrik+marián+drahor
Degustácia Vintage Ale by Adam William 2024

Tak na začiatok asi takto, úprimne som sa tešil na ochutnávku tohto Vintage Ale od Adam William, aj preto, že už prvá verzia z roku 2023 (inšpirácia od Fuller´s Vintage Ale, ktoré mi viaceré ročníky,  mimochodom, odpočívajú v pivnici) "ušla" na olomouckej Vernisáži piva v minulý rok, tam som videl len prázdnu fľašu a tie nezbieram :). Tohtoročný Vintage Ale 2024 bol inšpirovaný pivom Prize Old Ale, uvarený bol v Pivovar Šenov (zal. 2018, cca 50 rôznych pív) podľa zadávateľa, autora Adam William. My sme ochutnali a hodnotili fľašu s číslom 51/100. Výrobca a autor receptu uvádza okrem iných informácií o tomto ejly, cit.: "Limitovaná ročníková edice 100 ks ručne číslovaných lahví o objemu 0,5l v luxusnom balení. Vo vybraných podnicích k dispozícii sudy. V roku 2024 boli vyrobené na výrobu výlučne z najlepších anglických surovín a inšpirácií pre receptúru sa stal Prize Old Ale, ktorý varili v pivovare Gale's uzavretom v roku 2006."

 

PIVOVAR: Pivovar Šenov, (Mr. Sládek s.r.o.), Obecní 6, 739 34 Šenov u Ostravy, ČR, uvarené v spolupráci s Adam William

NÁZOV: Vintage Ale by Adam William 2024
TYP PIVA: vrchne kvasené ale, výrobcom označené ako Vintage Ale (niečo na spôsob Strong British Old Ale, ale to je len moja kombinácia) 
ALKOHOL: 13.1%

STUPŇOVITOSŤ: 22.7°

IBU: 55
BALENIE: 500ml sklo fľaša tmavohnedej farby 
ZLOŽENIE: voda, Simpsons Maris Otter Pale Ale, Simpsons Imperial Malt, Crisp Roasted Malt,  Worcester Fuggles, East Kent Golding, Challenger, torrifikovaná pšenica, trstinový cukor Demerara tmavá (4500ICUMSA), kvasinky "S-04 English Ale Kvasnice"

DÁTUM MINIMÁLNEJ TRVANLIVOSTI: neuvedený

DÁTUM DEGUSTÁCIE: 22. 11. 2024

TEPLOTA PIVA: 12°C

NÁKUP: Pivní ráj, Olomouc, ČR

CENA: 599 Kč (cca 23.65€)

 

 

1. Aróma (1 - 10b.) : 2

V prvom momente zachytená aróma po octe, pokazenom víne, ktorá bola strednej intenzity, po nahnilom jablku, náznakovo po acetaldehyde (zelené jablko), začínajúca bakteriálna infekcia, v pozadí mierne umami, homeopaticky karamel, stredne intenzívna alkoholová aróma, rozhádzané.

2. Farba(1 - 3b.) : 0.5

Tmavšia hnedastá, hrdzavá farba tekutiny, zakalená. 

3. Pena(1 - 3b.) : 1

Veľmi riedka pena, tvorená stredne veľkými bublinkami, saponátová, veľmi rýchle opadla, v závere vytvorila tenký pásik po obvode pohára. 

4. Chuť(1 - 20b.) : 3

Nepatrne sladová linka s prítomnosťou chute po pripálenom cukre, náznakovo esterové po prezretom ovocí, mierna oxidácia (med), bakteriálna infekcia, alkohol, rozhádzané, žiadna komplexnosť. 

5. Horkosť(1 - 3b.) : 0.5 

V podstate žiadna chmeľová horkosť v chuti z použitých odrôd chmeľov, údaj o IBU je v podstate zbytočný, ide len o teoretický výpočet.
6. Pocit v ústach (1 - 3b.) : 0.5

Pocitovo veľmi ľahké telo, až vodnaté, skoro bez nasýtenia, alkoholový záver, páli v hrtane.
7. Celkový dojem (1 - 8b.) : 1

Jedným slovom tento produkt je, "vedľa". Prečo je tento produkt, tekutina vedľa, nie len podľa BJCP. Tento pokus o "verziu" silného tradičného britského Vintage Ale (možno niečo aj ako English Barley Wine) má viacero nedostatkov, zásadných chýb,... iste môžete skopírovať (inšpirovať sa Prize Old Ale) receptúru originálu, použiť približne zodpovedajúce suroviny (slady, chmele, kvasinky), ale z technologického hľadiska okrem postupu (výsledný produkt sa nemiešal zo starého a mladého piva s následným ležaním niekoľko mesiacov, ležalo vôbec v drevených sudoch?, najskôr nie...), ale aj veľká výhrada k rozhodnutiu nahradiť prirodzenú kyselinku, kyslosť, použitím kyseliny citrónovej/askorbovej. Neposlednou otázkou je, či bola použitá voda nejakým spôsobom upravovaná na profil "originálu". Produkt bez potencionálu na ďalší vývoj k lepšiemu, ležanie nič nevyrieši.

 

Pozn. 1.: škoda, že som zvyšok z fľaše (cca 3.5 dcl) neposlal na mikrobiologickú analýzu, hlavne na identifikáciu kmeňov baktérií, stanovenie organických kyselín (mliečnej, octovej, citrónovej), či baktérií pediococus,..., "divokých kvasiniek, plesní, prípadne obsah alkoholu.    

 

Pozn. 2.: produkt hodnotím v reálnom čase, nie v budúcom aký asi môže byť, ... skúsim sa získať jednu fľašu na analýzu a jednu fľašu do archívu, aj keď cena tohto produktu je výrazne za hranicou reality, v tejto cene si viem kúpiť pivá/ejly "na istotu" od renomovaných, svetovo uznávaných značiek... dokonca za tretinu, napríklad tak obľúbené, autorom tohto produktu, Vintage Ale od londýnskeho pivovaru Fuller´s Brewery. Mimochodom mám info, že niekde zaň pýtali až 850 Kč, priamo cena od autora 499 Kč.   

 

Pozn. 3.: Stránku untappt niekedy navštívim, tam mi pri tomto produkte "vyskočilo" úžastne vysoké hodnotenie, 4.22, OK, ale keď som si pozrel postupne hodnotenia, spozornel som hlavne pri piatich "slniečkách" ktoré mimo iné ohodnotil taký oasisbandCZ, ... a aj Adam William s popisom, cit.: "Hodnotím své pivo, ať si každý říká, co chce. Bylo dosaženo vyšší komplexnosti než u originálu Old Prize Ale. Lehká ovocitá kyselost a tím lepší pitelnost byla docílena kyselinou citronovou podle téměř 100 let staré receptury. Alkohol hřejivý, skrytý "... k tomu nemám čo viac dodať,... možno poslať zrkadlo.

HODNOTENIE: 8.5 - 17 - 1.7/10

 

Ako hodnotíme pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)

 

Excelentné, vzorové     : 8.9/10 až 10/10 bodov

Vynikajúce                    : 7.5/10 až 8.89/10 bodov

Dobré                           : 5.9/10 až 7.49/10 bodov

Uspokojivé                    : 4.2/10 až 5.89/10 bodov

S viacerými chybami     : 2.6/10 až 4.19/10 bodov

Problematické            : 1/10 až 2.59/10 bodov   

 

Hodnotenie podľa BJCP

Tohto hodnotenia sa zúčastnili traja skúsení a dlhoroční sudcovia (Adrian Nagy, Marián Verbeník a Drahoš Horvát) na rôznych domovaričských,ale aj profi súťažiach, jeden z nich vlastní aj medzinárodný certifikát BJCP (Adrián E4603), sú to mimo iného aj špičkoví slovenskí domovariči a profi sládek. Hodnotenie prebehlo podľa regulí a odporúčaní BJCP, teda išlo o anonymnú degustáciu, hodnotitelia boli oboznámení len s týmito údajmi: pripravené v profi pivovare (bez udania príslušnosti), obsah alkoholu a ako pomôcka bolo im zverejnené, že sa jedná o pokus vintage ale "britského" ejlu, nič viac, nič menej. Hodnotenie je na fotografii.

  

 

Foto scoresheetu si môžete pozrieť v aj prílohe/diskusii.

 

Nie je to príbeh so šťastným koncom, myšlienka zaujimavá, výsledok katastrofálny...                         a géniom nik nerozumie,... až po ich smrti.

Ak tu tvoj obľúbený podnik nie je, pridaj ho a budeš jeho zakladateľom. Páči sa ti KamNaPIVO? Povedz o ňom kamarátom.Čo zlepšiť? Sme zvedaví na tvoj názor.
Uvádzané informácie pochádzajú v prevažnej miere od verejnosti, preto nemôžeme garantovať ich pravdivosť a presnosť. Každý môže údaje aktualizovať.
Obsah týchto stránok je chránený autorským zákonom © Použitie pre iné ako osobné účely je bez povolenia prevádzkovateľa zakázané.
Reklama na portále