Degustácia Trappist Westmalle Dubbel a Tripel (archív, after 9 r.)

Tento týždeň som sa rozhodol prevetrať archív a každý večer ochutnať nejaké trappistické pivo/ejl, ale také ktoré už pár rokov odpočíva a "prešvihlo" odporúčanú dobu spotreby. Dnes skúsim u nás v terajšej dobe celkom dobre dostupné dve pivá/ejly Westmalle Dubbel a Tripel, ktorých "život", resp. odporúčaná doba spotreby mala byť pred deviatimi rokmi (2013). Dubbel má na ratebeer hodnotenie (98/100) a na beeradvocate (score 93), Tripel ratebeer hodnotenie (99/100) a na beeradvocate (score 95).
PIVOVAR: Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Antwerpsesteenweg 496, Malle, 2390, Belgicko
NÁZOV: Dubbel
TYP PIVA: Dubbel
STUPŇOVITOSŤ: 15.7°
ALKOHOL: 7%
IBU: 28
BALENIE: 330ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, cukor, kvasnky, chmeľ
DÁTUM MINIMÁLNEJ TRVANLIVOSTI: 04. 01. 2013
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 25. 02. 2022
TEPLOTA PIVA: 12°C
NÁKUP: (rok ?)
Po otvorení fľaše a prvým závanom mi hneď bolo jasné, že aj po deviatich rokoch od odporúčanej doby spotreby tento ejl nebude mať nejakú vážnu chybu, vo vôni boli zaokrúhlené a decentné arómy po ľahkých esteroch, jablku, mierne kávovine, slade, jemne korenine. Farba tekutiny tmavogaštanová s mahagónovo-medeným odleskom, skoro nepriehľadná, jedine na dne sa usadili vločky, zhluky po kvasinkách. Pena stredne vysoká, svetlobéžovej farby, trvácna, až po dlhšom čase opadla, vytvorila na stene pohára tenký prúžok, ktorý ostal až do vypitia. Uhladené v chuti, sladovo-chlebnaté, ale aj s chuťou pripáleného cukru, karamelu, mierne po ovocných esteroch, jablku, prezretom banáne, datliach, mierne po vlhkom kartóne, teda mierna oxidácia. Chmeľová horkosť neidentifikovaná, horkosť je skôr po bylinách, korení. Telo ľahké na hrane vodnatosti, sýtenie nižšie, záver vyrovnane horkasto sladkastý, alkohol necítiť. Celkovo, je to ejl, ktorý iste sa dá vypiť aj po tak dlhom čase, vôbec neprekáža ľahšie telo, je uhladené s dobrou piteľnosťou. (8, 3, 2.5, 15.5, 2.5, 2.5, 6.5) 40.5 - 81 - 8.1/10
PIVOVAR: Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Antwerpsesteenweg 496, Malle, 2390, Belgicko
NÁZOV: Tripel
TYP PIVA: Tripel
STUPŇOVITOSŤ: 19.8°
ALKOHOL: 9.5%
IBU: 36
BALENIE: 330ml sklo fľaša hnedej farby
ZLOŽENIE: voda, jačmenný slad, kvasnky, chmeľ
DÁTUM MINIMÁLNEJ TRVANLIVOSTI: 31. 01. 2013
DÁTUM DEGUSTÁCIE: 25. 02. 2022
TEPLOTA PIVA: 13°C
NÁKUP: v (rok ?)
Časovo obdobná situácia, ako pri vyššie zmienenom dubbely, ale o stupeň, dva lepšie. Decentná a komplexná aróma po ovocných esteroch, ste je tu prítomná aj oxidácia (sladkastá, medová aróma), ale len v takej miernej intenzite, že možno ani som to nemal spomenúť, samozrejme s ohľadom na vek, vôňa po sušených hrozienkách. Farba jantárová, číra, priehľadná. Pena bielej farby, hustejšia stredne vysoká, tvorená drobnými bublinkami s dobrou retenciou, držala sa do vypitia. Chuti je príjemná, vybalansovaná, hladká, chlebnatá, jemne karamelová, po mede, sušených hrozienkách, jemne parfémovo-alkoholová. Horkosť po bylinách, strednej intenzity. Telo stredne plné, hladné, mierne lepkavé, sýtenie viac ako nízke, záver sladkasto-korenisý. Aj po tých rokoch strávených v pivnici je dobre pitelné, okrem oxidácie (čo je prirodzené) je bez problémov. Ozaj fajn. (8, 3, 3, 16.5, 3, 2.5, 7.5) 43.5 - 87 - 8.7/10
Pozn. : ako hodnotím pivo: 1. Aróma (1 - 10b.), 2. Farba (1 - 3b.), 3. Pena (1 - 3b.), 4. Chuť (1 - 20b.), 5. Horkosť (1 - 3b.), 6. Pocit v ústach (1 - 3b.), 7. Celkový dojem (1 - 8b.)